PAKAO U KINI ZBOG KORONE POSLE UKIDANJA MERA: Građani govore jedno, vlast drugo, a bolnice i krematorijumi puni!

Britanski Gardijan objavio je veliki tekst o tome da Svetska zdravstvena organizacija nema i dalje potpune podatke o tome šta se dešava u Kini što se tiče širenja koornavirusa posle masovnog popuštanja mera.

Najveća kritika Svetske zdravstvene organizacije dolazi od toga da Kina ima kako je to objašnjeno veoma „usku“ definiciju smrti od Kovida -19 i upozorava da zvanična statistika ne pokazuje pravi efekat epidemije.

Gardijan navodi da je sve veća zabrinutost u Pekingu zbog povećanja broja zaraženih pošto su tamošnje vlasti u decembru 2022. posle serije protesta ukinule sve mere i ograničenja. A onda usledilo je to da su bolnice ubrzo bile preplavljene zaraženim, a krematorijumi preminulim.

Majk Rajan direktor SZO za htine slučajeve dodaje da nema potpunih podataka.

Agencija UN objavila je podatke Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dan nakon što su se zvaničnici SZO sastali sa kineskim naučnicima. Kina svakodnevno izveštava o smrti od Kovida u pojedinačnim brojkama.

„Verujemo da trenutni brojevi koji se objavljuju iz Kine nedovoljno predstavljaju stvarni uticaj bolesti u smislu prijema u bolnice, prijema na intenzivnu negu, a posebno u smislu smrtnih slučajeva.

Kina je od decembra zabeležila samo 22 smrtna slučaja od Kovida i dramatično je smanjila kriterijume za klasifikaciju takvih smrtnih slučajeva, što znači da se statistika Pekinga o talasu bez presedana sada smatra da ne odražava stvarnost.

Kineska analiza CDC-a pokazala je prevagu Omikron podsoja BA.5.2 i BF.7 među lokalno stečenim infekcijama, prema podacima koje je objavila SZO.

Omikron ostaje dominantna varijanta koronavirusa zasnovana na nedavnom genomskom sekvenciranju, potvrđujući ono što su naučnici već rekli.

„Nastavljamo da tražimo od Kine brže, redovnije i pouzdanije podatke o hospitalizaciji i smrti, kao i sveobuhvatnije analiziranje virusa u realnom vremenu“, rekao je šef SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus

On je ponovio da je zdravstvena agencija UN razumela zašto neke zemlje uvode nove kovid ograničenja za posetioce iz Kine.

„S obzirom da u Kini cirkuliše tako visok i sveobuhvatni podaci ne stižu… razumljivo je da neke zemlje preduzimaju korake za koje veruju da će zaštititi svoje građane“, rekao je on.

Govoreći nekoliko sati nakon brifinga SZO, američki predsednik Džo Bajden rekao je da je zabrinut zbog toga kako se Kina nosi sa epidemijom.

„Veoma su osetljivi… kada mi sugerišemo da nisu bili toliko spremni“, rekao je novinarima tokom posete Kentakiju.

Pogrebnici svedoče

Mnoge kineske pogrebne kompanije i bolnice kažu da su preplavljene, a međunarodni zdravstveni stručnjaci predviđaju najmanje milion smrtnih slučajeva u Kini ove godine.

Uprkos tome, Kina je prijavila pet ili manje smrtnih slučajeva dnevno od ukidanja ograničenja na nultu pandemiju Covida.

„To je potpuno smešno“, rekao je 66-godišnji Zhang, stanovnik Pekinga koji je naveo samo svoje prezime.

„Četiri moja bliska rođaka su umrla. To je samo iz jedne porodice. Nadam se da će vlada biti iskrena prema ljudima i ostatku sveta o tome šta se zaista dogodilo ovde.

Britanska kompanija za zdravstvene podatke Airfiniti procenila je da oko 9.000 ljudi u Kini verovatno umire svakog dana od Kovida.

Pacijenti u šangajskoj bolnici Zhongshan, od kojih su mnogi stariji, bili su u utorak nagurani u hodnicima između improvizovanih kreveta sa ljudima na respiratorima za kiseonik i intravenskim infuzijama.

Svedok Rojtersa izbrojao je u sredu sedam mrtvačkih kola na parkingu bolnice Tongđi u Šangaju. Radnici su viđeni kako nose najmanje 18 žutih vreća koje se koriste za premeštanje tela.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare