U SRBIJU STIGAO OPAKI VIRUS! Temperatura ide i do 40, javlja se osip, a ovo je najugroženija grupa

Malaksalost, visoka temperatura do 40 stepeni, bolovi u mišićima, osip, glavni su simptomi ovog virusa koji poslednjih nedelja muči decu predškolskog i školskog uzrasta. 

Prema rečima stručnjaka, u pitanju je takozvani „američki virus“ a ono što ga razlikuje od „ostalih“ je što se pored klasičnih simptoma javlja i karakterističan osip po telu.

Prema rečima pedijatra dr Saše Milićevića, klinička slika je šarenolika, pa je potrebno da se potraži stručna pomoć.

– Mališani imaju temperaturu, malaksala su i često imaju crvenilo u očima. Javlja se gubitak apetita i starija deca se žale na bolove u rukama i nogama. Određen procenat dece i ima dijareju, a pojavljuje se osip po koži. To sve plaši roditelje, jer ta temperatura naglo poraste, i bude prisutno i curenje iz nosa i kašalj – kaže dr Milićević. 

Kada su virusi u pitanju, ističe on, antibiotici se nikada ne koriste, osim ako se javi udruženo sa bakterijom. 

– Nema posebne terapije osim ako nisu neki komplikovani slučajevi u pitanju, a virus uglavnom prođe sam. Potrebno je davati lek protiv povišene temperature i treba davati malo više tečnosti nego što je uobičajeno. Vrlo je važno da dete miruje, da izbegava sve svoje aktivnosti, da se izoluje, jer je virus dosta zarazan. Kod odraslih osoba i kod onih koji imaju neko hronično oboljenje mogao bi da napravi problem – upozorava pedijatar.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare