PRAZNIČNI MENI: Neka vam ova preukusna novogodišnja trpeza donese puno sreće! Članovi porodice će uživati u neverovatnim ukusima!

Nikako ne spremajte jela od piletine, a za dobre partnerske odnose napravite kolače okruglog oblika.

Ako Novu godinu čekate u krugu porodice ili prijatelja, verovatno već uveliko razmišljate šta od hrane da pripremite za tu svečanu priliku. Postoje neka narodna verovanja u vezi s jelima u novogodišnjoj noći, pa vam donosimo neka od njih.

Riba

Ako postite, jela od ribe su idealna za vas. Riba simboliše brz beg od problema i izvlačenje iz neprijatnih situacija. Da ne biste imali posla sa škrtim ljudima okrenutim prošlosti, izbegavajte školjke i rakove, jer rak hoda unazad, a školjka bogatstvo škrto čuva i teško ga daje.

Pirinač

Pirinač je odličan izbor za prilog jer simbolizuje bogatstvo, novac i berićet u poslovima. Ako mu dodate i poneki badem ili orah, sačuvaćete bogatstvo (kao ljuska koja čuva orah).

Sveže voće

Voće, naročito sveže, obavezno morate da imate na stolu. Veruje se da donosi dobro zdravlje i proširenje porodice, pa se jabuka u novogodišnjoj noći daje mladencima kako bi im naredna godina donela zdravo potomstvo.

Izbegavajte piletinu

Ako planirate da za novogodišnji meni napravite pečenje, neka to nipošto ne bude meso ptica i pernatih životinja jer će sreća odleteti. Treba birati meso onih životinja koje riju i gaze unapred (svinjetina, govedina, jagnjetina…), a ne onih koje nogama čeprkaju unazad (piletina, ćuretina…).

Okrugli kolači

Ako pravite slatkiše, neka obavezno budu okruglog oblika. Sitni okrugli kolači su odličan izbor. U nekim krajevima prave se krofnice jer narastaju pod dejstvom kvasca, a okrugli oblik simbolizuje i prsten i najavljuje slatko i bogato partnerstvo.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare