MOĆNI AMERIČKI KAMIKAZA PRVI PUT ZAROBLJEN NA FRONTU: Obrušava se brzinom od 145 km/h i pravi pustoš na BOJNOM POLJU (VIDEO) 

Ostaci neeksplodirane ukrajinske bespilotne letelice kamikaze Svičblejd 600 pronađeni su u Donjeckoj oblasti.

Na snimku koji je osvanuo na društvenim mrežama vidi se oštećeni dron kamikaza i vojnik koji ispituje oštećenu letelicu.

Svičblejd je u operativnoj upotrebi od 2010. godine, ali je tek sa ratom u Ukrajini doživeo medijsku popularnost kao oružje koje je trebalo da zaustavi ruski oklop i porazi rusku vojsku na istoku zemlje. Jedni ga zovu dronom kamikazom, a drugi lutajućom municijom.

Svičblejd je konstruisala američka kompanija AeroVironment.

PRECIZAN UDAR

Letelica je dužine 0,6 m u osnovnoj verziji Block 10. Sistem ima modularnu bojevu glavu pa postoje verzije Block 30 i Block 60. Vreme osposobljene posade za primenu ovog drona kamikaze je dva minuta, vreme leta 10 minuta, a maksimalni radijus 50 kilometara.

Ovaj dron-kamikaza prodat je vojsci SAD, a osim Avganistana gde je upotrebljen u ratu protiv Talibana borbeno je primenjen u ratu sa islamistima u Siriji i Iraku.

Bojeva glava, koja se montira na dron, težine je do jedan kilogram, ali u dve verzije. Postoje visokoeksplozivno-eksplozivna koja je namenjena za slabije oklopljene ciljeve i pešadiju odnosno protivtenkovska HEAT.

PRINCIP RADA

Svičblejd je otporan na ometanja, a veza za prenos podataka omogućava dronovima koji lete u jatu da deluju i kao komunikacioni releji.

Nova verzija ima lanser za 20 dronova. Dron kamikaza se lansira iz cevi kao raketa i po izlasku otvaraju se krilca.

Dok leti prema cilju šalje video zapise u boji i IC slike kako bi operater mogao da identifikuje jasnu metu. Ako se uoči na primer tenkovska četa ili odeljenje pešadije protivnika cilj se zaključava.

Zatim sledi usmeravanje drona na cilj brzinom od 145 kilometara na sat u zavisnosti od bojeve glave koju koristi za napad. Obično se obrušava pravo na kupolu i prodire unutar vozila i izaziva eksplozije.

Osim sa zemaljskog lansera Svičblejd ima sposobnost da se lansira iz aviona ili podmornice.

Zbog svoje visoke preciznosti nazvivaju ga i „nebeski snajper“.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/TV Front)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare