BRUTALNO VRŠNJAČKO NASILJE U VRANJU U dogovorenoj tuči u školi dečaku polomili nos i prst 

Učenika osmog razreda OŠ „Svetozar Marković“ u Vranju pretukli su vršnjaci u školskom dvorištu i naneli mu teške telesne povrede. Prema rečima njegove majke Ivane Tasić, detetu su polomljeni prst i nos, a zadobilo je i modrice i podlive po telu, zbog čega je nesrećni dečak nekoliko dana proveo u bolnici.

U Višem javnom tužilaštvu potvrđeno je da se radi na ovom slučaju vršnjačkog nasilja, ali s obzirom na to da je reč o maloletnicima, nisu mogli da kažu više informacija.

Nemili događaj se odigrao krajem prošle godine, a počeo je kao uobičajena tinejdžerska rasprava.

– Iako radim u ustanovi socijalne zaštite i ceo radni vek se srećem sa raznim oblicima nasilja, sada želim da govorim isključivo kao majka. Želela sam da problem rešim u okviru škole – kaže Ivana i dodaje da je od novembra bila zabrinuta za bezbednost svog deteta i svega što se dešavalo u školi.

Naime, prema njenim rečima, sve je počelo u novembru prošle godine, kada je tinejdžerska rasprava sa ekskurzije pretila da preraste u sukob. Školski drug pretučenog dečaka je organizovao „masovnu tuču“, za šta su saznali direktorka, razredne starešine, roditelji… Tog dana, pre nego što je dete prebijeno, u školi je održan zajednički sastanak, koji, po svemu sudeći, nije dao rezultate.

Hronologija nasilja u školama

– 16. novembar 2022, Trstenik – Profesorki engleskog jezika đaci su izmakli stolicu nasred časa i sve to snimali telefonom, a potom snimak podelili na društvenim mrežama. 

– 17. novembar 2022, Beograd – U Tehničkoj školi za dizajn kože u Beogradu učenica prvog razreda krvnički je pretukla drugaricu iz odeljenja.

– 22. novembar 2022, Subotica – U OŠ „Sonja Marinković“ dečaku su povređeni slezina i rebra nakon što ga je jedan od vršnjaka oborio s leđa.

– 29. novembar 2022, Niš – Učenik drugog razreda Gimnazije „9. maj“ zadobio je povrede na velikom odmoru u učionici kada ga je napao vršnjak i zadao mu više udaraca u glavu i telo.

– 9. decembar 2022, Beograd – Policija je privela učenika osmog razreda pod sumnjom da je u OŠ „Nikola Tesla“ u Rakovici kaišem pretukao dva druga, a na jednog čak nasrnuo nožem tražeći novac.

– 19. januar 2023, Beograd – Učenika Saobraćajne škole u Zemunu N. R. (16) pretukli su stariji vršnjaci u holu škole. Tom prilikom je dečak zadobio prelom nosa.

– 25. januar 2023, Tutin – Učenika gimnazije u Tutinu tokom tuče drug je ubo nožem u stomak u hodniku škole.

– Znali su da je organizovao tuču, znala je razredna… Na kraju sastanka tog dana taj dečak koji je organizovao tuču bio je drzak čak i prema direktorki škole. Šokirana sam bila što je njegov otac o svemu onome što se dešavalo mesecima unazad čuo prvi put na tom sastanku, što znači da ga niko iz škole nije ranije obavestio o pretnjama koje je njegov sin upućivao drugoj deci – kaže Tasićeva.

Najviše žali što nije obavestila policiju, jer, kako kaže, tog dana kad je održan sastanak dobila je uveravanja da joj je dete bezbedno.

– A onda su me uveče pozvali da kažu da mi je sin pretučen. Jedino je razredna mog deteta od samog početka bila ta koja je reagovala i pokušala sve da spreči – dodaje Ivana.

Ona kaže da je čak i otac dečaka koji je označen kao organizator tuče hteo da se pozove policiju i želeo da reaguju nadležne institucije.

Tasićeva je rešena da pravdu istera do kraja, kako kaže, zbog svog sina, ali i zbog sve druge dece koja mogu da budu na meti tog nasilnog dečaka ili nekog drugog.

Direktorka škole u kojoj se desio slučaj nasilja nije odgovarala na naše pozive.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare