PAO BIVŠI DEKAN EKONOMSKOG FAKULTETA U RIJECI: Sumnja se da je počinio krivično delo teško stotine hiljade evra

Policija istražuje bivšu upravu Ekonomskog fakulteta u Rijeci zbog ekonomskog kriminala i finansijskih malverzacija teških najmanje 384.000 evra.

Sadašnji dekan fakulteta Saša Drezgić potvrdio im je da se radi o bivšoj upravi Ekonomskog fakulteta na čelu s Alenom Hostom. Drezić je dodao i da ne zna ko je još uz Hosta obuhvaćen ovom istragom.

O svemu se oglasila i PU primorsko-goranska, bez imenovanja dekana i fakulteta u pitanju.

Policijski službenici Službe ekonomskog kriminala i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske, u koordinaciji s Županijskim državnim tužilaštvom u Rijeci, sproveli su kriminalističko istraživanje nad desetero hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje krivičnih dela iz domena ekonomskog kriminala.

Kriminalističkim istraživanjem je naime utvrđeno kako je 48-godišnji hrvatski državljanin, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove s područja PGŽ-a, u razdoblju od 2018. do 2022. godine, neosnovanim i protivpravnim isplatama novčanih sredstava s računa navedene ustanove i krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije, počinio sedam krivičnih dela zloupotreba položaja i ovlašćenja, kao i dva kaznena dela krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Za ista kaznena dela osumnjičeno je i šest hrvatskih državljanki i tri hrvatska državljana, starosti od 35 do 58 godina, koji su u dogovoru s 48-godišnjakom, a i prema njegovim nalozima, sprovodili protivzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj deluju kao nastavno i tehničko osoblje.

Time su ustanovi, ali i Državnom proračunu Republike Hrvatske, prouzrokovali materijalnu štetu od najmanje 384.000 evra.

Po završetku istraživanja, svi osumnjičenici su krivično prijavljeni nadležnom državnom tužilaštvu pod sumnjom u počinjenje navedenih krivičnih dela, rekli su iz policije.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare