TAJNI PLAN ZA PUTINOVU POBEDU Procureli dokumenti otkrivaju bizarne projekte od milijardu evra i JEDAN VELIKI STRAH KOJI VLADA U KREMLJU

Procureli dokumenti iz Kremlja su otkrili kako Moskva radi na tome da obezbedi da Vladimir Putin izađe kao pobednik na predstojećim predsedničkim izborima u Rusiji, pomoću komplikovane serije propagandnih i informacionih programa.

  • Kremlj radi na obezbeđivanju pobede Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji
  • Dokumenti otkrivaju ulaganje Kremlja od preko milijardu evra u „informacioni rat“
  • Sektor zabave- televizija, bioskop i onlajn sadržaji – uzimaju najveći deo budžeta
  • Institut za razvoj interneta je dobio više od 400 miliona evra za proizvodnju sadržaja u skladu sa ciljevima ruskih vlasti
  • Posebna pažnja se posvećuje anektiranim teritorijama kako bi se osigurala lojalnost lokalnog stanovništva

Estonski medij „Delfi“ je podelio dokumente koji su procureli sa nekoliko međunarodnih istraživačkih medija, uključujući “VSquare”, neprofitnu englesku novinsku organizaciju fokusiranu na pitanja u centralnoj Evropi. “VSquare” je istražio dokumente koji se odnose na izborne planove Kremlja.

U svom izveštaju o dokumentima, istražitelji VSquare-a su primetili da dosijei pružaju uvid u to kako Kremlj planira da obezbedi pobedu na izborima za Putina, stvori panrusku propagandnu mrežu za cenzuru i integriše svoje novoanektirane ukrajinske teritorije.

VSquare je objavio da dokumenti o kojima je izveštavao potiču iz domaćeg političkog bloka predsedničke administracije na čelu sa 61-godišnjim Sergejem Kirijenkom. Njihovu autentičnost istražitelji su proverili i kod nekoliko analitičara.

Istražni tim VSquare-a otkrio je da je Kremlj trošio nešto više od milijardu evra na ono što se u dokumentima naziva „informacionim ratom“ i da je većina tog novca uložena u napore Kremlja da Putin ponovo bude izabran.

Više od 600 miliona evra izdvojeno je za cilj Putinovog reizbora, ali dokumenti pokazuju da je posebna pažnja posvećena i aneksiranim teritorijama kako bi se „osigurala lojalnost lokalnog stanovništva“.

Sektor zabave – televizija, bioskop i onlajn sadržaji – uzimaju lavovski deo ovog budžeta, primećuje „Meduza“, nezavisni ruski istraživački sajt koji je bio partner u projektu.

Dosijei koje je „Meduza“ videla otkrivaju fokus Putinove administracije na kreativne radove koji ističu „tradicionalne vrednosti“ i pokazuju da su „pozitivne promene u načinu na koji Rusi žive fundamentalni trendovi“.

„Uzdizanje savremenih ruskih heroja“

Sadržaj treba da teži da uzdigne „savremene (ruske) heroje na koje svako može da se ponosi“ i takođe treba da ima za cilj da promoviše jedinstvo zemlje nudeći osećaj nacionalne pripadnosti „stanovnicima novih teritorija“, kako se dokumenti odnose na stanovnike istočne Ukrajine koju su okupirali Rusi.

Ova vrsta mape puta „nije ništa novo po duhu i podseća na smernice date za filmske studije 1930-ih“, kaže Džef Houn, specijalista za Rusiju na Londonskoj školi ekonomije, pozivajući se na Hejsov kodeks standarda koji se decenijama koristio u američkoj filmskoj industriji.

– Kremaljski dokumenti, pre svega, otkrivaju finansijske detalje ekosistema koji je postavljen da progura narativ koji želi ruska moć – kaže Vlad Strukov, profesor na Univerzitetu u Lidsu i specijalista za rusku kinematografiju.

Oko 15 organizacija i udruženja dobilo je oko 600 miliona evra za proizvodnju sadržaja u skladu sa ciljevima koje su postavile ruske vlasti. Veliki dobitnik ovog finansiranja, prema dosijeima koji su procurili, jeste Institut za razvoj interneta (IID), koji je od početka 2023. dobio više od 400 miliona evra.

IID je osnovan 2015. da bi „uspostavio dijalog između zainteresovanih strana u internet ekosistemu i vlade“, navodi se u članku „Meduze“ iz 2023. posvećenom rastućem uticaju instituta. Ali 2017. godine njegova namena se promenila i IID je postao fond za finansiranje sadržaja namenjenih mladima, navodi „Meduza“.

Međutim, IID više ne proizvodi samo mimove ili serije za tinejdžere, sada predstavlja jedan od glavnih izvora finansiranja filmova i TV emisija u Rusiji, navodi „Meduza“. 

– To je arhetip ovih „alternativnih organizacija“ koje zamenjuju nekadašnje izvore finansiranja umetnosti koje „režim koristi da progura sopstveni narativ“ – objašnjava Strukov.

Igrana serija kao aluzija na Putina

Za predsedničke izbore, IID je pripremio dokument „sadržaja kreativne kampanje“ u kojem se detaljno opisuje desetak filmskih projekata, emitovanja, pa čak i muzičkih festivala.

Jedna takva serija, nazvana „DDR“ (skraćenica za Nemačku Demokratsku Republiku, kako je Istočna Nemačka bila poznata tokom Hladnog rata), govori o svakodnevnom životu obaveštajnog oficira tog perioda. Strukov je rekao da to „daje pozitivnu sliku agenta službi bezbednosti“, odgovornog za borbu protiv zapadnog uticaja. Tema serije je jedva prikrivena aluzija na Putina, koji je bio na sličnom obaveštajnom položaju u svojim mlađim godinama.

Tu je i „20/22“, serija koja evocira ljubavnu priču između mladog Rusa koji odlazi u „humanitarnu misiju u Donbas“ sa mladom ženom koja se protivi „specijalnoj vojnoj operaciji“ (zvanični eufemizam koji koristi Moskva kad govori o ruskoj invaziji na Ukrajinu u februaru 2022.).

Prema Hounovim rečima, ovo je prvi put da je Putinov tim otišao toliko daleko da garantuje pobedu na izborima za ruskog predsednika.

– To pokazuje kako su, od rata, Putin i njegov uži krug morali da budu proaktivniji i praktičniji da uobliče narativ pre izbora, jer ne mogu da veruju da će sistem raditi za njih onoliko koliko je to činio ranije – rekao je Houn.

Pošto je Putinov reizbor zagarantovan, cilj je da se „nameste izbori unapred” – da se uradi što je više moguće unapred kako bi stvarna „manipulacija rezultatima glasanja bila što manja”.

Ako poplava pro-putinovske propagande može da poveća predsednikovu marginu pobede, to će poslati poruku „ruskoj političkoj klasi i ostaviti utisak da Putin i dalje ima veliku podršku u masama, pa stoga nema razloga tražiti alternativu“, rekao je Houn.

Rekao je da ovi dokumenti pokazuju i sve više ideološku orijentaciju ruskog režima. Kult ličnosti je dugo bio obeležje Putinove vladavine, ali „jedna od prednosti Vladimira Putina, pre rata u Ukrajini, bila je to što je znao kada treba da bude pragmatičan”.

Sada Kremlj naglašava ideološku bitku sa „dekadentnim Zapadom“ i koristi sva sredstva propagande koja su mu na raspolaganju da zagovara ruske „vrednosti“.

„Režim misli da je u nevolji“

Uprkos pokušajima Kremlja da kontroliše narativ, „Rusija nije Kina u smislu kontrole pristupa kulturi – javnost može da vidi zapadne produkcije ili one iz Južne Amerike i Azije“, primetio je Strukov.

– Ovi dokumenti su važni iz dva razloga. Prvo, oni tačno potvrđuju kako Kremlj pokušava da preoblikuje celokupnu ideologiju ruske države. Ali drugo, oni pokazuju kako se to sprovodi na mikro nivou – objasnio je Mark Galeoti, analitičar koji je pregledao dokumente.

Kako je rekao, dokumenti su pokazali i od čega strahuje Putin.

– Ispod sve ove pompe, to je režim koji misli da je u nevolji – rekao je Galeoti.

Kako će napori Kremlja uticati na predsedničke izbore u Rusiji i na mišljenja onih na okupiranim teritorijama tek treba da se vidi, ali je malo verovatno da će Putin izgubiti izbore s obzirom na prirodu njegove pozicije u ruskoj politici.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare