PITANJE JE SATA KADA ĆE PASTI, VEĆ SE VIJORE RUSKE ZASTAVE: Ukrajinci opkoljeni u Avdijevki, više nemaju kud!

Za rusku vojsku ali i predsednika Vladimira Putina ovaj grad jako je važan za zauzimanje, pre svega iz ugla morala boraca na frontu

Ukrajinski grad Avdijevka možda će već danas preći u ruke ruske vojske. 

Ovakvi izveštaji od noćas stižu i sa ukrajinske strane fronta, pošto su Rusi opkolili neprijatelja i on više nema kud u ovom gradu.

Ruske snage, podsetimo, osvojile su u četvrtak tokom nezadrživog juriša ukrajinsku PVO bazu Zenit na jugu grada nakon čega je osvojeno i susedno utvrđenje Čeburaška.

Mnogi ruski vojni kanali na Telegramu navode da su ukrajinske snage tokom noći i uz vatrenu podršku 3. brigade, koja im je pristigla u pomoć, pokušale da se iz južnih delova grada povuku zemljanim putevima kroz selo Severno.

Takođe se navodi da je u toku bitka za mikrookrug Himik gde se nalaze višespratnice koje su ključne za kontrolu skoro celog grada.

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine pri tome su u četvrtak napustili bez borbe fabriku za filtraciju vode Donjeck koja je pre rata snabdevala nekoliko miliona građana cele oblasti.

Osvojena baza Zenit, koju su osvojili pripadnici 1. slovenske brigade, podsetimo, važila je za jednu od najvećih ukrajinskih tvrđava na celom frontu, građena je od 2014. godine, a prema nekim izvorima zidovi fortifikacije bili su od armiranog betona koji je ponegde bio debljine i dva metra.

Ruski vojni ekspert Jurij Podoljaka navodi da će Avdijivka biti osvojena za maksimalno 48 sati.

Ukrajinski vojni Telegram kanal DeepState takođe navodi da su ruske snage zauzele bazu Zenit južno od Avdijivke i dodaje da nisu svi ukrajinski vojnici uspeli da pobegnu iz okruženja.

– Glavne snage povukle su sa položaja, međutim, nisu svi uspeli da se izvuku – navodi DeepState.

Takođe, navodi Strana, ruske snage zauzele su ulaz u grad gde je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napravio selfi kad je krajem decembra posetio Avdijivku. Pojedini ruski vojni blogeri objavili su snimak na kome se vidi kako ruski vojnici podižu zastavu na tom mestu.

– Ruska zastava na mestu gde je Zelenski napravio selfi na ulazu u Avdijivku krajem decembra. Grad je sada taktički opkoljen. Najveći zadatak za Ukrajince biće da odatle izađu živi – navodi analitičar Bilda Julijan Repke na svom profilu na društvenoj mreži X.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare