Bugarka se NEPLANIRANO PORODILA u Nišu i već tri meseca ne može da napusti Srbiju! Suprug joj se ne javlja, a zbog birokratske zavrzlame BEBA ODRASTA U IZNAJMLJENOJ SOBI

Kada se bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić (36) u toku putovanja kroz našu zemlju neočekivano porodila u Nišu 7. oktobra prošle godine, nije mogla ni da zamisli u kakvom će se pravnom lavirintu naći, iz kojeg ni posle tri meseca ne može da izađe i otputuje iz Srbije sa bebom.

Borjana sa prelepom ćerkicom Lenom od oktobra prošle godine živi u iznajmljenom apartmanu u Nišu i preživljava zahvaljujući svesrdnoj pomoći vlasnice Dragane Vukadinović i njenih prijateljica koje joj donose hranu, pelene i sve potrepštine bebu, piše Blic.

U pružanje pomoći Bugarki i njenoj bebi uključio se i niški Centar za socijalni rad (CZSR), kao i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju (MBPD), ali rešenje komplikovane situacije još nije sasvim na vidiku.

Kako je nastao problem?

Borjana je još u zakonitom braku sa srpskim državljaninom iz Mladenovca od 2019. godine, ali sa kojim, kako kaže, nije u kontaktu već nekoliko meseci. On se u bebinoj krštenici navodi kao otac, tako da bez njegove saglasnosti devojčica ne može da dobije pasoš i napusti Srbiju. Borjana je ostala bez novca, pa u iznajmljenoj sobi već dva meseca boravi zahvaljujući dobroj volji Vukadinovićeve, koja sa prijateljicama brine o njoj i bebi.

Prevremeni porođaj 

Borjana se iz Nemačke vraćala za Bugarsku, kada je odlučila da napravi kratki predah i obiđe prijatelje u Donjem Međurovu kod Niša. Termin za porođaj joj je bio 8. novembra pa nije imala razlog za brigu. Međutim…

– Kada sam stigla u Niš 5. oktobra, počeo je malo da me boli stomak pa sam se uplašila da mi se ne desi porođaj u toku puta jer ne živim u Sofiji već u jednom mestu kod Crnog mora do kojeg treba još oko osam sati. Uzela sam sobu u apartmanu „Happy star“ na nekoliko dana, da se odmorim i smirim, sa namerom da nastavim put. Međutim, 7. oktobra sam dobila porođajne bolove, hitna pomoć me je prevezla u porodilište gde sam se porodila. I tu počinju problemi, priča Borjana za „Blic“.

Bez saglasnoti muža dete ne može u Bugarsku

Prvi problem je nastao prilikom upisa novorođene ćerkice u matičnu knjigu rođenih.

– Pošto sam još uvek u legalnom braku sa mužem iz Srbije, bez njegovog prisustva i potpisa, dete ne može da se upiše u matičnu knjigu. Neko vreme već nemam kontakt sa njim, niti znam gde je. U matičnoj službi u Nišu su mi rekli da mora da prođe mesec dana pa da se obratim CZSR kako bi mi pomogli da sredimo sve papire, kao i da prijavim njegov nestanak u policiji, kako bi ga eventualno pronašli ne bi li mi dao pristanak da mogu da izvedem dete iz Srbije. Ja sam tako i učinila ali ga nisu našli. Na adresi stanovanja našli su samo njegovu majku koja ga takođe nije videla nekoliko meseci, niti iko zna gde je. Na osnovu toga, prekinuta je potraga, prošlo je mesec dana pa sam se obratila CZSR gde rekli su mi šta da uradim za bih dobila izvod iz matične knjige rođenih. Tek 14. decembra sam dobila izvod za Lenu ali je nastao problem kako da izvadim pasoš za nju, jer bez potpisa supruga za koga ne znam gde je, ne može da napusti zemlju, poverava se Borjana.

Posle tri meseca morala da napusti Srbiju

Ona kaže da se posle mesec dana suočila sa problemom smeštaja, jer više nije imala novca da ga sama plaća.

– Rečeno mi je da postoji ustanova u Beogradu, Materinski dom, gde mogu da budem smeštena o trošku države dok se ne reši problem oko dobijanja pasoša za bebu. Onda sam upala u novi problem jer mi je, kao stranoj državljanki, posle tri meseca, 17. decembra, istekao rok koliko mogu da budem u Srbiji pa sam morala napustim zemlju. Uz dogovor sa CZSR ostavila sam dete kod Dragane, potpisali smo da ima puna prava da ga čuva dok ne izađem iz Srbije i ponovo se vratim. To su mi bili jako teški trenuci, priča Borjana.

Apel za pomoć

Borjana kaže da već dva meseca nema novca da plaća smeštaj i prehranjuje sebe i dete, dok iz Srbije ne može da ode sa bebom jer ona nema pasoš.

– Policija mi je rekla da postoji mogućnost da beba dobije pasoš i bez prisustva supruga, ali je procedura duga. Moralo bi i sudsko rešenje da se donese. Jako mi je važno da se ubrza cela procedura kako bih dobila pasoš za bebu. Molila bih da me smeste u tu ustanovu u Beogradu dok se problem ne reši, jer ne mogu više da budem ovim ljudima na trošku. Prvi mesec boravka u apartmanu sam platila sama ali sam ostala bez novca. Molim sve nadležne institucije da se ubrza procedura za vađenje pasoša deteta ili ako moj suprug čuje moju priču da se javi, da uz njegovu pomoć rešimo sve što pre. Molim institucije koje mogu da mi pomognu za neku finansijsku pomoć da bi imali dete i ja šta da jedemo i da platimo smeštaj, apeluje Borjana.

Humane Nišlije

Vlasnica apartmana “Happy star” Dragana Vukadinović iz Niša, prva je pritekla Borjani u pomoć.

– Borjana je platila boravak za prvi mesec, po sniženoj ceni. Posle toga sam videla da žena više nema novca, kako da joj tražim pare? Tu je kod mene, pomagaću joj dok se ne reši problem. Za Novu godinu, soba u kojoj boravi je bila izdata pa su bile kod mene u stanu. Meni je najbitnije da dete ima krov nad glavom i sve što je potrebno. Moja prijateljica Tatjana Mijalković Damjanović je pritekla u pomoć. Zahvaljujući njoj smo prikupili garedrobu i sve što je potrebno za bebu preko interneta. Dobri ljudi su se javili a i dalje Tanja i ja joj kupujemo adaptirano mleko i sve što treba – priča Dragana.

– Čak sam i preko CZSR prihvatila brigu nad bebom, kada je morala da napusti Srbiju na kratko zbog isteka roka od tri meseca. Beba je naša miljenica, svi je volimo i čuvamo. Nadamo se da će uspeti uskoro da dobije potrebna dokumenta, i otputuje kući, kaže ova humana Nišlijka.

A Tatjana Mijalković Damjanović se zahvalila svim Nišlijama koji su se odazvali apelima preko interneta da se pomogne ovoj majci i njenoj bebi.

Materinski dom 

Centar za socijani rad (CZSR) u Nišu i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju (MBPD), uključili su se u rešavanje složene situacije u kojoj se našla bugarska državljanka i čine sve iz svojih nadležnosti da joj pomognu.

– Centar za socijalni rad Niš je u okviru organizovanja zaštite deteta sa majkom, po ustaljenoj proceduri, zatražio pisanim putem od ovog Ministarstva mišljenje o opravdanosti smeštaja deteta sa majkom u odgovarajuću ustanovu. Shodno tom zahtevu, MBPD će što pre odgovoriti na traženi zahtev CZSR Niš u smislu hitnog organizovanja zaštite majke sa detetom u ustanovi u skladu sa Merama za sprečavanje smeštaja dece niskog uzrasta u ustanove socijalne zaštite, rečeno je “Blicu” u MBPD. U niškom CZSR kažu da se svi postupci odvijaju po procedurama i da za sada nema problema.

– Za sada nema nikakvih problema, niti administrativnih niki bilo kavih drugih. Očekujemo svakog dana da dobijemo odobrenje iz Materinskog doma za potvrdu prijema. Majka deteta je dva puta dobila jednokratnu pomoć, od 10.000 i 6.000 dinara, kao i šest kutija adaptiranog mleka. Trenutno je urađena još jedna jednokratna pomoć koja će uskoro biti realizovana. Pokrenuti su svi postupci kako bi dete dobilo pasoš ali mora prvo da se sprovede sudska povera deteta. Mi smo je uputili na advokata koji pruža besplatnu pravnu pomoć za naše korisnike, kako bi dobila tačne informacije šta joj je potrebno sve od dokumentacije. Pravno gledano ovo jeste komplikovan slučaj. Ali, nama je najbitnije da su majka i dete zaštićeni, da mi imamo resurse da im pomognemo i da možemo u okvirima naših mogućnosti da uključimo podršku, kaže za „Blic“ pomoćnica direktora CZSR u Nišu Lidija Stanković.

Kako do pasoša za Lenu?

„Blic“ je kontaktirao i kancelariju zaštitnika građana Zorana Pašalića, vezano za proceduru dobijanja pasoša u ovoj situaciji.

– Zakonom o putnim ispravama propisano da zahtev za izdavanje putne isprave za maloletna lica podnosi jedan od roditelja, uz pismenu saglasnost drugog roditelja, odnosno drugi zakonski zastupnik ili staratelj, ali se, izuzetno, putna isprava može izdati i bez saglasnosti u slučaju da je jednom od roditelja odlukom suda dodeljeno starateljstvo nad maloletnim licem ili da je odlukom suda dozvoljeno izdavanje putne isprave, navode u kancelariji ombudsmana. U ovoj instituciji navode da se bugarska državljanka za pravnu pomoć može obratiti i pružaocima besplatne pravne pomoći u okviru lokalne samouprave na čijoj teritoriji trenutno boravi te da ovu uslugu može dobiti ukoliko ispunjava uslove predviđene Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare