MISTERIOZNI HEPATITIS STIGAO U SRBIJU?! Ispituje se slučaj jednog deteta u Beogradu kod kog se sumnja na bolest nepoznatog porekla

U Srbiji se ispituje jedan slučaj kod deteta za koji se sumnja da ima akutni hepatitis nepoznatog porekla, odnosno bolest jetre najverovatnje izazvanu adenovirusom, koji je dijagnostikovan kod dece predškolskog i školskog uzrasta, u više od 20 zemalja.

Sumnja se da je ovim oboleljenjem jetre zaraženo dete koje je smešteno u beogradskoj bolnici, piše Telegraf. Lekari trenutno rade ispitivanje kako bi ustanovili da li je zaista reč o adenovirusu koji se najpre pojavio u Velikoj Britaniji, gde ga je najviše, zatim u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi….

Profesor dr Dragan Delić, gastroentererohepatolog rekao je prošle nedeljeda se radi o akutnom novonastalom oštećenju jetre, akutnom hepatitisu nepoznate etilogije odnosno nepoznatog uzročnika.

Iza ove bolesti nepoznatog uzročnika, kako profesor objašnjava, najverovatnije stoji neki infektivni agens, a prvi rezultati ukazuju da se radi o adenovirusu serotip 41.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare