ON JE RAZOTKRIO PUTINOVU „DRŽAVU U DRŽAVI“ Nakon što je otrovan Navaljni je objavio šok otkriće zbog kojeg je ceo svet čuo za njega

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je umro u zatvoru, a mnogi smatraju da se nije radilo o prirodnoj smrti. Tokom proteklih decenija, ovaj 47-godišnjak je stekao slavu kao najžešći protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, boreći se protiv zvanične korupcije i organizujući masovne proteste protiv Kremlja. Međutim, u svetu postao najpoznatiji zbog objavljivanja istraga o bogatstvu ruskog državnog vrha na čelu sa Putinom.

Ruske vlasti su navodno majci Navaljnog rekle da je umro od sindroma iznenadne smrti.

Međutim, mnogi smatraju da priča o prirodnoj smrti ne pije vodu, nego da se verovatno radi o naređenom ubistvu iza kojeg stoji ruski predsednik Vladimir Putin.

U Putinovoj Rusiji politički protivnici su često bledeli usred frakcijskih prepirki ili su odlazili u izgnanstvo nakon zatvaranja.

Mnogi su na misteriozne načine okončavali živote.

Ali Navaljni je postajao sve jači i jači, uzdigavši se do vrha opozicije zahvaljujući hrabrosti i oštrom razumevanju kako društveni mediji mogu da zaobiđu čvrsti stisak Kremlja na vestima u Rusiji.

Rođen je u Butinu, oko 40 kilometara od Moskve. Diplomirao je pravo na Univerzitetu prijateljstva naroda 1998. godine, a zatim na Jejlu 2010. godine.

Navaljni je privukao pažnju fokusirajući se na korupciju među ruskom elitom.

Jedan od njegovih ranih poteza bio je da kupi udeo u ruskim naftnim i gasnim kompanijama kako bi postao aktivista akcionara i insistirao na transparentnosti.

Putinova palata

Istraga koja je podigla najviše prašine i odjeknula širom sveta jeste da ruski predsednik ima veliki broj nekretnina koje nije prijavio ili čiji je vlasnik preko posrednika.

Neposredno nakon što je Aleksej Navaljni uhapšen na moskovskom Aerodromu „Šeremtjevo“, član njegovog štaba ponovo je optužio Vladimira Putina za korupciju, a središtu skandala je palata na Crnom moru, za koju tvrde da je njegova.

Ubrzo je objavljen kritički video u kome Navaljni optužuje predsednika i ljude iz njegovog okruženja za korupciju. Film pod naslovom „Putinova palata – priča o najvećem podmićivanju“, objavljen je u januaru 2021. godine i traje skoro dva sata i predstavlja neku vrstu odgovora na trovanje Navaljnog, koji je lečen u Berlinu nakon što mu je pozlilo u avionu u Sibiru.

– Dogovorili smo se da objavimo ovo istraživanje tek kada se vratim u Moskvu kako njihov najveći junak ne bi pomislio da ga se bojimo – kaže Navaljni na početku snimka.

Ovo će biti „psihološki portret“ najavio je Navaljni.

– Želimo da shvatimo kako se običan sovjetski oficir pretvorio u ludaka kome je stalo samo do novca i luksuza – kaže Navaljni u filmu, prenosi „Špigl“.

Vest o tome da se na ruskoj obali Crnog mora gradi neka vrsta nezvanične rezidencije za Putina još 2010. objavio je biznismen čija je kompanija učestvovala u izgradnji.

Istraživanje Navaljnove Fondacije za borbu protiv korupcije navodno pokazuje da se ceo kompleks finansira novcem kompanija koje se dovode u vezu s Putinovim prijateljima još iz vremena u Sankt Peterburgu, među njima i državnih, poput Rosnjefta i Transnjefta.

– Ovo je najveće podmićivanje – kaže Navaljni na snimku i procenjuje ukupnu vrednost imanja na oko 100 milijardi rubalja (1,1 milijardi evra).

Nekretnina, koja obuhvata i crkvu i strptiz klub sa šipkom za igračice navodno je 39 puta veća od Monaka. 

Istraživanje, koje je, zajedno sa snimkom, obavljeno na Navaljnovom blogu, otkriva i postojanje nesavladivih ograda, privatnog pristaništa i službe bezbednosti, zone zabrane leta, pa čak i privatnog „graničnog prelaza“. To je apsolutna „država u državi“, rekao je tada Navaljni.

Mračna strana Navaljnog

Neki, ipak, kažu da je imao i mračniju stranu.

Džejd Mekglin, ekspert za rusku politiku na Kraljevskom koledžu u Londonu ukazuje da je sadašnja idealizovana slika Navaljnog u suprotnosti sa njegovim ranijim izjavama, i podseća na njegove kontroverzne stavove o muslimanima na Kavkazu, Gruzinima i migrantima iz centralne Azije u Rusiji.

„Imigranti iz centralne Azije donose drogu u Rusiju“, rekao je Navaljni u intervjuu 2012. godine, braneći ono što je opisao kao „realistički“ uslov za vizu za „divne ljude iz Tadžikistana i Uzbekistana“.

Iako se ogradio od nekih takvih primedbi, one se često ponovo javljuju, što dovodi do pitanja da li je Navaljni bio ono što su mnogi u zapadnom svetu mislili o njemu.

Kontroverzne izjave Navaljnog poticale su iz njegovog političkog porekla u nacionalističkom pokretu, smatra Mekglin.

Njegovo ultranacionalističko osećanje bilo je istaknuto u video snimku pre nekih 17 godina prepunom ksenofobičnih komentara.

„Sve što nam se nađe na putu treba pažljivo, ali odlučno ukloniti kroz deportaciju“, rekao je Navaljni u snimku obučen kao zubar, upoređujući imigrante sa zubnim karijesom.

Amnesti internešenel oduzeo mu je status „zatvorenika savesti“ na osnovu ovog klipa, ali je poništio tu odluku 2021. godine, priznajući u izjavi da „mišljenja i ponašanje pojedinca mogu evoluirati tokom vremena“.

UDARNA VEST.rs (Blic, Juronjuz)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare