Kako preživeti poslednju nedelju januara? Da li je ikome išta ostalo sa strane za ove dane?

Kad prođu proslave i praznična euforija se stiša, druga polovina januara je finansijski izazov za mnoge građane. Osim za poklone i slavlja, znatno veće troškove imali su i za hranu i komunalije.

Naročito ako se ima u vidu da su cene proizvoda i usluga povećane u poseku za 0,1% već u decembru, odnosno 7,6% u odnosu na isti period prošle godine, o čemu je „Blic Biznis“ pisao.

A kako je sada pri kraju meseca? Istraživali smo, ko se najbolje snašao u januaru i kako preraspodeliti ono što je preostalo u kućnom budžetu.

Godina prođe, januar nikako. Utisak je većine građana, kada se u prvom mesecu 2024. pomenu finansije. Mnogi su se istrošili još krajem decembra, a praznici tokom prvih 15 dana, su im skoro u potpunosti ispraznili novčanike. Osećaj je da 31 dan traje bar duplo duže, a kako ih preživeti spremnije su da govore one koje o kućnom budžetu najviše I brinu.

Anketa:

– I slave i sve ostalo i Božić i srpska Nova godina, tako da zaista u škripcu, ali izdržaćemo, mi smo penzioneri, snalazimo se.

– Jooj nikako, ne znam šta da kažem, ja sam još na bolovanju sad, troškova koliko hoćeš.

– Uvek se istrošimo više nego što treba, svi mi kupimo koje kakve, moram reći gluposti, kupiš poklončiće, više za hranu, januar je uvek najduži mesec

– Penzioneri, mi se snalazimo dobro 

Dobro se snalaze oni koje su godine iskustva naučile kako da, uprkos pojačanoj potrošnji, izazovima I slavljima, budu racionalni. Oni čije su želje prevazišle njihova primanja, ušteđevinu i objektivne mogućnosti, drugi deo januara zadaje dodatne probleme, naročito ako su se odlučili za pozajmicu.

„To je jedna prilično finansijski loša odluka, koliko god vam to zadovoljstvo donese u par dana, kada uživate u boljem standardu nego što se možete priuštiti. Dakle, u suštini, mnogo je bolje, ajde da kažem, ako već to volite da radite, onda nemojte to raditi iz keš kredita, jer ne postoji skuplji način da finansirate svoj drugačiji stil potrošnje“, kaže Aleksandar Stevanović, ekonomista.

Ostalo je još nekih nedelju dana do kraja januara, koji će kako kažu ekonomisti, za neke biti izuzetno dugi I poučni dani, jer će imati priliku da se presaberu i suoče sa svojim finansijama. Kako ih preživeti?

– Svakako je uvek savet da pre kupovine imamo spisak koji prođemo par puta pre same kupovine,gde ćemo dobro porazmisliti šta nam je potrebno I u kojoj količini, jer je poznata činjenica da se velike količine hrane I bacaju, a to je u januaru posebno primetno. To planiranje je prvi korak, prolaženje kroz spisak I racionalna kupovina šta nam je potrebno, rekla je Gorana Sredanović iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine. 

– To je dobro, zaista, da se preispitate, pogledate vašu potrošnju i ne da idete da krešete sve, nego da nađete stavke koje su u stvari nekvalitetna potrošnja. Dakle, da vidite koliko hrane naručujete, da li nepotrebno trošite onu najskuplju struju, da li biste mogli prebaciti na jeftiniju, a da ne osetite to. Dakle, da vidite da li vam negde curka

– Na taj način, kažu stručnjaci može da se smanji od 10, pa čak do 30 % bespotrebnih troškova. Januar je kažu I prilika da se promene navike, savet koji je najteže primeniti, ali u praksi daje najbolje rezultate, ne samo za januar, već za celu godinu.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare