MINISTAR PROSVETE NAJAVIO REFORMU U OBRAZOVANJU OD ŠKOLSKE 2023/2024. GODINE: Svršeni srednjoškolci dogodine polažu državnu maturu 

Uvođenje državne mature za učenike četvorogodišnjih škola planirano je za 2023/2024. godinu, dok će učenici trogodišnjih obrazovnih profila polagati završni ispit 2023. godine. Svršeni srednjoškolci moći će u poznatom okruženju, u svojim matičnim školama, da polažu državnu maturu, najavio je ministar prosvete Branko Ružić!

Prvi čovek srpske prosvete ocenio je da je ovaj projekat reformski iskorak u našem obrazovnom sistemu.

– Ovaj projekat jedan je od najboljih načina da dobijemo i kriterijum kvaliteta znanja i sertifikaciju znanja stečenog za vreme srednjoškolskog obrazovanja. Pored sertifikacije imamo i selekciju i kvalifikaciju, odnosno prolaznost na određene visokoškolske ustanove – rekao je Ružić na završnoj konferenciji projekta državne mature i podsetio da se o državnoj maturi govori od 2009. godine i da je deo strategije obrazovanja već 10 godina.

Ružić je dodao da je ovaj projekat u interesu budućih akademskih građana, odnosno svršenih srednjoškolaca, kao i da omogućava i jednakost i pravičnost. Prema njegovim rečima, svršeni srednjoškolci moći će u poznatom okruženju, u svojim matičnim školama, da polažu državnu maturu, kao i da iz matičnih škola apliciraju na više visokoškolskih ustanova na državnim ili privatnim univerzitetima u Srbiji.

– Planirano je da projekat državne mature bude završen u januaru 2023. godine, pri čemu će institucije sistema u narednom periodu nastaviti s realizacijom pripremnih aktivnosti za uvođenje državne mature – rekao je ministar, koji je najavio da će imati sastanke s predstavnicima svih fakulteta i da će saslušati sve predloge kako bi se taj projekat prilagodio svima.

Ružić je naglasio da je važno da se gradi i razvija poverenje između srednjeg i visokog obrazovanja:

– Kada tu budemo napravili čvrstu vezu kroz državnu maturu, i ovde ne mislim samo na upisne kriterijume već i na efekte koje će državna matura imati na kreiranje obrazovnih politika ubuduće, unapredićemo kvalitet obrazovanja kroz celu obrazovnu vertikalu.

On je napomenuo da je ministarstvo pristupilo celoj aktivnosti veoma ozbiljno i da je sve vreme imalo podršku Evropske unije, putem projekta „Državna matura“:

– Projekat nam je pomogao da utvrdimo procese i procedure, da uspostavimo saradnju sa svim akterima i da ih uključimo, da sprovedemo obuke kako bi ceo proces tekao najbolje moguće i kako bi državna matura zaživela i u srpskom obrazovnom sistemu.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva navela je da uvođenje državne mature u srpski obrazovni sistem predstavlja potencijal za to da se poboljša kvalitet i jednakost obrazovanja za sve studente i osobe koje su deo procesa učenja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare