ŠTA DA RADIM AKO PRIMETIM POŽAR? Ovo su saveti MUP-a kako da reagujete u slučaju požara u vašem domu!

Mnogi građani ne znaju kako bi reagovali ako bi u njihovom domu došlo do požara, a da ne naprave svojom akcijom goru situaciju. Iz ovih razloga MUP je na objavio listu saveta kako se ponašati ako primetite požar u svom stanu.

Ukoliko se požar desi u stanu, kako da reagujem?

x Ukoliko je požar zahvatio samo jednu prostoriju vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju.

x Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, a ako je požar manjeg obima, pokušajte gašenje.

x Ako je požar većeg obima, napustite stan zatvarajući sva vrata.

x Nikada ne koristite lift zato što se u toku požara oslobađa gust dim koji sadrži mnoga otrovna isparenja koja brzo ispune okno i kabinu lifta, što prouzrokuje sigurnu smrt od gušenja za sve koji se tu nalaze.

x Nikada ne koristiti vodu da biste ugasili požar na elektro instalacijama i aparatima ili onaj izazvan benzinom ili uljem, već koristiti aparate za početno gašenje požara tipa „S“. Gašenjem požara na električnim instalacijama i aparatima vodom možete biti izloženi strujnom udaru Gašenjem požara izazvanih benzinom ili uljem vodom izazvaćete njegovo širenje.

Naravno, ako primetite požar bilo gde drugo pozovite 193 i dajte konkretne podatke o lokaciji požara: adresu, sprat i broj stana.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare