OD DANAS STARTUJE E-FISKALIZACIJA Svi moraju da izdaju nove račune, a ovo su sve prednosti sitema

U Srbiji od danas počinje primena novog modela elktronske fiskalizacije. Svi obveznici su u obavezi da koriste novi sistem e-fiskalizacije, što podrazumeva i izdavanje račune sa QR kodom. Jedna od glavnih prednosti novog sistema fiskalizacije je, kako je najavljevno, to što će poslovanje učiniti mnogo sigurnijim i ekonomičnijim.

Period tranzicije za prelazak na novi model fiskalizacije počeo je od 1. novembra, a juče je je zvanično završen i tokom perioda tranzicije paralelno su funkcionisali i jedan i drugi model.

Za vreme prelaznog perioda država je obezbedila subvencije u iznosu od 100 evra po uređaju, kako obveznici ne bi imali trošak prilikom prelaska na novi model fiskalizacije. Za subvencije se prijavilo oko 131.000 poreskih obveznika, a ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko 5 milijardi dinara, prenosi Blic.

Brojne su prednosti novog sistema fiskalizacije i za građane, ali i za državu i za privredu. Jedna od najvećih prednosti je što omogućava efikasniju borbu protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.

Samo u prvom tromesečju, Poreska uprava je naplatila 55 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine što predstavlja rast od 12 odsto.

Sa ovim sistemom stiže i novina, tj. mogućnost praćenja prodajnih objekata u realnom vremenu. Tako inspektori Poreske uprave mogu iz svojih kancelarija uživo prate aktivnosti u prodajnim objektima, vrše analize i odlaze u ciljane inspekcije.

Jedna od najvećih prednosti koju novi model e-fiskalizaciije donosi građanima je to što će skeniranjem QR koda moći da provere validnost fiskalnog računa.

Zakonom o elektronskom fakturisanju propisan način slanja, primanja i čuvanja e-faktura će postepeno usvojiti i privredni subjekti u međusobnim transakcijama.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine.

Na kraju, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine.

To su ujedno i datumi od kada se primenjuje obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednosti.

Svi obveznici koji ne budu poštovali zakonske propise i ukoliko ne počnu na vreme da izdaju validne fiskalne račune biće sankcionisani shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji, a u njih su uključene novčane kazne, prekršajni postupci, pa i mere zatvaranja.

Pijačni prodavci izostavljeni

Pijačni prodavci su nakon drugog sastanka u Predsedništvu Srbije sa šefom države Aleksandrom Vučićem, saopštili da njima fiskalne kase na pijacama neće biti uvođene od 1. maja.

Kako su prodavci potvrdili, naredni sastanci prebacuju se u Ministarstvo finansija.

Formiraće se radne grupe koje će raditi na rešavanju problema i kako su istakli, pomoći će državi da zajedničkim snagama što pre uklone stvari koje će kasnije dovesti do lakše fiskalizacije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare