IGRA ŽIVACA U NATO! Mađari opet pomerili glasanje o ulasku Švedske i Finske u alijansu, evo kada će doneti odluku

Iako se iz Budimpešte pre nekoliko nedelja najavljivalo da bi Mađarska mogla u decembru u parlamentu da glasa o ulasku Finske i Švedske u NATO, čini se kako se to neće dogoditi pre 2023. godine

Nakon sastanka lidera Višegradske grupe koji je održan u petak, mađarski premijer Viktor Orban govorio je i o ulasku Švedske i Finske u NATO

Orban je prema navodima mađarskih medija izjavio i da se glasanje neće organizovati pre januara 2023. godine.

„Prema rečima Orbana, dve zemlje nisu izgubile ni minut zbog Mađarske. Od 30 članica NATO-a, njih 28 je već potpisalo sporazume. Osim Mađarske, samo još Turske nije ratifikovala zahtev za pristupanje Švedske i Finske“, piše 24.hu.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da je dobio obećanje od mađarskog premijera Viktora Orbana da će ta zemlja, za nešto više od mesec dana, ratifikovati zahtev Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.„Tražio sam od premijera Orbana da Mađarska ratifikuje zahtev Finske i Švedske za članstvo u NATO-u što je pre moguće“,rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare posle sastanka lidera Višegradske grupe.

Moravjecki je naveo da je dobio obećanje da će na prvoj sednici mađarskog parlamenta u novoj godini, dakle za nešto više od mesec dana, doći do ratifikacije.

Finska i Švedska podnele su u maju zahtev za prijem u NATO, do sada su njihov zahtev ratifikovali parlamenti 28 zemalja članica Alijanse, a to treba još da učine skupštine Turske i Mađarske.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare