KARTA ZA OBILAZAK TITANIKA KOŠTA 250.00O DOLARA: Jedno zaranjanje traje osam sati

Turistička podmornica koja je nestala na svom putu ka olupini Titanika u Atlantskom okeanu imala je pilota i tri putnika koji su za ovu avanturu platili po 250.000 dolara, kao i, kako je to kompanija koja je sve organizovala nazvala, „stručnjaka za sadržaj“.

Kako se navodi, jedno zaranjanje ka Titaniku, uključujući spuštanje i uspon, traje oko osam sati, prenosi BBC.

Na sajtu kompanije OceanGate navodi se da poseduje tri podmornice, a samo ova koja je nestala po imenu Titan je sposobna da zaroni dovoljno duboko da dopre do olupine legendarnog Titanika, koji je potonuo na svom prvom putovanju od Sautemptona u Engleskoj do Njujorka u SAD 15. aprila 1912. godine.

Ova podmornica je teška 10.432 kilograma, i, prema vebsajtu kompanije, može da dostigne dubinu od 4.000 metara i u njoj 96 sati može da preživi posada od pet osoba.

U ekspediciji je učestvovao i tegljač pod nazivom Polarni princ, koji se koristi za transport podmornica, rekao je njegov vlasnik za BBC.

Titanik, najveći brod svog vremena, udario je u santu leda na svom prvom putovanju od Sautemptona u Britaniji do Njujorka u SAD 14. aprila 1912. godine.

Potonuo je dva sata i 40 minuta kasnije, u 2.20 narednog jutra. Od 2.200 putnika i posade na brodu, više od 1.500 je poginulo.

Titanik, čija olupina se nalazi na oko 600 kilometara od obale Njufaunlenda u Kanadi, opsežno je istražen otkako je olupina otkrivena 1985. godine.

Olupina na dnu Atlantika leži u dva dela, sa pramcem i krmom koji su udaljeni oko 800 metara. Ogromno polje krhotina okružuje potonuli brod.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/N1)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare