Sastojci:
- 2 kg zrelih paradajza
- 2 veće glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika (po želji, za boju i aromu)
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 2 kašike smeđeg šećera (ili meda)
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- Prstohvat mlevenog karanfilića ili cimeta (opciono)
Priprema:
- Paradajz prelijte vrelom vodom, ostavite par minuta, oljuštite i iseckajte.
- U velikoj šerpi propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte papriku i paradajz.
- Kuvajte na srednjoj vatri 45–60 minuta, dok masa ne postane gusta i višak tečnosti ispari.
- Pomoću štapnog miksera ili blendera izmiksajte do glatke teksture.
- Procedite kroz cediljku za još finiju strukturu.
- Dodajte sirće, šećer, so i začine. Kuvajte još 15 minuta da se svi ukusi sjedine.
- Sipajte u sterilisane tegle ili flaše dok je kečap još vruć i dobro zatvorite.
Napomena: Čuvajte u frižideru do 2 meseca, ili pasterizujte za duže trajanje.
UDARNA VEST.rs