MAKRON IZVIŽDAN TOKOM GOVORA: Aktivisti u Hagu ga pitali – gde je francuska demokratija? (VIDEO)

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u poseti Holandiji. U Hagu je govorio o budućnosti Evrope u jeku kritika, uglavnom s druge strane Atlantika, povodom njegovih stavova da je Evropi potrebna strateška autonomija i nezavisniji stav prema Americi i Kini, i njihovom sporu oko Tajvana.

Njegov govor su prekidali i aktivisti nazivajući ga „predsednikom nasilja i licemerja“ u svetlu višenedeljnih protesta u Francuskoj zbog najavljene penzione reforme.

Holandski kralj i kraljica srdačno su dočekali francuski predsednički par u Amsterdamu, uz najviše državne počasti. To je prva zvanična poseta francuskog predsednika Holandiji posle 23 godine. U Hagu je govorio o evropskom suverenitetu, više puta prekidan zvižducima aktivista koji su ga pitali „Gde je francuska demokratija?“

Buru je pokrenuo Makronov intervju na kraju posete Kini. I ocena da bez strateške autonomije Evropa rizikuje izlazak iz istorije, a da može biti treća supersila u odnosu na Ameriku i Kinu, piše RTS.

„Bio bi paradoks da savladani panikom poverujemo da smo samo američki sledbenici i pitanje na koje Evropljani treba da odgovore jeste da li je u našem interesu da ubrzamo krizu na Tajvanu. Moj odgovor je ne. Najgore bi bilo da mi Evropljani pomislimo da moramo da postanemo sledbenici ove teme i da se ugledamo na agendu Sjedinjenih Država i kinesku preteranu reakciju“, rekao je francuski predsednik.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare