Niškim kardiohirurzima čestitke stižu iz celog sveta: „OVO JE PRAVO ZNAČENJE SLUŽENJA DRUGIMA!“ Priznanje stiglo i iz SZO

Podvig lekara Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš koji su tokom proteklih 100 dana radeći bez naknade i vikendima izveli 248 operacija i u potpunosti eliminisali liste čekanja, nije ostao nezapažen ni u međunarodnim okvirima. Čestitke na velikum uspehu direktoru Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš prof. dr Draganu Miliću uputili su direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus kao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil. Pregalaštvo niških lekara pohvalila je i ambasada SAD u Srbiji posredstvom koje je obezbeđena vredna oprema za ovu nišku kliniku.

Pravovremene operacije spasavaju živote

– Pravovremene operacije i medicinske intervencije spasavaju živote. Čestitam celom osoblju UKC Niš na uloženom trudu i uspehu u uklanjanju lista čekanja, napisao je Gebrejesus na Tviteru, komentarišući objavu prof. dr MIlića.

Reči pohvale imao je i američki ambassador Kristofer Hil koji je uputio podršku niškim lekarima.

„Pravo značenje služenja drugima“

– Fantastične i dirljive vesti iz NIša. Čestitam mom prijatelju dr Draganu Miliću i hvala njemu i njegovom osoblju na ovom herojskom naporu. Ovo je pravo značenje služenja drugima, napisao je ambasador Hil na Tviteru.

Na uspeh niških lekara osvrula se i ambasada SAD u Srbiji, posredtvom koje je na Kliniku za kardiohirurgiju stigla vredna oprema.

„Evo zašto doniramo“

– Mi smo samo pomogli, ali bez zaposlenih u Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš i @drdraganmilic ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Ovako izgleda odgovor na pitanje zašto doniramo, navedeno je u objavi američke ambasade na Tviteru, uz video poruku prof. dr Milića I kadrove sa Klinike za kardiohirurgiju.

Prof. dr Milić u izjavi za “Blic”, zahvalio se na čestitkama, istakavši značaj aparata i medicinske opreme koja je stigla od SAD-a, ali i buduće saradnje.

„Opremom iz donacije operisano 3.000 ljudi“

– Zahvalan sam američkoj ambasadi i komandi američke vojske za Evropu na velikoj donaciji koju su dali našoj klinici u opremi koja se koristi u operacionoj sali, intenzivnoj nezi i našim laboratorijama. Tom opremom vrednom oko 1,5 miliona dolara operisano je preko 3.000 ljudi i pregledano na desetine hiljade pacijenata. Nadamo se institucionalizaciji saradnje našeg Medicinskog fakulteta u Nišu sa jednim od najeminentnijih univerziteta u Americi kao i saradnji sa najpoznatijom svetskom klinikom koja se nalazi u Americi. Na ovaj nacin ce nasi lekari dobiti mogucnost vrhunskog usavršavanja kao i naši student, naveo je prof. dr Milić za “Blic”.

On nije krio i zadovoljstvo ali I iuznenađenje time što je njihov rad primećen i na najvišem svetskom nivou.

– Podrška predsednika SZO, koju zaista nismo očekivali, nama puno znači. To je dokaz da je zdravstveni sistem u Srbiji u fokusu pažnje najvažnijih svetskih institucija, kaže prof. dr Milić.

Podvig kardiohirurga

Kako je „Blic“ pisao, lekari i medicinsko osoblje ove klinike, dodatnim radom, operišući bez ikave naknade tokom proteklih 12 vikenda, uspeli su da naprave pravi podvig i eliminišu listu čekanja na kardiovaskularne operacije. Za 100 dana niški kardiohirurzi su izveli 248 operacija, što je više nego duplo u istom periodu prošle godine kada je operisano 117 pacijenata. Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalazi 42 bolesnika! Prof. dr Milić kaže da se na operacije, na koje se prošle godine čekalo tri do četiri a nekada i šest meseci, više ne čeka. Liste čekanja od juče više ne postoje i nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od pet do 15 dana.

U martu čak 98 operacija!

Prof dr Milić je naveo da je samo je u martu 2023. godine urađeno čak 98 operacija. Broj hospitalizovanih bolesnika u prva tri meseca prošle godine bio je 145 a ove čak 353. Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3.014 a prošle godine 1.467.

– U odnosu na prošlu godinu došlo je do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija… Jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod dva odsto (1.98%) uključujući i hitne slučajeve. Niko od pacijenata koji je operisan tokom vikenda nije preminuo (bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvalitet rada)… Ova pretpostavka se nije pokazala tačnom… – napisao je Milić na “Fejsbuku”.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare