PALE CENE ZAKUPA STANOVA U PRESTONICI? Najosetnije u centru i na Novom Beogradu, a ovo NASELJE se i dalje drži! KOMPLETAN CENOVNIK

Cene zakupa stanova u Srbiji, a naročito u Beogradu, ekplodirale su pre godinu dana. Dolazak Rusa pogurao je kirije u nebesa, i do 50 odsto u proseku. Godinu dana kasnije, tržište se stabilizovalo, u poslednjih nekoliko meseci zabeležen je i pad, ali je ocena da su cene i dalje „prenaduvane“. Sada je samo pitanje, da li treba očekivati nove korekcije.

Koliko ljudi iznajmljuje stanove po u Srbiji teško je precizirati, ali ono što je sigurno jeste da je tržište zakupa jedno od najfrekventnijih i da će tu tražnja uvek postojati. Činjenica je i da stanova ima i da je pitanje samo cene, ali i da se u poslednjih meseci stvari menjaju u korist zakupaca.

Danas je tako dosta lakše pronaći stan po pristojnoj ceni, nego što je to bilo prošle godine i to pokazuju zvanični podaci. Prema podacima sa sajta za oglašavanje nekretnina, nekretnine.rs pad cena zakupa u aprilu jasno je vidljiv u Beogradu, ali i u Nišu, Pančevu…

Takođe, agenti za nekretnine u jedno su sigurni: „2022. se neće ponoviti“ ni kada su u pitanju cene zakupa, ni cene kvadrata nekretnina.

Beograd je tradicionalno grad koji je na vrhu liste po cenama zakupa. S druge strane, od većih gradova, najjeftiniji su Kragujevac i Niš, i tu je vidiljiva promena u odnosu na mart, kada je cena kvadrata bila jeftinija u Pančevu.

Beograd

Najskuplji kvadrat zakupa na nivou celog grada je u centru Beograda i njegova cena iznosi 16,3 evra po metru kvadratnom. Praktično, stan od 60 kvadrata u prestonici tako u proseku košta oko 980 evra. Najjeftinije je istovremeno u Mirijevu gde je cena 8,8 evra po kvadratu, što je za stan od 60 kvadrata nešto manje od 500 evra u proseku. Da, to je cena u Mirijevu, koje važi za opštinu malte ne na periferiji Beograda.

Mirijevo istovremno u aprilu drži cenu i nije se menjala u odnosu na mart. Odmah nakon centra, cena kvadrata najveća je u opštini Vračar, zatim na Novom Beogradu, Voždovcu, i na kraju Paliluli.

Cena kvadrata zakupa na Vračaru iznosi 14.9 evra po metru kvadratnom , dok je na Novom Beogradu 14 evra. U obe opštine zabeležen je trend pada. Na Vračaru i Novom Beogradu cene su niže za oko 2 odsto u odnosu na poslednji izveštaj.

Odmah iza Vračara i Novog Beograda, najskuplji kvadrat zabeležen je na Voždovcu. Prosečna cena kvadrata zakupa u ovoj opštini iznosi 11.3 evra po metru kvadratnom. Nakon Voždovca tu je i Palilula gde cena iznosi 10.8 evra po metru kvadratnom, što je takođe pad u odnosu na prethodne mesece.

Nakon Beograda, najveće kirije su Novom Sadu i Pančevu, ali cene su znatno niže kada ih uporedimo sa cenama kvadrata zakupa u glavnom gradu.

Novi Sad

Prosečna cena zakupa, kada govorimo o Novom Sadu najveća je u naselju Podbara i Grbavica. Cena zakupa u Podbari iznosi 10.7 evra po metru kvadratnom, a u naselju Grbavica neznatno niža i iznosi 10.2 evro. Kada je reč o ove dve opštine cene su u blagom porastu u odnosu na prethodni mesec.

Na trećem mestu se nalazi centar Novog Sada. Cena zakupa u ovom delu grada iznosi 10 evra po metru kvadratnom, cena je ostala ista kao i prethodni mesec, bez pada ili porasta vrednosti. Na poslednjem mestu po cenama zakupa je Novo naselje, gde cena iznosi 8.1 evra po metru kvadratnom.

Niš

Prosečna cene u Nišu su značajno niže od cena u Novom Sadu i Beogradu, a ovog puta niže čak i od cena u Pančevu. Cena zakupa najveća je u Bulevaru Nemanjića i iznosi 6.7 evra po metru kvadratnom i beleži pad od skoro 3 odsto.

U naselju pantelej cene zajupa kreću se 6 evra po metru kvadratnom, dok je najniža u opštinama Durlan i Palilua i iznosi 5.3 u opštini Durlan, dok je u opštini Palilula 6.3 evra po metru kvadratnom, što je identična vrednost kao i prethodnog meseca.

Kragujevac i Pančevo

Za sada najnižu cene zakupa su Kragujevcu. U ovom gradu prosečna cena kvadrata iznosi 6.5 evra po metru kvadratnom, dok je u Pančevu 6.9 odsto. evra, u oba grada prisutan je trend rasta.

Nećete verovati, ali Ledine, beogradsko naselje na kome su do skora postojale njive i gde je sada kvadrat 2.000 evra, ostalo je pravo „stecište“ kineskih milionera koji ovde dolaze na nekoliko sati iz celog regiona, a razlog je samo jedan.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare