Kakva nas izborna kampanja u Beogradu očekuje: Ukrupnjavanje vlasti i opozicije, referendumska atmosfera

U samo četiri meseca Beograđani će i po drugi put izaći na izbore, a predstojeća kampanja biće referendumska, smatraju sagovornici „Blica“.

Rok za raspisivanje izbora počeo je da teče od 3. marta, nakon što je postalo jasno da većina u prestonici neće biti formirana. Očekuje se da će biti raspisani nakon izbora Ane Brnabić za predsednicu Skupštinu Srbije, a vlast najavljuje izbore za 28. april.

I vlast i opozicija najavljuju ukrupnjavanje. Predrag Lacmanović, programski direktor agencije „Faktor Plus“, ocenjuje da će grupisanja na strani vlasti i opozicije stvoriti referendumsku atmosferu.

– Ali ta će referendumska atmosfera stvoriti još veće tenzije u društvu – smatra Lacmanović.

„Glasači i vlasti i opozicije su umorni“

Politikolog Aleksandar Ivković za „Blic“ kaže da će kampanja biti mirnija, ali ne i manje prljava.

– Ako pođemo od pretpostavke da su glasači i vlasti i opozicije umorni, verovatno možemo očekivati manje dinamičnu i vidljivu kampanju kakva je, uostalom bila i za decembarske izbore. Očekujem da i jedna i druga strana više targetiraju svoje glasačko telo putem kontakata licem u lice i preko društvenih mreža, a mane preko stranačkih skupova. To ne znači da kampanja neće biti i prljava, jer je to, nažalost, postala uobičajena pojava i polarizacija se samo pogoršava – kaže Ivković za „Blic“.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, ocenio je da će beogradski izbori biti „nacionalizovani“, što znači da će kampanja više ličiti na nacionalnu kampanju sa nacionalnim temama, nego na lokalni nivo.

– Čini mi se da će lokalne teme, važne za sam grad Beograd, biti u drugom planu. Biće prisutne, zato što će vladajuća koalicija da predstavi svojim biračima ono što su uradili u Beogradu nekoliko proteklih godina. Nema nikakve dileme ni da će opozicija ponuditi određena kontrarešenja, ali ako govorimo o sveukupnoj atmosferi, ova kampanja će imati obrise jedne velike nacionalne kampanje – rekao je Klačar.

Ivković smatra da vlast želi da nametne nacionalne teme u kampanji, jer im više odgovara da na tim osnovama prave jedinstvenu listu, homogenizuju svoje glasače, a i da privuku neke birače Branimira Nestorovića.

– Opozicija, barem ona oko Srbije protiv nasilja, najverovatnije će gledati da te teme izbegne i da se fokusira na lokalne probleme, kao i na teme korupcije i demokratije. Nećemo imati jedinstvenu kampanju u tom smislu, već će svaka strana pričati svoju priču – kaže Ivković.

Zašto su važni izbori u Beogradu?

O izborima u Beogradu se mnogo priča, a Klačar kaže da su važni jer se bira treća ili četvrta pozicija u hijerarhiji političke moći.

– Bira se rukovodstvo grada sa najvećim budžetom koji je lokomotiva razvoja čitave države i koji ima najviše birača – rekao je Klačar.

Jedan od razloga je, kako je zaključio i to što je praksa pokazala da se teško upravlja Srbijom ukoliko „nemate Beograd kao najveći grad“.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare