Korona ponovo hara, za nedelju dana 42 osobe umrle u Hrvatskoj: „Nove podvarijante vrlo su zarazne“

U Hrvatskoj opet raste broj zaraženih koronavirusom, a u samo nedelju dana zabeležena su 42 smrtna slučaja obolelih od COVID-a, saznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, ali takvi se podaci više ne objavljuju na Vladinoj mrežnoj stranici koronavirus.hr jer je nedavno ugašena, prenosi Dnevnik.hr.

U poslednje tri nedelje raste broj novoobolelih, ali situacijaa nije dramatična kao pre dve godine, izjavio je Hini epidemiolog Bernard Kaić.

U Hrvatskoj trenutno cirkuliše više podvarijanti omikron varijante virusa, slično kao i u drugim zemljama EU-a. Kaić ističe kako nema dokaza da je ijedna od tih novih podvarijanti posebno opasna. No, vrlo su zarazne pa su u Hrvatskoj od 5. do 11. decembra zabeležena 443 nova slučaja obolelih, u bolnici je 481 zaražena osoba, a 12 ih je na respiratoru.

Najviše zaraženih ima Grad Zagreb (134), Primorsko-goranska (98) i Osječko-baranjska županija (65). Najbolje je stanje u Ličko-senjskoj županiji gde je evidentiran samo jedan zaraženi.

Među preminulima, u razdoblju od 5. do 11. decembra, prevladavaju starije osobe u 70-im i 80-im godinama. Najmlađa osoba koja je podlegla simptomima COVID-a bio je muškarac 1961. godište, a umro je u pulskoj opštoj bolnici.

Sve je to razlog da se još jednom uputi apel starijim osobama da se vakcinišu. Do sada je vaksinisano 71,39 posto odraslog stanovništva.

U HZJZ-u objašnjavaju da više ne vide potrebu za posebnim izveštavanjem nakon što je Svetska zdravstevna organizacija u maju proglasila kraj vanrednog stanja vezanog uz COVID. Dalje praćenje obolelih od COVID-a integrirano je u standardne protokole za nadzor zaraznih bolesti.

Nove podvarijante omikrona ne opterećuju zdravstveni sistem na načine kao što su to činile ranije varijante. To ukazuje na manju potrebu za posebnim nadzorom i izveštavanjem, specifičnim za COVID-19. Uprkos gašenju posebne stranice, naglasak se i dalje stavlja na važnost opreza i pridržavanja preporučenih mera zaštite kako bi se sprečilo širenje virusa i zaštitilo zdravlje javnosti.

Ukidanjem posebne stranice za COVID, resursi i napor usmeravaju se na sveobuhvatniji pristup nadzoru zaraznih bolesti, omogućavajući bolju integraciju i upravljanje informacijama o zdravstvenim rizicima, poručuju iz HZJZ-a.

UDARNA VEST.rs(Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare