U BEOGRADU OD POČETKA GODINE UBIJENO ŠEST ŽENA! Koordinator za rodno nasilje Višeg javnog tužilaštva dostavila je Osnovnim tužilaštvima listu pitanja 

Imajući u vidu povećanje broja ubijenih žena u Srbiji, Koordinator za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dostavila je svim beogradskim osnovnim javnim tužilaštvima listu od 14 pitanja koja tužioci moraju da provere prilikom konsultacija sa policijskim službenicima

Imajući u vidu povećanje broja ubijenih žena u Srbiji, a posebno činjenicu da je u 2022. godini na području Grada Beograda ubijeno 6 žena, Koordinator za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dostavila je svim beogradskim osnovnim javnim tužilaštvima listu od 14 pitanja koja tužioci moraju da provere prilikom konsultacija sa policijskim službenicima pre donošenja odluke o preduzimanju mera iz svoje nadležnosti.  

Ovo je pre svega važno radi donošenja adekvatne odluke o nalogu za zadržavanje osumnjičenog, odnosno odluke o predlogu za odredjivanje pritvora, u cilju zaštite žrtve od daljeg potencijalnog nasilja.

Doslednom primenom ove liste stvoriće se uslovi da se eventualni propusti svedu na najmanju moguću meru, pre svega u početnoj proceni dežurnih zamenika javnog tužioca u slučajevima nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja. 

Ukazujemo da su indikatori dati na listi konkretna pitanja koja su već predviđena, kako protokolima iz ranijeg perioda, tako i donetim zakonima, ali i iskustvom koje je kroz 20 godina primene krivičnog dela Naisilje u porodici iskristalisala praksa, kao i mnogobrojna istraživanja u zemlji i svetu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare