PREMIJERKA ANA BRNABIĆ ČVRSTO ODREDILA KURS DRŽAVE! Nova vlada neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji!

Predsednik Vučić jasno je svima stavio do znanja da neće menjati dosadašnju politiku i po cenu ostavke! Čak i u slučaju da se on povuče, odgovor mog kabineta na pritiske iz inostranstva biće isti

Nova Vlada Srbije neće uvoditi sankcije Rusiji i zadržaće dosadašnju politiku nezavisnosti i neutralnosti u izrazito teškim uslovima neobjavljenog trećeg svetskog rata! 

‘Trljanje na nos’

Osim za sankcije, pritiskaju nas i da se ‘brzo dogovorimo’ sa Prištinom. Onda bi Putinu natrljali nos stavom: ‘Eto vaših prijatelja Srba.’ I baš zato novoj vladi nikako neće biti lako
Đorđe Vukadinović, politički analitičar

Ovo je juče poručila premijerka Ana Brnabić, koja će danas u Skupštini Srbije predstaviti ekspoze i položiti zakletvu zajedno sa članovima nove vlade. Prema njenim rečima, predsednik države Aleksandar Vučić jasno je stavio do znanja da neće menjati dosadašnju politiku, i po cenu svoje ostavke!

– Da naglasim, čak i slučaju da se Vučić povuče, odgovor mog kabineta na pritiske na iz inostranstva biće isti kao i ranije – poručila je juče Brnabićeva.

Vučić sa Bocan-Harčenkom: Što pre mir, poštujemo pravo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom zahvalio je na podršci koju Moskva pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, uz nadu da će se prekopotrebni mir na tlu Evrope uspostaviti u najkraćem periodu.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji na Kosovu i Metohiji, a Vučić je istakao da Srbija, uprkos svim izazovima, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i saradnje, ostaje posvećena punoj primeni dosad postignutih sporazuma i poštovanju međunarodnog prava.

Ratno stanje

Predsednica Vlade kaže da se nada da se predsednik Vučić neće povući sa svoje pozicije, uprkos strahovitim pritiscima i sa Zapada i sa Istoka.

– To što je Vučić rekao da bi ostavkom ‘kupio’ šest do devet meseci za državu još jedan je krunski dokaz koliko mu je Srbija na prvom mestu i koliko mu je stalo do naroda. Nadam se, ipak, da do toga neće doći! Ipak, jako je važno što je predsednik poslao poruku strancima da je spreman da žrtvuje i svoju poziciju. Međutim, čak i da se to desi, da predsednik pod strašnim pritiscima podnese ostavku, naša državna politika se neće menjati! Nama predsednik time može da ‘kupi’ neko dragoceno vreme, ali odgovor će uvek biti isti… – naglasila je Brnabićeva.

BOBAN STOJANOVIĆ, POLITIKOLOG

Nova vlada neće biti ni proevropska, ni proruska. U njoj nema imena i prezimena koja bi direktno ukazivala na to.

Novi saziv ministara u Nemanjinoj 11, naglašava šefica vlade, biće prosrpski i braniće samo i isključivo državne nacionalne interese.

– Nema tu ni levo ni desno, ni istoka, ni zapada, ni severa, ni juga. Ovo će biti vlada koja se bavi našim interesima i koja će braniti srpske nacionalne interese. Biće teško, jer otkad su održani parlamentarni izbori, do danas praktično traje treći svetski rat. Nisu ovo nikako uobičajene okolnosti, ali ćemo se boriti. Predaja nije opcija! – odlučna je Brnabićeva.

Komentarišući sve ove navode, politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da su pritisci na Srbiju postojali i ranije, ali da su sada intenzivniji zbog rata u Ukrajini.

– Osim za sankcije, oni nas pritiskaju i da se ‘dogovorimo’ sa Prištinom, i to ne da bi rešili problem, već da bi izbili Putinu adut iz ruke. Oni žele da privedu Srbiju nekom potpisu, stalo im je jedino do bilo kakvog potpisa između Beograda i Prištine na nekom papiru. To bi onda protumačili kao indirektnu saglasnost Srbije sa nezavisnošću ‘Kosova’, kao mirenje sa tom nezavisnošću i članstvom ‘Kosova’ u UN. Onda bi Rusima i Putinu još i natrljali nos stavom: ‘Eto vaših prijatelja Srba.’ Novoj vladi nikako neće biti lako… – upozorava Vukadinović.

Da se ja pitam

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ, POSLANIK SNS

U novu vladu nisu ušli ministri koji bi radije radili za neku drugu zemlju, nova vlada radiće vođena isključivo interesima Srbije. Biti danas ministar ništa nije lepo, već suočavanje sa gomilom problema i danonoćni rad.

Neće prestati

I Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, ocenjuje da Zapad neće prestati sa pritiscima na državu.

– Postoji određena politička volja zvaničnika EU i Zapada u celini da pokušaju da osiguraju da u narednom periodu ovo ne bude područje nestabilnosti. Oni od tog svog političkog plana nikako neće odustati… – uveren je Vuković.

Novi ministri Mihailo Jovanović, Marko Blagojević i Edin Đerlek!

Novi ministar informisanja i telekomunikacija biće Mihailo Jovanović, dosadašnji direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, dok će resor za javna ulaganja preuzeti Marko Blagojević, aktuelni šef Kancelarije za javna ulaganja. Ministar bez portfelja, uz socijaliste Novicu Tončeva i Đorđa Milićevića, biće i Edin Đerlek iz Stranke pravde i pomirenja pokojnog Muamera Zukorlića.

* Mihailo Jovanović diplomirao je i magistrirao na ETF-u u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Čak 20 godina je radio u „Telekomu“ i „Pošti Srbije“. Dobitnik je nagrade Ministarstva za nauku 2002. godine na javnom pozivu za najbolje mlade istraživače i naučnike. Potiče iz porodice poznatih srpskih lekara.

* Marko Blagojević je završio Pravni fakultet u Beogradu i dugo je radio u Cesidu. Posle poplava koje su u maju 2014. godine zadesile Srbiju postavljen je za šefa Kancelarije za obnovu i pomoć područjima koja su bila pogođena nepogodom. Potom je imenovan za šefa Kancelarije za javna ulaganja.

* Edin Đerlek je generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja, čiji je osnivač pokojni Muamer Zukorlić. Rođen je 1987. godine, po obrazovanju je diplomirani pravnik i bio je odbornik u Skupštini Novog Pazara. Veoma je aktivan na društvenim mrežama, na kojima ima hiljade pratilaca.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare