RHMZ PALI NOVE ALARME! Stižu jaki olujni vetrovi: Evo gde će biti ORKANSKIH UDARA i kad padavine stižu do Beograda

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je najavu na snažne udare vetra olujne jačine u većem delu Srbije.

– Tokom dana području Srbije vetrovito, sa umerenim i jakim jugoistočnim vetrom koji na području južnog Banata povremeno može imati i udare olujne jačine (preko 17 m/s, odnosno oko 60-70 km/h). Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, jakim i olujnim vetrom, koje je zahvatilo sever Bačke u naredna dva sata će se proširiti na ostatak Vojvodine i zapadnu Srbiju – navodi se na u saopštenju RHMZ.

Vetar širom Srbije

Kako piše meteorolog Đorđe Đurić, u celoj Srbiji tokom jutra i prepodneva bilo je vedro i vrlo toplo, zbog fenskog efekta vetra, osim na severozapadu Srbije gde je bilo više oblačnosti.

Širom Srbije duva veoma jak jugozapadni vetar, na zapadu Srbije i na planinama sa olujnim udarima od 80 km/h, a na višim planinama i u Podrinju i sa orkanskim udarima od 120 km/h.

U košavskom području duva veoma jak jugoistočni vetar, u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu i u Banatu sa olujnim udarima. Veoma vetrovito je i u Beogradu, uz olujni vetar od 60 do 70 km/h.

Vrlo vetrovito vreme širom Srbije očekuje se i u narednim satima, povremeno sa olujnim udarima, pa se i dalje preporučuje ogroman oprez kako na otvorenom, tako i u saobraćaju.

Vetar sa ovakvim udarima može da izazove materijalnu štetu, ali i da potencijalno opasan bude po ljude.

Vrlo toplo je ovog prepodneva zbog veoma izraženog jugozapadnog visinskog strujanja i priliva vrlo tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana.

Znatno svežije je u Bačkoj zbog prodora hladnog fronta, ali i u Negotinskoj Krajini, zbog efekta košave.

Trenutne temperature kreću se od 15°C u Bačkoj do 23-24°C širom ostalih predela Srbije, u Loznici je zbog fenskog efekta čak 25°C. Negotin meri samo 14°C.

Hladan front stigao u Srbiju

U ovom času veoma izražen hladni front u sklopu ciklona sa severozapada strigao je do severozapada Srbije i na udaru su već Bačka i Srem, uz veoma jaku i obilnu kišu i pljuskove, a ima uslova i za grmljavinu i jače nepogode, uz sam prodor hladnog fronta.

U naredna dva sata hladni front preći će preko cele severne i zapadne Srbije i do 15 časova stići i do centralne Srbije, a do 17 časova i do juga i istoka Srbije.

Kada je Beograd u pitanju, vedro je, a trenutna temperatura iznosi 23°C. Hladni front uz prolazno jako naoblačenje sa kišom i obilnim pljuskovima preći će preko Beograda oko 13-14 časova.

Na svom putu preko cele Srbije hladni front donosiće veoma obilnu kišu i jake pljuskove sa grmljavinom, lokalno i jače grmljavinske oluje, ali će znatno oslabljen i sa manje padavina stići do jugoistoka i istoka Srbije.

U većem delu Srbije padavine će doneti 10 do 20 litara kiše po kvadrtanom metru u kraćem vremenskom intervalu, lokalno u zonama intenzivnijih pljuskova i oluja i više.

Vetar uz prodor hladnog fronta može biti i dodatno jači uz padavine, pa se preporučuje dodatni oprez.

Sledeće nedelje hladnije, ali bez vetra

Na svom putu hladni front doneće svežiju vazdušnu masu sa severozapada, uz pad temperature, ali će i vetar biti u slabljenju, prema kraju dana i večeri u potpunom slabljenju.

Po prodoru hladnog fronta očekuje se porast vazdušnog pritiska, što će biti uvod u stabilizaciju vremena.

Posle podne u severozapadnim, a krajem dana i tokom večeri i u ostalim predelima Srbije očekuje se potpuno razvedravanje, pa će veče u svim predelima biti ugodno, vedro i bez vetra. U ponedeljak će u svim predelima Srbije biti sunčano i dalje vrlo toplo za novembar. Maksimalna temperatura biće od 18 do 24°C.

U nastavku sledeće sedmice očekuje se ponovo promenljivo vreme, uz prolazna naoblačenja sa kišom i pljuskovima i grmljavinom. Prema trenutnim prognozama nema na vidiku da će doći do jačeg zahlađenja.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare