RUSI NAPREDUJU KA BAHMUTU! ZELENSKI: RUSIJA ZAPOČELA VELIKU OSVETU! Kreće zajednička obuka udruženih snaga! Ništa od F-16 za Ukrajinu! 

Vašington gubi dominaciju u Indijskom okeanu?

Zajedničke pomorske vežbe Južne Afrike, Rusije i Kine, koje će se održati krajem februara, izazivaju zabrinutost u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Izveštaj američkog instituta za proučavanje rata

▪ Ruske trupe su nastavile jurišne operacije zapadno od Kremine, dok su ukrajinske trupe vodile protivofanzivne operacije severozapadno od Svatova.

▪ Ruske trupe su nastavile sa udarima na liniji fronta u DNR. 

▪ Ruske snage nastavile su da osvajaju teritoriju kod Bahmuta. 

▪ Zapadni, ukrajinski i ruski izvori i dalje ukazuju da se Rusija sprema za neizbežnu ofanzivu.

▪ Iranski državni mediji javili su da su 29. januara Iran i Rusija uspostavili direktne finansijske komunikacione kanale između iranskih banaka i više od 800 ruskih banaka.

▪ Rusko Ministarstvo odbrane nastavilo je sa merama unapređenja profesionalizma ruskih oružanih snaga.

Počinje zajednička obuka komande udruženih snaga

Ministarstvo odbrane Belorusije: Danas počinje štabna obuka Zajedničke komande Regionalne grupe snaga.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da će tokom nedelje ruska i beloruska vojska razraditi pitanja zajedničkog planiranja upotrebe trupa na osnovu iskustva iz oružanih sukoba poslednjih godina na temu „Donošenje odluka o upotrebi regionalno grupisanje trupa (snaga) u interesu obezbeđenja vojne bezbednosti države Unije“.

Zelenski: Rusija započela veliku osvetu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Kremlj započeo svoju „veliku osvetu“ zbog otpora Ukrajine ruskoj invaziji.

Zelenski je, nakon što su ruske snage saopštile da su ostvarile nove vojne uspehe na istoku Ukrajine, rekao da su ruski napadi na istoku bili nemilosrdni uprkos velikim ruskim gubicima.

“Ja mislim da Rusija zaista hoće veliku osvetu. Svakog dana vidimo ili veći broj njihovih regularnih trupa ili povećan broj Vagnerovaca“, rekao je Zelenski novinarima u Odesi, prenosi Rojters.

Amerika neće slati F-16 Ukrajini

Amerika nema nameru da isporučuje Kijevu lovce F-16, saopštio je predsednik Džozef Bajden, javlja Rojters.

Na pitanje novinara, da li Vašington namerava da pošalje lovce Kijevu, Bajden je odgovorio kratko: „Ne“.

Rusija je ranije uputila protesnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova RF saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.  

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare