Dr Ranko Rajović: Ovo je ubedljivo najbolja aktivnost na koju treba da upišete svoje dete

Odlična je za fizički razvoj, za raspoloženje, za razvoj društvene i emocinalne inteligencije, kao i za razvoj mozga.

Dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka, pored mnogih saveta o odgajanju i vaspitavanju dece, često priča i o aktivnostima koje bi deca trebalo da imaju.

Ranko je kroz neke od svojih predavanja istakao da bi 4-5 aktivnosti nedeljno bilo previše za dete, ipak, postoji jedna koju naglašava kao odličnu za dečiji razvoj.

Reč je o baletu.

„Balet ima rotaciju, muziku, ritam. Ima u određenim momentima da nešto mora da se uradi, dete mora da misli. To je zapravo najbolji mogući trening za dete u razvoju“, istakao je Ranko. On je dodao da pored baleta tu mogu da se uključe ples ili čak folklor.

„Hajde da ponudi neku vrsta kretanja, ali da to liči na igru. Dok ide muzika oni imaju priču u glavi šta treba da urade. To je prava stvar“, naglasio je dr Rajović.

Iako je sam više puta istakao kako je dosada za decu odlična stvar, kao i da dete mora da ima svoje vreme, jer tada počinju da misle, balet i ples ipak predstavljaju neke od najvažnijih veština koje vaše dete može da usvoji. Štaviše, nije neophodno ni da ga upišete u školice, dovoljno je da pustite muziku i prepustite se đuskanju.

Ples predstavlja deo fizičke pismenosti, koja pomaže deci da razviju ključne kognitivne, socijalne i emocionalne veštine koje će im ostati za ceo život, čineći ih zdravijim, vitkijim i pametnijim.

Fizičko zdravlje

Kao i druge aktivnosti poput fudbala, plivanja ili trčanja, ples obezbeđuje bolje fizičko zdravlje dece, ali, ima jednu ozbiljnu prednost – dobru zabavu. Ona oslobađa endorfine i smanjuje nivo stresa deteta. Takođe im pomaže da ojačaju mišiće i kosti, poboljšaju fleksibilnost i koordinaciju, izgrade izdržljivost, razviju kinestetičku memoriju i održe zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Mentalno i emocionalno zdravlje

Osim što poboljšava raspoloženje, ples je takođe odličan način da se detetu poboljša samopouzdanje i samopoštovanje. Postaju otporniji kroz vežbe i razvijaju osećaj „pobednika“ kada se savlada neki potez ili nauči nova pesma. Najbolje od svega, ples je nešto što ostaje zauvek, kada odrastu mogu se profesionalno baviti njime, ili jednostavno uživati u hobiju, ali i odlična stvar je što će znati da plešu na proslavama ili u izlascima.

Društvena svest

Osim plesnog podijuma u školskoj diskoteci ili na venčanju, mnogi stilovi plesa su zapravo timski sportovi. Te vrste plesa zahtevaju od deteta da uči od učitelja i da radi zajedno sa svojim vršnjacima, ne samo kroz verbalnu komunikaciju, već i kroz kretanje i osećaj za vreme. Kao rezultat toga, dete će poboljšati veštine kao što su komunikacija, intuicija, ritam, pa čak i saosećanje i empatija. Čak i ako ne idu na organizovane časove plesa i umesto toga više vole da se bave slobodnim stilom, dete će morati da bude društveno i fizički svesno kako bi delilo prostor sa drugima.

Razvoj veština

Pored fizičkih zdravstvenih prednosti muzike i plesa u ranom detinjstvu, mentalne i emocionalne inteligencije i društvene svesti koju će vaše dete steći iz plesa, postoji mnogo drugih bonus dobrobiti od bavljenja plesom. Smo neke su:

Bolje pamćenje

Poboljšana koordinacija udova

Poboljšane fine motoričke sposobnosti

Bolja ravnoteža

UDARNA VEST.rs (Nova)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare