Poletela salva rakete prema Tel Avivu! Oglasili se Hamas i Islamski džihad: Odmazda!

Palestinski pokreti Hamas i Islamski džihad najavili su lansiranje raketa u pravcu Tel Aviva.

– Brigade Al-Kasam ispalile su salvu raketa na Tel Aviv kao odgovor na granatiranje civila –  navodi se u saopštenju Hamasovog vojnog krila.

Izrael je ujutru 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze. Pored toga, borci Hamasa su, nakon masovnih raketnih napada, prodrli u granična područja na jugu Izraela.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas najavilo je operaciju Al-Aksa poplava protiv Izraela. Izraelske odbrambene snage najavile su pokretanje operacije Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, u obraćanju naciji, rekao da je zemlja u ratnom stanju i rekao da je naredio široku mobilizaciju rezervista.

Haaretz je u utorak, pozivajući se na portparola izraelskih odbrambenih snaga Danijela Hagarija, izvestio da je izraelska vojska preuzela kontrolu nad svim naseljima u blizini granice sa Gazom. Trenutno se izvode vazdušni udari na ciljeve, uključujući civile, u Pojasu Gaze.

Usred eskalacije sukoba, brojne države su počele da uklanjaju svoje građane iz Izraela.

Broj poginulih stanovnika Izraela u rezultatu eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba premašio je 1.200 ljudi, piše list Tajms of Izrael. Broj poginulih u izraelskim napadima na pojas Gaze porastao je na 1.100, pokazuju najnoviji palestinski zdravstveni podaci.

Četiri Rusa se vode kao mrtvi u Izraelu, šest se vode kao nestali. Nestalo je i na desetine državljana drugih zemalja, a Hamasovi su taoci Austrije , Kine , Meksika i Francuske .
Brigade Al-Kasam (vojno krilo Hamasa) saopštile su da su zarobile desetine izraelskih vojnika i oficira.

Član Politbiroa Hamasa Musa Abu Marzuk kasnije je izvestio da je više od 100 izraelskih državljana, uključujući visoke vojne zvaničnike, zarobljeno i držano u Pojasu Gaze. Šef Politbiroa pokreta Ismail Hanije rekao je da neće biti pregovora o izraelskim zarobljenicima do završetka operacije Hamasa.

Šef izraelskog ministarstva odbrane Joav Galant ranije je najavio potpunu blokadu pojasa Gaze i nazvao protivnike „humanoidnim životinjama“. Izraelski ministar energetike Izrael Kac je zauzvrat rekao da je naredio da se odmah isključi voda snabdevanje enklave.
Lideri Rusije i Turske  Vladimir Putin i Tajip Erdogan održali su 10. oktobra telefonski razgovor tokom kojeg su istakli da je dugoročno mirno rešenje bliskoistočne krize moguće isključivo na bazi „dve države“. formula koju je odobrio Savet bezbednosti UN , a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u granicama glavnog grada u istočnom Jerusalimu iz 1967. godine .

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu neprijateljstva. S druge strane, zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Veršinjin je ranije izjavio da se Rusija zalaže za nastavak rada „bliskoistočnog kvarteta“ (Rusija, SAD , EU i UN) za rešavanje arapsko-izraelskog sukoba, ali se Vašington protivi. ovo .

U pozadini eskalacije sukoba, SAD su poslale nosač aviona Džerald Ford u istočno Sredozemno more .

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i sukoba u regionu. Odluka UN sa aktivnom ulogom SSSR -a 1947. godine odredila je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska. Izrael, iako je proglasio sporazum sa principom dve države, nije u potpunosti oslobodio palestinske teritorije. 

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare