KLJUČA U CRVENOM MORU Projektil pogodio nemački brod, buknuo požar

Nemački teretni brod napadnut je u petak u blizini obale Jemena u Crvenom moru.

Nemački Hapag-Lojd, koji upravlja brodom „Al Jasrah“ pod zastavom Liberije, rekao je da će „preduzeti dodatne mjere kako bi osigurao bezbednost posada“.

Britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje Embri rekla je da je brod pretrpeo fizičku štetu od projektila, koji je izazvao požar, preneo je Rojters.

Brod je pogođen raketom sa teritorije pod kontrolom Huta, saopštio je anonimni zvaničnik odbrane SAD, kao i privatna obaveštajna firma Embri.

– Projektil je navodno pogodio levu stranu teretnog broda Al Džasra i jedan kontejner je pao u more od pogotka. Ovaj projektil je takođe izazvao požar na palubi – saopšteno je iz Embrija.

Napad na brod Al Džasra dodatno eskalira kampanju pobunjeničkog pokreta Huti, koje podržava Iran, i oni su preuzeli odgovornost za seriju raketnih napada u poslednjih nekoliko dana u strateškom moreuzu Bab el Mandeb, na ulazu u Crveno more.

Huti do sada nisu potvrdili svoju umešanost u napad na ovaj teretni brod, prenosi AP.

„Al Džasrom“ upravlja nemačka kompanija Hapag, za koju Embri tvrdi da „ima kancelarije u izraelskim lukama Ašdod, Haifa i Tel Aviv“.

Napadi Hutija, uključujući napad na drugi teretni brod u četvrtak i na komercijalni tanker dan ranije, kako se navodi, predstavljaju odgovor na ratne akcije Izraela u Pojasu Gaze, iako su veze s brodovima na meti pobunjeničkih napada slabe ili uopšte ne postoje.

Kroz moreuz Bab el Mandeb prolazi gotovo skoro 10 odsto ukupne količine nafte kojom se trguje morem, kao i roba vredna oko hiljadu milijardi dolara na godišnjem nivou.

Globalna plovidba postaje sve rizičnija usled mogućnosti da se rat Izraela i Hamasa proširi na druge zemlje regiona, a rizici su dodatno povećani nakon završetka privremenog primirja Izraela i Hamasa.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare