OČAJNIČKI POTEZ PUTINA Rusija je izolovana, diktator je na ivici: „Situacija je mučna čim se UDVARA NJIMA“

Situacija mora da je mučna kad se hvalite bližim vezama sa Severnom Korejom. Ali, Vladimir Putin se ove 2023. našao upravo u toj situaciji – i nema šta da izgubi, piše u analizi za “Gardijan” dopisnik lista iz Moskve Endru Rot.

Ruske fanfare pre samita sa severnokorejskim liderom Kimom Džong Unom mogu se uporediti sa očekivanjima njegovih susreta sa zapadnim liderima, gde bi pokušavao da pridobije ili okuša snage sa rivalima poput Baraka Obame ili Angele Merkel.

Sada, kako je Rusija izolovana međunarodno zbog invazije na Ukrajinu, Putin je prigrlio svoju ulogu “spojlera”, udvarajući se nizu antizapadno nastrojenih afričkih lidera na nedavnom samitu i preteći da će preći još ozbiljniju liniju sa Severnom Korejom, potencijalno kršeći sankcije Ujedinjenih nacija (Pjongjangu) za koje je sama Rusija glasala, sklapanjem velikog sporazuma o oružju, navodi Rot.

Propagandisti Kremlja su to prikazali kao majstorski potez diplomatije.

– To su, rekao bih, dva kreatora, umetnika! Zajedno će sada da oslikaju novi pejsaž odnosa na Dalekom istoku – rekao je Jurij Tavrovski sa Ruskog Univerziteta prijateljstva naroda (RUDN) u nedavnom televizijskom prenosu posvećenom samitu.

To je možda malo previše u regionu u kojem dominiraju kineski interesi i gde jedan od partnera – Severna Koreja – traži humanitarnu pomoć od Rusije da ublaži nestašicu hrane, ceni Rot.

Logika udvaranja

Ali, postoji očigledna logika u udvaranju Kremlja Severnoj Koreji. Ona ima municiju koja je Rusiji potrebna da nastavi svoj rat u Ukrajini, gde je Kremlj morao da racionalizuje svoju upotrebu granata i raketa. A Severna Koreja bi mogla da igra važnu ulogu u koaliciji zemalja koje su i dalje voljne da posluju sa Rusijom, piše Rot.

– Sumnjam da Severna Koreja sama po sebi može to da uradi – pričamo o milionima granata – ali, zajedno sa njihovim uvozom iz Irana, Moskva će pokušati da skupi šta može dok povećava proizvodnju kod kuće – rekao je Majkl Kofman, saradnik Zadužbine za mir Karnegi.

Rusija takođe može da profitira od jeftine radne snage Severne Koreje koja igra ulogu u ruskoj drvnoj industriji i takođe je podržala neke od glavnih ruskih prestižnih projekata, poput Svetskog kupa 2018.

Kim je, sa svoje strane, bacio oko na rusku vojnu tehnologiju, uključujući špijunske satelite i ekspertizu nuklearnih podmornica, zajedno sa pomoći u hrani koja je Severnoj Koreji preko potrebna, navodi Rot.

„Zašto se ne bi vratili nazad na model SSSR-a?“

Rusija je manje nego ikad pre zabrinuta zbog posledica. Iako je bila potpisnica sankcija koje sprečavaju Severnu Koreju da sklapa ugovore o oružju, sada bi mogla da ih otkaže, kako je ove nedelje rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Zašto se ne bismo vratili nazad na model SSSR-a i bili prijatelji sa Severnom Korejom? – upitao je Fjodor Lukjanov, istaknuti politički analitičar iz Moskve u intervjuu za “Moskovski komsomolec”.

“Zapad je već smislio sve što je mogao (da bi nas kaznio). A ni mi ni Severnokorejci nemamo više šta da izgubimo”, napisao je list.

UDARNA VEST.rs (Blic)



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare