PANIKA U HRVATSKOJ! Hara zarazna bolest koja najviše pogađa DECU: Ugroženi i odrasli, a bitno je odmah prepoznati OVE SIMPTOME

Pedijatrica iz Hrvatske, Đurđa Španović, komentarisala je eksploziju streptokoknih infekcija i šarlaha kod dece u Hrvatskoj.

“Primetili smo pojavu streptokoknih infekcija i šarlaha kod dece u poslednjih dva i po meseca, nadamo se da će sa zimskim mesecima streptokoke postati manje aktivne. To je inače bolest koja zahvata decu predškolske i školske dobi, ali nažalost i odrasle. Dete je zarazno pre nego što se simptomi jave, inkubacija traje par dana, a prva su tri simptoma: povišena temperatura, bol u grlu i povraćanje. Ima i drugih simptoma ali ovi su najčešći”, rekla je pedijatrica Đurđa Španović.

Kod šarlaha se radi i o osipu koji se pojavljuje drugi ili treći dan nakon pojave simptoma, a navodi i kako je temperatura prvi simptom.

Može rezultirati opasnom bolešću

“Osip je sitan i tačkasti, nalazi se najčešće na području vrata i trbuha, ali i na preponama. On je karakterističan, bledi na dodir, a traje nekoliko dana. Par dana je intenzivan i posle bledi kroz nedelju, najduže 10 dana. Kod neke dece se pojavljuje i perutanje na dlanovima i stopalima, tamo gde inače nema osipa”, rekla je pedijatrica pa dodala: “Koliko znam, kod dece ove godine nije bilo loših ishoda, ali kod odraslih je bilo. Komplikacija koja nije na vreme prepoznata i nije adekvatno lečena može da rezultira opasnom bolešću. Lekovi su moćni, samo je bitno prepoznati simptome i na vreme reagovati, ne sme se čekati predugo, tu se radi o bakteriji i o lečenju antibioticima, tačnije penicilinom”.

Španović navodi kako još uvek traje nestašica lekova. “Uvek imamo nešto od antibiotika, ali bismo voleli da je nestašica što manja. Nadamo se da će se to stabilizovati. Znalo se dogoditi da nisam mogla da završim terapiju deteta s istim antibiotikom, što nije poželjno. Takođe, u toku epidemije koronavirusa nisam videla ni jedan šarlah”, zaključila je.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare