Никола Божић: Ротари слави 118-ти рођендан и 95 година од оснивања и 30 година од обнављања Ротарија у Србији!

Ротари заједница у Србији, 23. фебруара 2023. године, обележава два велика јубилеја, 95 година од оснивања и тридесет година од обнављања ротеријанства у нашој земљи. Први Ротари клуб у Београду је основан је давне 1928. године, а Ротари клубови су престали да раде током Другог светског рата. Рад клубова се поново обнавља, и то у периоду од 1992. до 1995. године, након обнављања цивилног сектора. Данас Ротари заједница у Србији и Црној Гори окупља 65 клубова са 1200 Ротаријанки и Ротаријанаца.

„У претходне три године Ротари клубови су кроз пројекте помоћи нашој земљи обезбедили 1,5 милиона долара. Пројекти су углавном били усмерени на обезбеђивање неопходне опреме болницама, породилиштима и центрима за вантелесну оплодњу, модерне школске опреме за ИТ и СТЕМ образовање, намештај за вртиће…Ротари заједница окупља оне успешне професионалце и стручњаке широм света, који желе да своје време, знање, контакте и новац ставе на располагање како би помогли где је заиста потребна помоћ, као и развој своје локалне заједнице и глобално добро. Ротари је скуп професионалаца у свом послу, то може бити врхунски обућар и врхунски адвокат, лекар,професор, препорука је да у клубу буде заступљен по један члан из сваке професије, како би свако дао допринос“, навео је у писаној изјави гувернер Ротари Дистрикта 2483 за Србију и Црну Гору Никола Божић.

Симбол Ротарија је једноставни точак са зупчаницима, који означава цивилизацију и кретање. Почео је као визија једног човека – Пола Хариса.

Овај чикашки адвокат је 23. фебруара 1905. основао Ротари клуб Чикага, где су професионалци различитог порекла могли да размењују идеје и стварају посвећена, доживотна пријатељства.

Милион ипо Ротаријанаца широм света већ 118. година чини добро у свету. Пројекти које реализују су увек у области промоције мира, решавања проблема воде за пиће, унапређења хигијене и санитарних услова, брига о здрављу мајке и новорођенчади, подршка локалном економском развоју, заштите животне средине, образовања. Најпознатији пројекти су у вези борбе против заразних болести, међу којима је дечија парализа. За 35 година трајања пројекта глобалне вакцинације и лечења од дечије парализе сачувано је 20 милиона живота широм света“, истакао је Никола Божић.

УДАРНА ВЕСТ.рс

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare