AMBASADOR I ŠEF DELEGACIJE EU U SRBIJI EMANUELE ŽIOFRE ZA EURACTIV: Želimo da od građana Srbije napravimo stanovnike EU 

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre bio je gost panela Euractiv Talks zajedno s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Žiofre je čestitao našem portalu početak rada i ocenio da je Srbija uradila dosta na polju reformi pravosuđa. Dodao je i da je sentiment u Evropi takav da želi da vidi region u EU, a komentarisao je i novi predlog za Kosovo i Metohiju.

Sreća u radu

– Pre svega želim da čestitam Euractivu i da vam poželim sreću u radu jer je ovo veoma važan posao kada su mediji u pitanju. Osvrnuću se na ono što je premijerka govorila o 2023. godini. Na evropskom kontinentu 2022. je bila veoma teška i moram da kažem da je ruska agresija na Ukrajinu promenila svet u kome živimo. To je nešto sa čime se i političari i novinari i građani suočavaju. Moramo da vidimo kako ta nova realnost utiče na naše odluke i kako da se ponašamo u ovom novom svetu. S druge strane, ova nova realnost donosi i neke nove šanse. U julu imamo otvaranje Integracione konferencije Albanije i Severne Makedonije, imamo prvi samit EU – Zapadni Balkan u Tirani, a Bosna i Hercegovina u decembru dobija status kandidata – rekao je Žiofre.

Euractiv
foto: ADRIA MEDIA GROUP

– Srpska vlada je učinila reforme u pravosuđu kako bi pravosudni sistem bio nezavisan i odgovoran. Uskoro će i pomenuti set zakona biti u Skupštini na usvajanju. To je veoma važno jer je u bliskoj vezi s Venecijanskom komisijom, što nas čini sigurnim da su evropski standardi tu. Takođe znamo da u medijskom sektoru imamo strategiju i akcioni plan i želim da zahvalim ministru telekomunikacija Mihailu Jovanoviću za interes koji je pokazao kada su ove reforme u pitanju. Posao je završen. Sada moramo da zadržimo duh i nastavimo kontinuitet programa „Kreativna Evropa“. Podvukao bih da je veoma važna i treća oblast, a to su oblasti energetike i životne sredine.

Ruku podruku

Šta EU može da učini kako bi se proces pridruživanja ubrzao i kako bi Srbija i ceo region što pre postali deo Evropske unije?


– Pre svega želim da kažem da u ovom trenutku postoji veoma jak sentiment u Evropi, oni žele da vide region u Evropi, u odbrani mira i stabilnosti. Ovo je nešto što je jako važno i za samu EU, ali i za javno mnjenje u Evropi. Drugo, veoma važno pitanje za Srbiju je pitanje Kosova i Metohije. Imamo novi predlog na stolu o kom će se razgovarati i svi akteri bi trebalo da budu odgovorni i konstruktivni. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je dozu odgovornosti u analiziranju ovih predloga, što podrazumeva prethodne dogovore koji se odnose na Zajednicu srpskih opština i oni bi trebalo da budu implementirani. Moramo da nastavimo da radimo ruku podruku sa Srbijom kako bismo izgradili kapacitete da Srbija nastavi dalje. EU je glavni ekonomski partner Srbije i do sada smo dali veliki deo direktnih investicija. Svake godine Srbija od EU dobije 400 miliona evra. Ono što je potrebno da uradimo je da od stanovnika Srbije napravimo stanovnike Evrope – zaključio je Žiofre.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare