Od maja tržišne cene struje i gasa: Evo koga čeka pojeftinjenje a ko strepi od poskupljenja

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu – struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i „Srbijagasu“ kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

Ugovori o snabdevanju ističu krajem ovog meseca, pa EPS već šalje nove ponude. Pojedinačno se pregovara sa svakim privrednikom. U zavisnosti od toga na koji period i koja količina struje se ugovara, mogu se odlučiti za neku od opcija: nepromenljivu cenu ili promenljivu, uz tromesečno usklađivanje sa tržišnom cenom. Svaki ugovor je poslovna tajna.

„Elektroprivreda Srbije“ nudi kupcima uslugu snabdevanja električnom energijom po cenama znatno nižim od dosadašnje ograničene cene od 119,67 evra po MWh. Cene struje se formiraju na osnovu više faktora: ukupne potrošnje, dijagrama potrošnje i tržišnih prilika“, saopštava EPS.

Iako cena gasa na evropskim berzama raste, na našem tržištu stekli su se uslovi za pojeftinjenje. Za industriju i komercijalne potrošače cena će biti 15 posto niža.

Realna cena gasa, nema subvencionisanja

„Domaćinstva su na javnom snabdevanju i tu nećemo ništa menjati. Dakle više nema subvencionisanja gasa. Bile su rasprave unutar Vlade Srbije, bile su rasprave u Ministarstvu energetike i finansija. Dugo smo vodili tu socijalnu politiku, znate da je to koštalo više od milijardu dolara, time smo zaštitili kupce, privredu, radna mesta. I sada smo doneli odluku da od 1. maja više nema subvencionisanja gasa od strane Vlade Srbije ili kreditnog zaduženja „Srbijagasa“. Biće realna cena. Stvorili su se uslovi da gas pojeftini za industrijske potrošače i one koji su na slobodnom tržištu“, ističe Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“.

U prvim reakcijama privrednici – zadovoljni, posebno oni čija delatnost zavisi od oba energenta.

Cane Jovanović, vlasnik firme „Polo“ Čačak podseća da su 2023. godine u odnosu na 2022. bila ekstremna poskupljenja, piše RTS. 

„Verujte kada smo poredili troškove, to su bili su rashodi od 20 do 100 posto veći. Tako da svako umanjenje uliva nadu da budemo konkurentni na tržištu. Osnovni su troškovi energenti od čega sve potiče i gde ni jedan proizvod ne može da prođe u kalkulaciji energiju“, ukazuje Jovanović.

Za razliku od struje, kod koje dominira domaća proizvodnja, u snabdevanju gasom i naftom Srbija zavisi od uvoza. A aprilski rast cena nafte pogurao je i cenu gasa na svetskim berzama, i to 25 posto.

UDARNA VEST.rs (Izvor: Blic/ RTS)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare