BEZ SMISLA! Deo opozicije traži novu sednicu o KiM, a na prošloj PRAVILI HAOS! Analitičari: Pokušaj sakupljanja političkih poena

Predstavnici opozicije ponovo traže hitno sazivanje sednice Skupštine na kojoj bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao na njihova pitanja o Kosovu i Metohiji, iako su na prethodnoj, održanoj pre mesec dana, izazvali haos, ne ponudivši nijedno konstruktivno rešenje za južnu pokrajinu, pa se nameće pitanje šta je pravi smisao ovog zahteva.

Podsetimo, dok je predsednik Vučić tokom dva dana trajanja sednice proveo ukupno 22 sata govoreći o toku dijaloga u Briselu, pritiscima na Srbiju po pitanju KiM i odgovarao na sva pitanja, deo opozicije je prvog dana izazvao ozbiljan incident, a drugog dana sednice najveći broj njih se nije ni pojavio u Skupštini. Ipak, sada su izneli novi zahtev, što sagovornici Kurira smatraju nepotrebnim i ocenjuju kao pokušaj skupljanja jeftinih političkih poena.

Nije produktivno

Skupština Srbije
foto: Printscreen RTS

Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku za Kurir ocenjuje da apsolutno ne postoji potreba da se održi nova sednica parlamenta na kojoj bi Vučić opoziciji odgovarao na pitanja o KiM.

– Opozicija na ovaj način pokušava da prikupi političke poene na jednoj veoma važnoj državnoj temi. Mislim da ta sednica ne bi bila produktivna i da nema potrebe da se održava jer su svi svoj stav o tom pitanju već izneli. Tužno je što su se opredelili da o državnom pitanju broj jedan nemamo jedinstven stav kao zemlja, već podeljena mišljenja ljudi koji žele politički da profitiraju na tome – kaže Matović.

Snežana Paunović, šef poslaničke grupe SPS, za Kurir poručuje da je „zahtev opozicije neutemeljen i bez osnova“.

– Videli smo u dva navrata, na dve sednice Narodne skupštine, koliko je interesovanje i koliki nivo „državotvornosti“ pokazala opozicija. Ovo nije i ne sme biti tema za skupljanje političkih poena, a upravo se to dešavalo. Šteta koja je naneta Srbiji neodgovornim ponašanjem narodnih poslanika nije mala. Kao što sam rekla i na zasedanju, bilo je bolje da smo onakav cirkus izbegli. Iako mi je bila sasvim racionalna ideja da se o evropskom planu razgovara na nivou predsednika i predstavnika poslaničkih grupa, razumem predsednika Vučića, koji je želeo da izađe u susret i ispoštuje zahtev opozicije koja je odbila da učestvuje u formatu koji je predložen – smatra ona.

Poslata loša slika

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS, takođe ne vidi smisao ovog zahteva opozicije.

– Zanimljivo je kako su nadripatriote bez ikakvog problema tražile podršku Šaipa Kamberija da zakažu novu sednicu Skupštine, jer im je i on potpuno prihvatljiv partner kada treba napadati predsednika Vučića. Oni su, s druge strane, svoj odnos i prema KiM i prema Srbiji pokazali tako što su sednicu iskoristili da napadnu predsednika i pošalju u svet lošu sliku o Srbiji. Sad su se izgleda poželeli da ponovo budu zvezde hrvatskih, prištinskih i sarajevskih medija, pa im i Kamberi dobro dođe da taj cilj ostvare – kazao je Jovanov za Kurir.

Podsetimo, Zavetnici, Dveri, Nova DSS i POKS najavili su da će do kraja ove nedelje uputiti poziv svim parlamentarnim opozicionim poslaničkim grupama da potpišu zahtev predsedniku Skupštine Vladimiru Orliću za sazivanje vanredne sednice parlamenta o KiM i onome što je dogovoreno u Briselu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare