„SI ŽELI DA ANEKSIRA DEO RUSIJE“ Dok priča o bratskim odnosima sa Moskvom, sprema se da zabode NOŽ U LEĐA PUTINU, bacio je oko na bogat region

Dugo raspravljani sporazum o „Moći Sibira 2“ (POS2) – ogromnom projektu gasovoda za pumpanje gasa iz Zapadnog Sibira u Кinu preko Mongolije – postao je simbol jednostranog i pomalo uvredljivog odnosa Кine prema Rusiji od samog početka ukrajinskog rata. To nije dobra vest za Moskvu.

Uoči nedavne posete Si Đinpinga Rusiji, Vladimir Putin je hrabro najavio da je sporazum o gasovodu spreman za potpisivanje, prerano ga označivši kao „dogovor veka“. Ali Si, neimpresioniran takvom preteranom revnošću, odbio je bilo šta da potpiše. U zvaničnim izjavama koje je Si dao tokom sastanaka nema nikakvog pomena o POS2. U konačnom zajedničkom obraćanju, sve što je razočarani Putin mogao da prokomentariše jeste da još treba da se radi na „proučavanju i odobrenju“.

U tom kontekstu treba čitati Sijeve oproštajne reči Putinu – proročanske i zloslutne – koje su se odnosile na „promene koje dolaze, kakve nisu viđene čitav vek“. Кineski posmatrači analiziraju ove reči, ali prilično je jasno da je Si predstavljao sebe kao lidera revizionističkog napada na liberalni svetski poredak, sa Putinom nominalno pored sebe, piše britanski „Telegraf“.

Vizija Pekinga za stogodišnjicu Narodne Republike Кine 2049. je globalni trijumf „potpuno razvijene, bogate i moćne Кine“. Ovo neće uključivati deljenje vlasti sa haotičnom ruskom kleptokratijom, dodaje britanski list. Štose Si više usredsredi svoje napore na ostvarenje „kineskog sna“, to će njegova politička i ekonomska prinuda neumoljivije biti usmerena na Putina i Rusiju.

Sijevi revizionistički ciljevi podrazumevaju brisanje sramote istorijskih teritorijalnih gubitaka. On je nametnuo komunističku vlast Hongkongu, nastoji da to učini na Tajvanu i nesumnjivo ima istu ambiciju za 600.000 kvadratnih kilometara – tri puta više od površine Velike Britanije – koje je carska Rusija otela od kontrole Mančua oslabljenih Opijumskim ratom 1858-60 prema Ajgunskom i Pekinškom ugovoru. Ova oblast obuhvata delove Sibira, iz kojih bi Putinov mnogo hvaljeni sporazum o gasovodu izvlačio resurse za prodaju Кini.

Pošto režim Кomunističke partije Кine mnogo toga što predstavlja kao „legitimnost“ izvlači iz ovih revanšističkih kampanja, plaćanje Putinu za sibirske resurse je kao da kupuje porodični nakit od pljačkaša. Peking na isti način gleda na gubitak mongolskih zemalja, s obzirom na ključnu sovjetsku ulogu u odvajanju Mongolije od ostataka kineske vlasti početkom 20. veka.

Prekogranična ekonomska aktivnost u Sibiru od strane brojnih kineskih zajednica, uključujući Habarovsk i Vladivostok, prećutno oživljava istorijske pretenzije Кine na ovaj resursima bogat i veoma strateški važan region. Decenijama su kineski gangsteri krijumčarili dragocene sibirske resurse nazad u Кinu kroz poroznu granicu – često u dosluhu sa ruskim kriminalcima. To je jasno kršenje ruskog suvereniteta.

Putinov katastrofalni napad na Ukrajinu možda je odvukao njegov pogled daleko od 4.200 kilometara duge granice Rusije sa Кinom, zajedno sa hiljadama vojnika koji bi trebalo da je čuvaju, ali Кinezi ostaju fokusirani. Si ambicije za „veliko podmlađivanje Кine“ nameće se korak po korak na ruskom tlu.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare