ŠEST KORAKA, VIŠE OD 150 ZEMALJA I 30 MEĐUNARODNIH ORGANIZACIJA Šta je zajednica zajedničke budućnosti Srbije i Kine?

Peking i Beograd su tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga podigli odnose sa strateškog partnerstva na nivo zajednice zajedničke budućnosti. U Srbiji je potpisana zajednička izjava kojom su se na to obavezali, zvuči ozbiljno i obavezujuće, a šta je to u stvari?

Ukratko, to je vrsta partnerstva ili saradnje, koncept spoljne politike Pekinga koji je Si Đingping predstavio u javnosti u martu 2013. godine. U okviru toga, Peking sa zemljama potpisuje dokumente o saradnji, a tokom protekle decenije potpisao je sa više od 150 zemalja i 30 međunarodnih organizacija.

Njen deo je i inicijativa „Pojas i put“, kojoj se Srbija pridružila 2017. godine.

Govoreći o tome, dr Aleksandar Mitić, naučni saradnik u Centru za studije „Pojasa i puta“ pri Institutu za međunarodnu politiku i privredu, objasnio je da koncept oslikava Sijevu diplomatsku misiju.

– To je njegovo viđenje sveta koji nije baziran na dominaciji jedne države ili grupe zemalja, a zasniva se na poštovanju povelje Ujedinjenih nacija i multilateralizmu. Sve njegove inicijative, od „Pojasa i puta“, usklađene su sa ovim konceptom – rekao je za RTS Mitić.

Pakistan je prva zemlja u svetu koja je pristupila ovakvom partnerstvu kroz bilateralnu saradnju, a Srbija je jedina u Evropi.

– Kina sa Pakistanom ima najviši mogući nivo svih odnosa, ekonomskih, trgovinskih i naučnih, koji bi trebalo da vode dve zemlje ka prosperitetu – rekla je za RTS Sanja Arežina iz Instituta za političke studije.

Ona objašnjava i da bi to trebalo da znači i napredak odnosa Kine i Srbije.

– Ono bi trebalo da predstavlja zajednički rad dve države u različitim domenima kroz bilateralne i multilateralne sporazume – istakla je Arežina.

Šest praktičnih koraka

Kako to u praksi izgleda objasnio je Đinping tokom posete Beogradu, precizirajući da će u cilju izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću predviđeno šest praktičnih koraka:

  • Prvi je Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije, koji će stupiti na snagu 1. jula
  • Podrška Srbiji u organizovanju Ekspa 2027. godine
  • Uvoz više kvalitetnih srpskih proizvoda
  • Saradnja u naučno-istraživačkoj oblasti koja podrazumeva i boravak 50 mladih naučnika iz Srbije u Kini
  • 300 mladih ljudi iz Srbije će otići na studije u Kini
  • Otvaranje direktnih letova iz Srbije ka kineskim gradovima.

Mitić ocenjuje da sporazum naglašava odnose Srbije i Kine, ali i da zajednička budućnost može da se ogleda u osnaživanju četiri čvrsta kamena, kako kaže, takozvanog čeličnog prijateljstva.

  • Politička saradnja zasnovana na poštovanju međunarodnog prava
  • Ekonomska saradnja koja je od 2016. i prve Sijeve posete unapređena
  • Osnaživanje u polju zajedničke kulture sećanja koja je vezana za NATO bombardovanje
  • Zajednički pogled na pravce u kojima se svet kreće

– Zajednička budućnost i nadogradnja svega što su dve zemlje prethodno razradile, a u praktičnom smislu će se odnositi na boljitak u ekonomiji, turizmu, kulturi i naučno-tehničkoj saradnji – objasnio je Mitić.

Šta će reći EU?

Ipak, ostaje dilema kakva će reakcija biti Evropske unije, čiji deo teži da bude Srbija.

– Postavlja se pitanje kako će jedna evropska država koja ima status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji usaglasiti svoje proklamovane političke prioritete poput tog i ovakav nivo saradnje sa državom koja je postala jedan od glavnih takmaca Evropskoj uniji sa strateškim partnerima na globalnom nivou – rekao je Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost .

Šta su o zajednici rekli Si Đinping i Vučić?

Beograd i Peking su potpisali 29 sporazuma, a Si Đinping je nakon toga rekao da je to „strateški izbor obe strane za izgradnju kinesko-srpske zajednice sa zajedničkom budućnošću u novoj eri“.

– Njen cilj je ostvarivanje težnje dva naroda za boljim životom. Njen temelj i pokretačka snaga dolaze iz čvrste podrške i uz široko učešće dva naroda -zaključio je Si.

To je najviši oblik saradnje dveju zemalja, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka.

– Ta zajednička izjava je strateški važan pravac za razvoj naših bilateralnih odnosa, ali i za naše viđenje sveta. Republika Srbija i Narodna republika Kina prelaze sa strateških odnosa na koji smo uspeli da uzdignemo naše bilateralne odnose. Prelazimo na zajednicu koja govori o zajedničkoj budućnosti naših dveju zemalja. To je najviši oblik saradnje dveju zemalja i ponosan sam što sam danas kao predsednik Republike Srbije mogao to da potpišem – rekao je Vučić.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share


guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare