Beograđani u strahu od novog nevremena, u „Zelenilu“ kažu da jaka oluja čupa i lomi i zdrava stabla: „Niko ne može da predvidi koje drvo je potencijalno opasno“

Nevreme i haos koji su u Srbiji u više navrata pravile superćelijske nezapamćen je na našim prostorima. Da se radi o izuzetno razornoj jačini vetra koji je tada duvao pokazuje i činjenica da je na stotine velikih stabala oboreno, oduvano kao da su kule od karata. Službe JKP „Zelenilo-Beograd“ tada je intervenisalo na više od 300 lokacija na sanaciji preloma grana ili stabla, a posla i dalje ima!

Može li se ikako preduprediti ovako nešto, da li se zna koja su stabla potencijalno opasna i u kojim delovima grada, pitali smo nadležne.

– Ne postoji deo grada za koji bi se moglo reći da drveće tokom oluje može biti opasno iz razloga što se vremenske nepogode ne događaju uvek u istom delu grada ili na istoj lokaciji. Nevreme koje je pre par dana zadesilo naš grad podjednako je obuhvatilo sve gradske opštine – kažu za „Blic“ iz JKP „Zelenilo-Beograd“.

Kako još navode iz ovog gradskog preduzeća, „činjenica je da se većina stabala ili grana koje su se prelomile ili izvalile nalazile u privatnim dvorištima, kao i na ostalim površinama koje se ne nalaze u redovnom programu održavanja JKP ‘Zelenilo-Beograd'“.

Za brigu o ovim stablima van javnih površina zadužen je upravo korisnik te površine – navode oni.

Vetar rušio i zdrava stabla

Napominju i da se superćelijska oluja koja je pogodila Beograd po svojim karakteristikama znatno razlikovala od uobičajenih.

– Kada je vremenska nepogoda u pitanju, niko ne može da predvidi ili unapred zna koje stablo je potencijalno opasno. U velikom broju slučajeva, upravo je dolazilo do preloma ili izvala zdravih stabala – navode za „Blic“ iz ovog gradskog preduzeća.

Oni još kažu da radnici „Zelenila“ svakoga dana, tokom cele godine, obilaze stabla na javnim zelenim površinama i primenjuju sve neophodne mere nege. Ukoliko se ustanovi da su stabla nebezbedna, obolela ili suva ona svakako moraju biti uklonjena kako bi se izbegli nemile posledice eventualnog pada stabla ili grane.

Sugrađani mogu prijaviti slučajeve oborenih, prelomljenih ili oštećenih stabala koja mogu ugroziti bezbednost i naneti materijalnu Servisnom centru grada Beograda na broj 11011, kao i na broj telefona Operativnog tima za hitne intervencije JKP „Zelenilo – Beograd“ na telefon 011/2650-683.

Pozivanje dežurne službe moguće je i preko gradskog Centra za obaveštavanje, dežurne inspekcije i MUP-a, a prijavu je moguće poslati i na mejl adresu info@zelenilo.rs. Operativni tim za hitne intervencije dežura 24 časa.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare