Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice srpskih opština 

Savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, istakli su da je vreme za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je to pravno obavezujuća međunarodna obaveza

Šole i Eskobar, u autorskom tekstu za prištinsku Kohu, objašnjavaju kako bi izgledala Zajednica i navode da su među najvažnijim ciljevima SAD na zapadnom Balkanu da pomognu „u stvaranju uslova za zdrave, mirne i stabilne odnose Beograda i Prištine“, ocenjujući da je ovo istorijska prilika koju obe strane treba da iskoriste. 

Naglašavaju da je među najkritičnijim zadacima primena sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i da je vreme da se jasno kaže šta ona jeste, a šta nije. Kako objašnjavaju, Zajednica bi bila struktura za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom koja bi koordinisala pitanja i usluge kao što su obrazovanje, zdravstvo, urbano i ruralno planiranje i lokalni ekonomski razvoj, drugim rečima funkcije koje su odgovornost svih opština na tzv. Kosovu.

Smatraju da je to način da se poboljša svakodnevni život građana, stvori poverenje između Srba i vlade privremenih prištinskih institucija, obezbede bolje veze između severa i ostatka tzv. Kosova i da se stvore mehanizmi da Srbi više učestvuju u društvenom životu. 

Šole i Eskobar ističu da je implementacija Sporazuma o ZSO pravno obavezujuća međunarodna obaveza, koja zahteva akciju Prištine, Beograd, EU, kao i postojeću posvećenost Sjedinjenih Država u podršci dijalogu uz posredovanje EU. Ukazuju da posvećenost Prištine stvaranju zajednice ne krši „kosovski ustav“, niti ugrožava, kako navode, „njen suverenitet, nezavisnost ili demokratske institucije“ i dodaju da se SAD snažno protive stvaranju bilo koje etničke zajednice nalik Republici Srpskoj u BiH. 

Navode da bi opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom mogle efikasnije da rade zajedno na rešavanju zajedničkih izazova u pružanju javnih usluga i kao primer se navodi da će opštine moći da kreiraju nastavne planove i programe na srpskom jeziku za lokalne škole u ​​nekim opštinama, a ne da rade, kako se navodi, „u vakuumu“. 

Dodaju da bi svaka podrška i pomoć koju bi Srbija ponudila Zajednici, morala da bude transparentna i da ide legitimnim i dozvoljenim kanalima. 

Dvojica američkih diplomata naglašavaju da su SAD spremne da podrže Prištinu da ispuni obavezu formiranja ZSO i da će stajati uz nju na svakom koraku.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare