POČELO JE CVETANJE! Alergolog otkriva kako da se uhvatite ukoštac sa polenskim alergijama!

Pojava svraba, sekrecije iz nosa, zapušenost nosa, peckanje, grebanje ili svrab u grlu, učestali suvi i nadražajni kašalj, promuklost i osećaj umora najčešći su simptomi koji narušavaju kvalitet života i povećavaju rizik od mogućih virusnih ili bakterijskih infekcija…


Oko 25 do 30 odsto ljudi u svetu pati od polenskih alergija, a jedan od načina da sebi pomognete jeste izbegavanje boravka na otvorenom u vreme cvetanja biljaka kad god je to moguće, uz lekove koji ublažavaju simptome i mogu da olakšaju sezonu. Tu je i imunoterapija, koja može da izleči polenske alergije, ali je jako važno da, kad imamo hronične tegobe od kijanja do šmrkanja, obavezno se javimo lekaru, a nikako testiramo i lečimo na svoju ruku, kaže za Ljubav i zdravlje pedijatar imunolog-alergolog i stručni saradnik udruženja pacijenata „Alergija i ja“ mr sci. med. Gordana Petrović. 

Mladi i stari

– Kada govorimo o polenskim alergijama, one se karakteristično javljaju u vreme cvetanja biljaka. Sad je aktuelna sezona cvetanja drveća i trava, dok korovske biljke cvetaju kasnije, obično od avgusta do oktobra, u izuzetnim situacijama od jula pa skoro do decembra – kaže mr sci. med. Gordana Petrović.

Šta je imunoterapija

Imunoterapija je proces desenzibilizacije, to jest, davanja rastućih doza alergena da bi organizam napravio antitela kako bi pri sledećem kontaktu sa alergenom reakcija izostala.

– Imunoterapija traje tri godine, a primenjuje se kod dece već od četvrte godine. Imunoterapija se daje u vidu kapi koje se kod kuće stavljaju pod jezik, a od šeste godine može da se primenjuje i u obliku vakcine, kaže dr Aleksandra Vukov, pedijatar, pulmolog-alergolog. 

Simptomi mogu da uključuju pojavu svraba, sekrecije iz nosa, zapušenost nosa, peckanje, grebanje ili svrab u grlu, učestali suvi i nadražajni kašalj, promuklost, osećaj umora, razdražljivost ili pospanost zbog lošeg kvaliteta sna. Svi ovi simptomi značajno narušavaju kvalitet života i potencijalno povećavaju rizik od mogućih virusnih ili bakterijskih infekcija, odnosno ta deca, ali i odrasle osobe mogu se lakše i češće razbolevati od aktuelnih infekcija. 

– Alergija može da se javi bilo kada u životu, od najmlađeg uzrasta do duboke starosti, čak je rizik veći kad smo mnogo mladi i kad smo prilično stari. Takođe, postoji porodična sklonost, te vrlo često više članova u jednoj porodici može da razvije alergiju. Postoji i takozvani atopijski marš, sklonost da se od detinjstva razvijaju različita alergijska stanja, obično prvo ekcem, potom mogu da se pojave nutritivne alergije, a onda uporedo ili nakon toga respiratorne alergije – objašnjava naša sagovornica.

Lečenje

Danas su lekovi efikasni, sa vrlo malo nuspojava i masovno se koriste, nažalost, često na svoju ruku.

– Lekovi mogu da pripadaju različitim grupama, u zavisnosti od toga šta postižu i na koji način deluju. Osnovna grupa koja se primenjuje i koja jako dugo može da se daje kada osoba ima tegobe jesu antihistaminici, brojni, različiti, u vidu sirupa ili tableta, a postoje i različite kapi za nos, gde se savetuje da primena ne bude dugotrajna i nekontrolisana, već što je kraća moguća – sugeriše pedijatar imunolog-alergolog.

Prehlada ili alergija?

Karakteristika koja razlikuje alergijska stanja od gripa i prehlade jeste da su dugotrajnija.

– Kod akutnih infekcija osoba će obično dobiti temperaturu, imaće neku opštu, izraženiju slabost, nekad bolove u zglobovima, mišićima, koži i slično i to ipak kraće traje i završi se, kad su virusne infekcije u pitanju, unutar sedam do deset dana. Kod alergijskih tegoba najčešće nema povišene telesne temperature, ali su tegobe dugotrajnije, traju više nedelja, a ako je u pitanju alergija na više različitih polena, i mnogo duže – kaže mr sci. med. Gordana Petrović.

S druge strane, postoje kortikosteroidni preparati koji se mogu ubrizgavati na sluznicu nosa ili se mogu inhalirati, ali ta terapija se može primenjivati samo nakon pregleda i preporuke lekara.

– Postoje razne druge opcije lečenja, ukoliko alergija zahvata i donje delove disajnih puteva, dakle, pluća, a takođe postoji i jedan vid kako ga nazivamo kauzalnog lečenja, kada se deluje na sam uzrok alergije. Reč je o imunoterapiji, kojom zapravo menjamo odgovor našeg imunskog sistema na tu česticu koja nas okružuje, to jest, na to što nam smeta. Konkretno, kada govorimo o polenima trava, sprovodi se imunoterapija upravo na tu alergiju i time se postiže da imunski sistem osobe ne pravi više alergijsku, već adekvatnu reakciju u kontaktu sa polenima trava. Na neki način se vrši desenzibilizacija – pojašnjava doktorka.

Ovo je najefikasniji vid lečenja, a prema novijim preporukama, imunoterapija se primenjuje i u ranijim fazama razvoja alergijskih tegoba, dok tegobe nisu mnogo izražene, ukoliko uspemo da definišemo šta nam to pravi problem (polen trava, drveća, korova, grinje…). Na taj način se brže i efikasnije zaustavlja alergija.

Na otvorenom

Alergene je jako teško izbegavati, tu su nam mogućnosti prilično ograničene, ali postoji jedan od preparata koji može da obloži sluznicu nosa i treba ga primenjivati pre nego što izađemo iz kuće.

– Taj sprej u određenoj meri može da smanji kontakt sluznice sa alergenima i može dugo da se koristi. S druge strane, i on ima ograničenu sposobnost da umanji alergijske tegobe jer postoje sluznice na koje njega ne možemo da nanesemo – oči, usta itd. U svakom slučaju, savetuje se što češće ispiranje tih sluznica, obavezno kupanje, tuširanje i ispiranje sluznica nakon što se vratimo kući. To, ipak, značajno smanjuje dužinu kontakta sa alergenima, što opet utiče i na intenzitet kliničkih manifestacija – zaključuje mr sci. med. Gordana Petrović.

Besplatno savetovalište

Ukoliko se prepoznate u svim navedenim simptomima, a ne znate kako da uradite dijagnostiku ili pravilno se ophodite prema svojoj bolesti, možete da se obratite prvom Nacionalnom udruženju za pomoć i podršku osobama sa alergijama – „Alergija i ja“. Udruženje se, između ostalog, bavi organizacijom predavanja, seminara, okruglih stolova i savetovališta, druženja i radionica za pacijente sa alergijama, atopijskim dermatitisom i astmom. Pristup udruženju je besplatan, a saradnici, stručni lekari – imunolog, alergolog, dijetolog, pedijatar, gastoenterolog, dermatolog, kao i psiholozi i nutricionisti tu su da vam pomognu

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare