Dobričanin: Granica za krivičnu odgovornost treba da se spusti ispod 14 godina

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla je danas da smatra da se granica za krivičnu odgovornost mora spustiti, jer su današnja deca sa 14 godina vrlo zrela ili da ta granica ne postoji, jer kako je navela, ako svi imamo prava, onda imamo i obaveze i odgovornost za svoje postupke.

– Smatram da je previše da deca do 14 godina nisu krivično odgovorna. To je moglo nekada, sad su deca sa 14 godina vrlo zrela i odrasla i to treba da se promeni i da se spusti ili da nema neogovornih, jer svi imamo prava i svi treba da imamo i obaveze, pa neka se svaki konkretni slučaj proučava, neka se izvrši provera svakog slučaja, kako bi se utvrdilo da li postoje elementi koji podrzauvaju odgovrnost tog mladog čoveka ili detata koje ima do 14 godina – rekla je Dobričanin za Tanjug.

Ona se još jednom osvrnula na to da je sve ovo jedan teroristički čin na koji ukazuje više elemenata.

– Ja sam još prvog jutra, sat i po vremena nakon što se sve desilo, rekla da meni to nije spojivo sa detetom od 13 godina, sve to što se desilo, da mislim da stoji plan i posebna organizacija i da je u to prste umešala sekta ili teroristička organizacija, svakako mračna sila, koja nije želela dobro ni toj deci, ni tom detetu, ni našoj državi – rekla je ona.

Ona objašnjava da je to što se desilo izazvalo strah.

– Definitivno je sve to što se desilo izazvalo strah velikih razmera, napadnuti su život i telo, stradale su nevine žrtve, tako da mi tu imamo niz elemenata terorizma i ja bih uvek to posmatrla šire i sa tog aspekta – dodala je ona.

Osim toga to nam daje veću mogućnost da se ispita sve okolo, objašnjava Dobričanin i dodaje da je za podsticanje krivičnih dela predviđena kazna zatvora do 10 godina.

– Javno podsticanje na izvršenje terotističkih dela, ko javno iznosi ili pronosi ideje kojima se neporesedno ili posredno podstiče na vršenje krivičnog dela iz člana 391A po Krivičnom zakoniku, kazniće se zatvorom od 1 do 10 godina, što je ozbiljno, tako da ovo treba da imaju na umu svi koji su oduševljeni i daju ideje i da je zakon predvideo sve i da se treba primenjivati – rekla je ona.

Kazala je i da je potrebno da se ispitaju svi koji su na društevnim mrežama podržali jedan ovakav čin kako bi se utvrdilo o čemu se radi i ko stoji iza svih tih profila na društvenim mrežama.

– Za mene je šokantno, kada sam saznala da je za 45 minuta od objavljivanja tog profila bilo 47.000 lajkova na nekoj mreži i ideje sam da treba da se ispitaju svi ti lajkovi i da se ispitaju svi obožavaoci, da ih pozove policija na razgovor i da ih pita šta ih je oduševilo, da li su to deca ili njihovi roditelji, jer ako su deca njihovi roditelji bi mogli da odgovaraju za zanemarivanje dece pa da se sve uozbilji i da sve svo što je dostupno, ne treba da bude zloupotrebljeno, ili će da vidimo neke druge organizacije koje stoje iza toga – dodala je ona.

Ona je istakla da mora da se proveri sve od toga gde se dečak kretao, sa kime je virtuelno ili uživo razgovarao.

Uhapšen je njegov otac, on jedino može, kako je istakla sagovornica Tanjuga, da odgovara ako nije držao oružje na adekvatan način, ali je rekao da je držao pod šifrom, a šira može da se otkrije na više načina.

Ona je prokomentarisala slučaj i u Mladenovcu i rekla da je pokrenut „domino efekat“, jer je prvi slučaj, povukao drugi.

Dobričanin je dodala da se na društvenim mrežama širi zlo i da se tu podstiču dečiji sukobi koji kasnije eskaliraju u ovakve slučajeve, kao i da roditelji moraju da imaju veću kontrolu nad svojom decom i da to zakonm treba da se reguliše, jer je njima teško da vaspitavaju decu pored svih dečijih prava koja ih donekle u tome organičavaju.

– Deca se vaspitavanju od rođenja i da to što imaju pravo, to ih obavezuje da je jednako imaju obaveze. Pravo je društvena dispozija, ako se po njoj ne ponašaš kako treba sledi sankicija i to mora da ide iz porodice i škole, da se promeni sistem vrednosti, da je porodica osnovna ćelija društva, a da škola bude i vaspitna, pored obrazovane instituaicje i da u njima rade najbolji stručnjaci koji će za to biti odgovarajuće plaćeni –  istakla je ona.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare