Belivuk i Miljković traže izuzeća sudije i tužilaca: Obustavljen rad na predmetu, otkazana naredna ročišta 

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Očekuje se da će tokom ove nedelje početi saslušanje svedoka, a da će prvi pred sudom da svedoči oštećeni I. S.

18.43 Obustavlja se rad na predmetu

Sudsko veće se na kratko povuklo, a po povratku je sudija saopštila da se obustavlja rad na predmetu do donošenja odluke o izuzeću. Suđenja koja su zakazana za 16, 18. i 19. maj su otkazana.

18.25 I Miljković traži izuzeća

Za reč se potom javio Marko Miljković.

– Ja se takođe pridružujem zahtevima za izuzeće. Pridružujem se zahtevu Jokića i Veljka. Ja sam u toku pretresa u dva navrata advokatu Petroviću rekao da povuče zahtev za izuzeće i to kada ste svim snagama pomagali okrivljenim saradnicima. To sam radio kako bi se i nadalje videlo kako im pomažete, sa ciljem da ispunite zahtev koji Vam je dat. Mislim da sami treba da izađete iz predmeta jer nemate ni trunku objektivnosti. Tužilac Saša Ivanić je dostavio televizijama fotošopirane slike, dao ih je da se javno prikazuju i znaju da je to zabranjeno, pa vidite šta se desilo na Vračaru. Neka zadrži orden koji je dobio – rekao je Miljković.

Optuženi Marko Miljković je potom pokušao da ospori datum kada je Bojan Hrvatin potpisao sa sudijom za prethodni postupak, navodeći da je apsurd da se datumi kada je potpisao sporazum, ne poklapaju.

Miljković je nastavio da govori o svedocima saradnicima, tvdeći da su zamenici tužioca izvršili krivična dela zloupotreba i falsifikat kada su potpisali sporazum sa njim.

– Sudija, ja cenim Vaše veće, a pogotovo Vas, ali ovo su stvari koje nismo mogli da prećutimo i da prelazimo preko njih – rekao je Miljković i vratio se u boks za optužene.

Zahtevima za izuzeće pridružili su se i branioci Nikola Jerković, Dragan Malović, Jasmin Duštinac, Gordana Božilović Petrović i Sanja Ćeriman.

18.13 Belivuk traži izuzeća

– Ja ću se pridružiti zahtevu za izuzeće, iako smo se do sada više puta protivili. Doteralo je cara do duvara. Ja podnosim zahtev i za izuzeće specijalnog tužioca Nenadića koji je bio neobjektivan i nedostojan da postupa u ovom predmetu. Neću pristati na nastavak postupka dok se ne reše zahtevi o izuzeću, ali i status okrivljenih saradnika. Ako se preskoče ovi zahtevi, ja ću od svih okrivljenih da tražim da otkažu punomoćje svojimbraniocima, pa da sud sudi sebi, tužiocima ili praznoj sudnici – rekao je Belivuk.

Rekao je da tužilaštvo nije podiglo optužnicu za delo koji je Hrvatin u potpunosti priznao, takođe je rekao i da je Spasojević delom okrivljeni, a delom okrivljeni saradnik.

– Postupajući tužioci i predsednik veća čine sve da izguraju priču okrivljenih svedoka, bez ijednog dokaza. Doći će momenat kada će okrivljeni saradnici da izađu i da kažu šta su ih sve terali da ovde pričaju – dodao je.

Rekao je i da im nije dozvoljeno da pogledaju Lalićevu svesku, a da je on „iz nje naučio šta će da priča, kao i da su se sudija i tužioci osramotili.

– Slušali smo naučene svedoke saradnike šta da pričaju. Nije do ovoga došlo odjednom. Nećemo dozvoliti da nas osudite za nešto što nismo uradili, nećemo dozvoliti da tužioci poturaju dokaze. Doći će dan kada će se i ova trojica saradnika dozvati pameti i kada će ispričati kako su sve pritiskani da iznesu ovakve navode. Sačekaćemo i taj dan. Hoćemo da nam se sudi po zakonu. Hoćemo da znamo kada i ko je vodio Lalića kod tužioca, pa ćemo da vidimo ko radi mimo zakona – nastavio je izlaganje Belivuk.

On je dodao da „pretpostavlja da će suda da preskoči ono što su predložili i da će da nastavi s postupkom“.

– To neće proći, jer ćemo mi da istrajemo u svojim zahtevima. Rekao sam da ste bili blago navijački nastrojeni imam dva primera. Kada je Lalić rekao da je video otmicu svojim očima, već na sledećoj strani Vi, sudija, iz nekog razloga čupate Lalića i kažete mu: „Vi niste videli otmicu, je l’ tako?“, a Lalić kaže tako je. Ja ne znam da li ovo pitanje sadrži obmanu ili je sugestivno, nisam pravnik. Ja pitam Hrvatim pravnika kolika je žica za Ljepoju, Hrvatin kaže „oko metar“, a Vi, sudija, kažete, metar-metar i po, a on Vas demantuje i kaže metar i 10. Onda sam čitao i našao nešto. Lalić priča o davljenju Mitića da je Miloš Budimir uzeo strujni kabl oko metar i po. Ja ne znam, sudija, da li ste vi na to mislili, ali nadam se da niste, jer mi Vas poštujemo kao ljudsko biće. Iako tražimo vaše izuzeće, mi vas cenimo kao osobu, to nije lično ali ovako dalje ne može. Dugo smo trpeli, trpeli, trpeli, sve nas ovo mnogo boli, ovo je naš način borbe – rekao je Belivuk.

18.05 Advokat Jokić traži izuzeća

Čim je Spasojević izveden iz sudnice, za reč se javio advokat Stefan Jokić, koji je zatražio izuzeće zamenika tužioca, sudskog veća i predsednika Višeg suda u Beogradu.

– Ovom prilikom podnosim zahtev za izuzeće postupajućih tužioca jer su zaključili sporazume sa okrivljenim saradnicima i time izvršili zloupotrebu službenog položaja. Sa Bojanom Hrvatinom je potpisan sporazum, koji je i prihavćen, i na osnovu njega a po priznanju izrečena je kazna od 15 godina zatvora. Priznao je krivična dela za koja ga tužilaštvo i nije optužilo, imamo njegovo potpuno priznanje da je učestsvovao u primopradajama oružja, a kako je tužilac bio upoznat sa tim a nije podigao optužnicu protiv njega za to, mi to smatramo zloupotrebom položaja. Što se tiče svedoka saradnika Srđana Lalića, on je priznao i dela za koja ga tužilaštvo takođe nije optužilo, a on ih je priznao, čime su tužioci ponovo zloupotrebili službeni položaj. Ukoliko mu nisu poverovali, i on bi kao i Hrvatin trebalo da izgubi status. Najdrastičniji primer je okrivljeni saradnik Nikola Spasojević, obuhvaćena su krivična dela iz optužnice, tako da imamo Spasojevića kao okrivljenog saradnika za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i teško ubistvo. On je prizano krivično delo i teretio druge za trgovinu drogom, a za to krivično delo tužilaštvo nije podiglo optužnicu i verovatno ima status prikrivenog islednika, a ukoliko mu tužilaštvo nije poverovalo, trebalo bi da izgubi status koji ima – naveo je Jokić svoje razloge zbog kojih je zatražio izuzeće dva zamenika tužioca.

Što se tiče članova sudskog veća, on je naveo da je veće kada je prihvatilo sporazum o svedočenju za Nikolu Spasojevića otpustilo okrivljenog svedoka, iako je „svesno da za jednu tačku optužnice ima status okrivljenog“.

– Podnosim i zahtev za izuzeće predsednika suda jer je on u obavezi da prati vaš rad – naveo je Jokić.

17.55 Završeno ispitivanje Spasojevića

Na pitanje advokata da li je Goran Mihajlović ubijen u Surduku, Spasojević je odgovorio da je ubijen u Ritopeku i da, dok je on bio u kući nije mučen, ali da „ne zna šta su posle radili“.

– Ja sam lepo rekao, čuvao sam ga tu noć u Ritopeku, otišao sam, kada sam se vratio on je bio mrtav. U Surduku je samo spaljen. To što aludirate, da li je tamo neko mučen, u podrumu jeste bio razvučen najlon – rekao je Spasojević odgovarajući na tvrdnju branioca da Spasojević u iskazu nije znao da će u Surduku neko da bude mučen i ubijen.

Kako više nije bilo pitanja za Spasojevića, on je završio je sa davanjem iskaza te je udaljen iz sudnice.

17.53 O kokainu

Belivuk: Da li sam rekao koliku količinu kokaina od kamiondžije preuzimaš prvi put?

Spasojević: Ne sećam se sa ove distance, ali znam da je bilo oko 10 kilograma.

Belivuk: Ko ti je radio pratnju?

Spasojević: Mislim da je Đeneral, nisam siguran.

Belivuk: A toga si se sad setio. Za to znamo, to smo čuli i od Lalića. U oba slučaja nisi merio, ni otvarao torbu?

Spasojević: Prvo nisam merio, drugi put sam nosio na stadion.

Belivuk: Mi tu trgujemo drogom, a ne znamo koliko uzimamo. Šta da je falila koja kila?

Spasojević: Verovatno bih ja nadrljao.

Belivuk: Ja mogu da ti kažem da ne bi nadrljao. A to je pričao Hrvatin, koji je ovde priznao da se drogira. Šta je radio Purković?

Spasojević: Odavao informacije.

 Belivuk: Kako smo mi to vratili Purkovića na posao?

Spasojević: Ne zna, to je pitanje za vas. Ti ga i nisi nešto voleo.

Belivuk: A, ni njega nisam voleo, okej. Rekao si da si pričom da ćeš da se besiš kod nas kupovao vreme. Kako to?

Spasojević: Veljko, to je bio moj način. Da sam tu, ali da mi je teško zbog svega toga.

Belivuk: Lalić nije pričao da će da se besi, ali isto čujemo da je kupovao vreme i čekao sporazum sa tućilaštvom. Znam, čoveče, šta su te naučili, znam spisak napamet.

Sudija: Dobro je, Belivuče.

Belivuk: Izvinite sudija, završavam. Ali moram malo, sudija, samo malo. Rekao si da „nećeš da glumiš hrabricu kao neki“, ko to?

Spasojević: Ima puno momaka koji su ovde, a ne bi trebalo da su ovde.

Belivuk: Ko je u sudnici glumio hrabricu? Rekao si da ti to nećeš da radiš. Hrvatin i Lalić su pričali pre tebe. Jesi mislio na njih?

Spasojević: Nisam.

17.44 O ubistvima Gligorijevića i Veličkovića

Belivuk: Kada smo došli za Gligorijevića?

Spasojević: U ranijim prepodnevnim časovima.

Belivuk: Spominješ da on ima samo duks preko glave. Da li ima dole nešto ili je go?

Spasojević: Pa nisam video, to je bilo na sekund, bio je povijen.

Belivuk: Prepoznao si sliku Lainovića? Kako znaš da je on?

Spasojević: Ličilo mi je na njega. Bio je krvav po licu.

Belivuk: Šta se vidi na slici?

Spasojević: Bio je na zemlji, videlo se kamenje i trava. Posle mi je Milinko Brašnjević objasnio da ga je Zema ubio. Trebalo je da pokupim Lainovića, ali bio je Milinko.

Belivuk: Da li je iko posle Veličkovića izašao krvav iz prostorije? Pošto si rekao da sam ja bio krvav za Gligorijevića.

Spasojević: Ne mogu da se setim.

Belivuk: Koja je tvoja uloga bila u vezi sa „škodom“?

Spasojević: Došao sam na stadion i dodeljena mi je uloga da ispratim neko vozilo do kuće. Posle sam saznao da je Velja obećao Goksiju da će ga ubiti i da zato Marka vozim u Ritopek.

Belivuk: Šta je bio plan da nas je zaustavila policija?

Spasojević: Pa, šta bi bilo kad bi bilo. Verovatno je bio neki plan, ne sećam se konkretno da smo komentarisali.

Belivuk: Ovo nije provokacija, znam da imaš problem s okom, to nije sramota. Da li dobro vidiš?

Spasojević: Vidim.

Belivuk: Kad si gledao sliku naginjao si se na pet centimetara do ekrana.

Spasojević: Jesam, ali ovde je jako loša rezolucija.

Belivuk: Gde je bio tvoj DNK?

Spasojević: Tako je, ima u spisima predmeta, na ručki kese. Nađena je u prizemlju kuće. Kada sam tražio da vršim uvid u spise predmeta video sam to, dovezli su me iz Centralnog zatvora.

17.35 „Sad mi ženu uvlačiš u priču“

Belivuk: Pominjao si, da se vratimo na Mitića, da sam ti izdriktirao spisak da kupiš eksere, čekiće, za šta sam ih koristio?

Spasojević: Nisi ih koristio. Korišćene su čizme, kombinezoni, kačketi. Nemoj da me teraš da pominjem pred kim si mi diktirao spisak.

Belivuk: Zašto, ja se ne bojim?

Spasojević: Pred tvojom ženom si mi diktirao.

Belivuk: Sad mi i ženu uvlačiš u priču. Pre slučaja Mihajlović, ko se zakucao u policiju prilikom neke akcije?

Spasojević: Ne znam, bilo je ubistvo Vlastimira Miloševića pre toga.

Belivuk: Jesi li saopštio da si poznavalac oružja?

Spasojević: Svi ste znali da sam imao dozvolu za držanje i nošenje oružja, ja ne krijem da sam poznavalac, sa svima sam pričao da volim oružje

17.20 O ubistvu u Atini

Belivuk: Kada se desilo ubistvo u Atini?

Spasojević: Pre podne.

Belivuk: Dobro, poštoje Lalić rekao uveče, pa posle ubeđivao da sam ja to rekao.

Spasojević: Veljko, izvini, ja stvarno ne mogu da utičem na to šta je on rekao.

Belivuk: Kako sam ih ja navodno našao?

Spasojević: U prvom momentu sam ja išao do tržnog centra, tražili smo ih ne bi li ih našli. Prvi put je tada Veljko otišao sa Rosijem, pominjao mi je nešto da će imati još jednu priliku, ne znam da li je imao neku dojavu. Milinko Brašnjović mi je rekao da imaju podršku crnogorske službe, Agencije za nacionalnu bezbednost.

Belivuk: Naučio si šta je ANB, bože, bože! Da li sam ti rekao, jesam li se pozdravio sa njima kada sam ih video?

Spasojević: Ne znam, nisi mi rekao. Ne bi mogao da se pozdraviš.

Belivuk: Pa Lalić je rekao da ste se pozdravili.

Spasojević: Pa niste sigurno jer ste krvni neprijatelji.

Belivuk: Krvni neprijatelji? Ne bih rekao.

Belivuk: Kako sam ušao u Grčku, preko šume ili granice?

Spasojević: Preko granice.

Belivuk: Kako sam se vratio?

Spasojević: Došli su „rendž roverom“ crnim po tebe u Solun, objasnio si da čekaš neku šumu i da te čekam posle granice.

Belivuk: Pošto pominješ da ti je pričao Milinko Brašnjović, kako je pucao, u čelo?

Spasojević: Nismo ulazili u detalje, prvi metak mu je ispalio u glavu i prosuo mu glavu u supu, tako se to ulično komentarisao.

Belivuk: Rekao si da si Ljubomira Lainovića pokupio na stadionu jedno veče, jel vezano za neko krivično delo?

Spasojević: Posle se ispostavilo da jeste, vezano za Ljubomira Markovića Kiću.

Belivuk: Rekao si da ti je Marko Budimir ispričao nešto o navlačenju Aleksandra Gligorijevića i Bosnu?

Spasojević: Pričao mi je da je hteo da ih namontira da dođu u Bosnu da kupe skank, a ti si pričao drugu priču.

17.10 Belivuk postavlja pitanja

Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević se, nakon pauze vratio za sudsku govornicu, a za postavljanje pitanja javio se Veljko Belivuk.

Belivuk: nama mesecima određeni porlitičari govore da su okrivljeni saradnici u pritvorima. Ja nisam upoznat s time da u pritvoru možete da imate nož. Miljkovićevo pitanje je bilo na mestu. Kad budete saslušali ostale optužene videćete što je bila bitna priča o nožu. Kada te je Janković pitao šta će biti ako te isporuče, rekao si da niko ništa nije rekao o izručivanju, pa si posle rekao da nije tako rečeno. Je l’ ti niko ništa nije rekao ili ti nije tako rečeno?

Spasojević: Sudija, da li ja moram da se izjasnim? To je stvar šta će tužilaštvo da odluči. Nisam ni sa kim pričao o tome, da li ću da budem izručen ili ne. Ne znam kako da ti prevedem, na koji jezik.

Belivuk: Jesi video na papiru kad piše pretres Surduka?

Spasojević: Da.

Belivuk: Pa da li misliš da smo išli u Surduk da pokazujemo nešto što je u vezi sa krivičnim delom.

Spasojević (smeh): Nisam mislio. Bili smo svi ovde, Marko je tražio gde je Draganić bio taj dan.

Belivuk: Pa tražio je i za nas dvojicu, pa nisi to spomenuo.

Spasojević: Pa za Draganića mi je to moguće, za vas nije.

Belivuk: Ne budi Lalić, nemoj da nas svađaš, neće ti uspeti. Koliko dana posle ubistva Vlastimira se ti i ja vidimo kod Skupštine?

Spasojević: Dan ili dva.

Belivuk: Kada ideš da izjaviš saučešće?

Spasojević: Ne sećam se, posle dan-dva.

Belivuk: Kad si išao da skineš kameru?

Spasojević: Posle našeg sastanka kod Skupštine.

Belivuk: Da li smo ti Marko i ja rekli da pričaš ili da ne pričaš sa Mihajlovićem?

Spasojević: Njemu ste rekli da ne priča sa mnom jer ste ga slagali da će da bude pušten. On je bio ubeđen da će da ide kući.

Belivuk: Koje su dimenzije korita u kojima hladimo ostatke?

Spasojević: Nisam premeravao. Zidarsko korito. Sudija, ne želim da govorim o tome jer se hvataju za svaku moju reč.

Belivuk: Sudija, ja nisam zidar. Da li je veće ili manje od stola koji je pred tobom?

Spasojević: Mogu samo da pokažem, ali, sudija, neću u centimetrima, vataju se za sve.

Belivuk: Normalno da ću da se hvatam, to je moje pravo.

Spasojević: Zidarsko korito ima u svakoj prodavnici da se kupi.

Belivuk: Zna zašto ga pitam, pa neće da kaže.

Spasojević: Čekam to famozno pitanje.

Belivuk: Neću sad da pitam. Mi ovako pedantni, detaljni, a džak pun DNK ne palimo, nego samo ostavimo. Jesam rekao da baciš ili zapališ?

Spasojević: Da se rešim džaka.

Belivuk: Dobro, Spasojeviću, mi ovde palimo šta stignemo, a ostavimo džak koji je prepun DNK.

Spasojević: Bacio sam u kontejner u mestu gde je Bog rekao zbogom, u kasnim večernjim satima.

Belivuk: Da li si ikada u Ritopeku video tragove krvi na zidu?

Spasojević: Bilo je na bočnim zidovima, na desnom zidu kad se uđe u prostoriju kad uđete i okrenete se levo. Znam da je i to brisano, Draganić je brisao sonom kiselinom i varikinom.

16.23 Pauza

Vlade Draganić završio je sa ispitivanjem okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića, a sudija je odredila pauzu u trajanju od 30 minuta.

16.13 O ubistvu Aleksandra Gligorijevića

Draganić: Prešao bih na Gligorijevića. Ko je Jankoviću i meni dao novac koji je uzet od njega?

Spasojević: Meni je rečeno da vam dam ja, bili ste u kući.

Draganić: Da li počinješ da kosiš travu kad su se zatvorila vrata od kuće ili par minuta posle atvaranja vrata?

Spasojević: Ja sam to objasnio. Kad su se čula vrata od kuće. Kao po dogovoru.

Draganić: Dok se ti šetaš po dvorištu, da li si ugasio kosilicu?

Spasojević: Ne šetam se, nego kosim travu.

Draganić: Koliko traje paljenje u dvorištu?

Spasojević: Ne mogu da opredelim, nemojte da se ljutite, ali stvarno nisam gledao na sat. Trajalo je koliko je trebalo da izgore stvari.

Draganić: Da li ti vidiš da nosim ranac ili kantu sa benzinom?

Spasojević: Nazad su stavljeni ostaci i kantica benzina. Ne sećam se da je bio neki ranac.

Draganić: Kad skrećeš na makadam, da li je totalni mrak?

Spasojević: Mrak je, nema ulične rasvete.

Draganić: Postoje li tu kuće?

Spasojević: Bilo je na tom afaltnom putu. Čini mi se da je sa desne strane bila neka stara kuća, mislim da je bila napuštena.

Draganić: Sudija, na svakog drugoj banderi ima ulično svetlo. I tu gde navodi da nema i gde se okretao. I tamo ima desetina ili 20 kuća. Kad ste išli do Dunava, je l’ bila neka kuća?

Spasojević: Ja nisam video nijednu kuću.

Draganić: Da li si tu kada marko meni i Jankoviću daje po 500 evra?

Spasojević: Ne mogu da se setim. Poštovana sudija, bili smo u kući, sve mi je bilo to mnogo morbidno. Bilo mi je teško što moram da uništim nečiju burmu.

Draganić: Odakle ti Marko daje pare?

Spasojević: Iz ruke.

Draganić: Da li neko komentariše u kući gde sam ja? Lalić je rekao da sam ja stalno u kući. To mislim kad ste išli da prospete Gorana Veličkovića.

Spasojević: Niko nije komentarisao gde si ti.

15.58 „Gde sam ja vodio policiju?“

Draganić: Kad si navodno vidiš momka u skrivenoj prostoriji, ko je s tobom?

Spasojević: Veljko i Marko.

Draganić: Da lis u lampe bile uključene kad si ušao?

Spasojević: Ne mogu da se setim, ali tokom onći su bile narandžaste lampe. Ali svakako je bilo svetlo.

Draganić: Ko uključuje lampe i što su bile uključene?

Spasojević: Ne znam što su bile uključene, ali si mi pričao da su tu postavljene zbog uzgoja marihuane. Ti si ih uključio nema ko drugi.

Draganić: Ko je kako bio obučen?

Spasojević: Ja zaista nisam išao na piknik, da gledam ko je kako obučen i kakve modne detalje ima na sebi.

Draganić: Da li si bio umoran kada si došao u kuću?

Spasojević: Bio sam totalno raspoložen. Mislim, šalim se, naravno.

Draganić: Koliko smo se puta smenjivali u toku noći?

Spasojević: Ja sam ga čuvao, u toku noći me je Draganić zamenio na neko vreme i onda sam ga ja čuvao do jutra.

Sudija: Draganiću, ja vas puštam, a on je ovo sve već pričao. Vi tražite da on ponavlja da vidite da li će dobro da ponovi.

Draganić: Da li sam znao gde vozite momka kad ste ga stavili u kamion?

Spasojević: Ne znam, to je pitanje za tebe.

Draganić: Rekao si da sam ja vodio policiju u kuću u Surduku?

Spasojević: Ne, ja sam rekao da si ti tačno pokazao policiji mesto gde smo prosipali.

Draganić: A ti si to video?

Spasojević: Ne, ja sam video da piše, kao i svi ovde. Čak je i Marko pitao šta je radio Draganić tamo.

15.47 „Nudili su mi da živim u kući u Ritopeku“

Optuženi Vlade Draganić javio se za reč, kako bi ispitivao okrivljenog saradnika Nikolu Spasojevića.

Draganić: Da li znaš da li sam ja bio član Principa?

Spasojević: Bio si u ekipi, kriminalnoj svakako, a na utakmicama te nisam viđao.

Draganić: Jesam li bio u navijačkoj?

Spasojević: Pre sekund sam odgovorio.

Draganić: Da li sam dolazio u bazu na stadionu?

Spasojević: Lično sam te video jednom, dva puta.

Draganić: Da li znaš koji je moj motiv za izvršenje krivičnih dela? Pare ili šta već.

Spasojević: Verovatno finansijski motiv, to ti treba da znaš.

Draganić: Da li je ova OKG imala poverenja u mene?

Spasojević: Apsolutno.

Draganić: Da li sam ti navodno pričao zašto se selim iz kuće?

Spasojević: ne mogu da se setim.

Draganić: Da li ti kažem gde se selim?

Spasojević: Mislim da ne.

Draganić: Da li ti imaš neka saznanja u vezi sa kućom? Da li je prodata, data, iznajmljena?

Spasojević: Meni su Veljko i Marko nudili kuću da tu živim posle ubistva Mihajlovića jer živim kao podstanar. I po potrebi kada im treba kuća da plate odmor mojoj majci u banji dok koriste kuću za njihove potrebe. Znam da si dao kuću na raspolaganje. Nisam bio prisutan kad ste trgovali, ne znam da li si baš prodao. Bio si i dalje kao vlasnik tu zbog komšija, ne znam da li ste papirološki sredili.

Draganić: Da li ti Veljko kaže da ti treba da pričuvaš tog momka? Jednom si rekao da ti je saopštio Veljko, a u drugom i Draganić.

Spasojević: Svakako smo zajedno čuvali i ostali smo zajedno to veče tamo.

15.35 „Kako si prepoznao Mihajlovića ako ga nisi video?“

Janković: Kako prepoznaješ kuću u Surduhu i objašnjavaš da je izmenjena i da nema šupa?

Spasojević: Ima voćnjak, imaju četinari, videli ste i sami. Imaju vinogradi, ima ona terasa, što Marko kaže da nije terasa…

Janković: Da li na slikama iz Surduka možeš sa sigurnošću da kažeš da si ti doneo gume?

Spasojević: Rekao sam, one žice, liče mi na žičana jezgrad koja smo mi bacali baš u tom nekom delu. To je, za koliko godina, moglo da bude i doneseno. Ne mogu ja da garantujem da je to to. Liči mi na sadržaj sa zgarišta.

Janković: Više puta si rekao da Gorana Mihajlovića nisi upoznao ni video. Sve vreme si govorio da mu nisi video lice.

Spasojević: Šta je pitanje?

Janković: Da li si kada su ti prikazivali neke slike u tužilaštvu i pitali te ko je, odgovorio da je Goran Mihajlović?

Spasojević: Pa ja ne znam koje su slike.

Janković: Pa kako ja da ti kažem kad ja nisam video slike? Kako prepoznaješ da je to Goran Mihajlović ako ga nikad nisi video?

Spasojević: Ja sam objasnio kada sam saznao za njegovo ime i prezime. U više navrata sam pričao tužiocima o svemu tome. U nekom delu sam shvatio da je to Goran Mihajlović.

Janković: Ali ti nisi video lice osobe koju si navodno čuvao. Kako odgovaraš decidno da je to Goran Mihajlović?

Sudija: Tužilac Vas pita je l’ to taj momak, vi ste rekli da jeste i da je imao traku preko lica. Opisujete kako leži i na kraju kažete da je Goran Mihajlović. Rekao je da je prepoznao po trenerci.

Spasojević: Tada su ga zvali NN. Dok sam bio u pritvoru moja je pretpostavka je bila da je to on, posle se utvrdilo na osnovu istrage.

Janković: Kada si u velikom problemu, da li istinu vidiš kao legalno sredstvo da se izvučeš?

Spasojević: Ne razumem.

Janković: Kad imaš veliki problem dal i lažeš da se izvučeš?

Spasojević: Kada je trebalo da preživim vas, naravno da sam lagao.

Janković: Da li bi lagao da se izvučeš od doživotnog zatvora?

Spasojević: Pa ni 14 godina robije nije mala kazna, a ja pričam istinu. S obzirom na to šta sam radio, ja sam odlučio da priznam i zaista se kajem jer sam učestvovao u svemu tome. Znam da se niko ne bavi motivima, da se svi bave posledicama, ali tu sam gde sam, šta sad da radim.

Janković: Ostavljam ostatak za primedbe, nemam više pitanja.

15.28 O ubistvima Gligorijevića i Kojića

Janković: Kako je bio obučen Gligorijević tokom otmice?

Spasojević: Go je bilo dole, sa rukama na leđima.

Janković: Da li znaš u koje vreme je navodno lišen života Gligorijević?

Spasojević: Prepodne.

Janković: Da li si bio tu kada smo se okupili na stadionu da podelimo uloge?

Spasojević: Ne, ja nisam bio na takvom sastanku

Janković: Da li znaš Kako je ubijen Mirko Kojić?

Spasojević: Pričalo se da je i on samleven u mašini.

Janković: Da li znaš u kojim ubistvima je učestvovao Kojić?

Spasojević: Znam samo za Vlastimira Miloševića.

Janković: Neću predočavati kontradiktornosti o iskazima Veličkovića, da ne bi ispalo da je svaki put lapsus. Ostavljam ih za primedbe.

15.19 O ubistvima u Atini i na Krfu

Janković: Da li si video oružje na Krfu?

Spasojević: Sećam se da sam kod tebe video municiju, mislim da je bila devet milimetara. Bilo je vakumirano pakovanje metaka.

Janković: Da li si rekao da si od Soluna do Sivote prevezao ljude koji su učestvovali u ubistvu na Krfu?

Spasojević: Da.

Janković: Da li te sporazum sa tužilaštvom oslobađa odgovornosti pred sudovima Crne Gore i Grčke za ubistva u kojima si učestvovao u Atini i na Krfu?

Spasojević: Ja to ne znam.

Janković: Da li znaš da ćeš, kada budeš osuđen, biti isporučen Crnoj Gori i Grčkoj?

Spasojević: Ne znam.

Janković: Samo da te upoznam. Da li si rekao da nisi želeo da učestvuješ u tome, da si pričao da je rizično zbog GPS-a na čamcu i da su onda svi odustali?

Spasojević: Jesam. Veljko nije hteo da ide u egzekuciju, Janković je odustao jer Veljko neće da ide, pa sam ja iskoristio priliku da odustanem.

Janković: Ko je odustao, ti ili Veljko Belivuk?

Spasojević: Veljkova je bila zadnja. Ja sam doprineo tome. A veče pre konačnog odustajanja Veljko mi je u kući pričao da se Janković dvoumi i da je rekao dako ne ide Veljko, da ne ide ni on. Ja sam iskoristio priliku da ne idem ni ja.

Janković: Da li si rekao da je Veljko tražio kuću preko Bukinga i da je tkao utvrdio gde se nalaze Alan Kožar i Damir Hodžić?

Sudija: Ne možete da ga pitate da li je tako rekao, tako je zabeleženo.

Janković: Kada Lalić priča o Kožaru i Hodžiću kaže da je „Skaj“ bio ključan trag za njihovo pronalaženje. Da li Lalić govori neistinu o tome kako je locirao Hodžića?

Spasojević: Nebojša, ja ne znam šta je Lalić radio. Ja sam izneo svoja direktna saznanja, jer sam sedeo pored Veljka Belčivuka, ja ostajem pri svom iskazu.

Janković: Da li si potkovan za kompjutere i telefone? Da li znaš da li može da se obmane tehnička podrška na „Skaju“?

Spasojević: Nisam IT stručnjak.

Janković: Da li možemo da predložimo nekog ko zna to da nam objasni?

Sudija: Možete.

15.12 Janković ispituje Spasojevića

Kada je Miljković završio sa postavljanjem pitanja, za reč se javio optuženi Nebojša Janković.

Janković: Dok si bio u CZ da li si gledao medije i čitao novine?

Spasojević: Jesam.

Janković: Da li si čuo jednog ministra koji je 2021. godine rekao da će određeni pripadnici dobiti smrtne kazne?

Spasojević: Ja sam razumeo doživotne, a ne smrtne.

Janković: Da li si se uplašio tada?

Spasojević: Da.

Janković: Najdominantniji strah bi ti bio da te neko ubije?

Spasojević: Da.

Janković: Da li je za tebe linija manjeg otpora da zbog straha pobegneš ili da odeš u neizvesnost i da znaš da možda nećeš da se vratiš?

Spasojević: Nisam imao gde da se sakrijem, ni načina da pobegnem od takvih ljudi.

Janković: Da li si video da sam nekada legalno ili nelegalno ušao u Grčku?

Spasojević: Ne, znam iz priče da si otišao na nelegalni prelaz, fizički nisam mogao da vidim.

Janković: Da li si video neku našu sliku ili snimak iz Grčke?

Spasojević: Ne da se ja sećam.

15.03 „Da li si uneo nož u sud?“

Miljković: Zbog čega je trebalo da krečiš na stadionu?

Spasojević: Rečeno mi je da ćemo svi da nadrljamo ako upadne policija.

Miljković: Ja bih da predočim. Rekao je da je trebalo da se prekreči kancelarija u dvorište bivšeg restorana Partizan. Rekao je da ćemo svi da na*ebemo ako dođe policija i da smo rekli da je neko tu prebijen i da ima tragova krvi. Kako se sad ne sećaš da je neko prebijen? Da li si u garaži u Ritoepku video abrazivna sredstva?

Spasojević: Bila je sona kiselina, bila je i varikina. Bilo je dosta, i u garaži i u tajnoj prostoriji.

Miljković: Kada ste tvoj brat i ti stigli na stadion koliko je bilo sati?

Spasojević: Popodne. Oko četiri – pet.

Miljković: Koga si poslao od klinaca po sonu kiselinu?

Spasojević: ne mogu da se setim, nisam obraćao pažnju i ne znam poimence ko je bio.

Miljković: Da li si pokazao policiji gde si bacio garnituru?

Spasojević: Ja ništa nisam pokazivao policiji.

Miljković: Kako si zaključio da smo kod Lalića u stanu kad smo te zvali?

Spasojević: Pretpostavio sam, znam da sam Veljka baš u tom periodu vozio kod Lalića.

Miljković: Kako smo, navodno, ustanovili da nas Mitić prati?

Spasojević: ja nisam učestvovao, ali mislim, sa ove distance, da mi ej Marko pokazivao neki stan u blizini stadiona. Ali nisam siguran.

Miljković: Nisi baš tako pričao. Na pitanje tužioca je rekao da se seća da je bila priča da ih je pratio kolima i da je krivudao putem. Rekao si da su ga Grek i Rešović primetili i da je on imao stan iznad stadiona. Mnogo si slikovito opisao sve, a sad si samo rekao za stan.

Spasojević: Ja sam mislio samo da si me pitao da li mi je neko rekao. A ovu priču sam ispričao, tako su mi rekli.

Miljković: Pa je l’ krivudao ili ne?

Spasojević: Pa ne znam, nisam bio tu.

Miljković: Da li si nekada probao da uneseš nož u ovaj sud? Kada si dolazio da potpišeš sporazum?

Spasojević: Imao sam britvicu mog pokojnog oca, bila je u tobici sa ličnim stvarima. Zaboravio sam da je tu, izvinio sam se uredno ljudima iz obezbeđenja. To je britvica koja mi je draga i to mi je jedina uspomena od oca.

Miljković: Što si prvo slagao da nisi uneo nož? Sad si priznao da si uneo, pre toga si rekao da nisi.

Spasojević: Ali ja nisam imao skrivene namere.

Miljković: Koja je dužina oštrice.

Spasojević: Najobičnija britvica, nije imala ni zašiljen vrh.

Miljković: Da li je tačno da si rekao braći da nosiš nož ako te neko spreči da potpišeš sporazum? Pošto smo mi bili u pritvoru, za koga si nosio nož, za tužioce?

Sudija: Nema potrebe da odgovarate na ta pitanja.

14.53 Miljković nastavlja da ispituje Spasojevića

Za sudsku govornicu pristupio je okrivljeni saradnik Nikola Spasojević, a prvi ga ispituje optuženi Marko Miljković.

Miljković: Pričao si o tome da mašina za Mihajlovića nije bila tu. Ko je nabavio tu mašinu i od kada je ona tu?

Spasojević: Nemam direktna saznanja, ali sigurno ti i Veljko. Ništa se nije dešavalo bez tebe, Veljka i Draganića.

Miljković: Objašnjavao si za Gorana Veličkovića da si video „smart“ kad si krenuo ka meni. Koje je boje bio?

Spasojević: Crne.

Miljković: Da li je bio zatamnjen?

Spasojević: Ne sećam se.

Miljković: Koliko je bilo ljudi kada si drugi put video „smart“?

Spasojević: Nisam uspeo da vidim.

Sudija: Kada uočavate „fiat doblo“?

Spasoejvić: Kad sam krenuo ka Marku i stao iza njega. Izašao je sa sporednog puta.

Sudija: Slušali ste iskaz Srđana Lalića. Rekli ste da ste dobili poruku od Miljkovića da treba da pokupite Jankovića i da je tu bio Belivuk. Lalić kaže da je u „fijat doblu“ bio Veljko Belivuk i da je on već bio parkiran u njivi i da se očekivao „smart“.

Spasojević: To se dešava pre situacije sa „fijat doblom“ i same osmice. Ja sam odvezao Jankovića, vratio se do skretanja za Vrčin. Onda je Makro krenuo za „smartom“, meni je rečeno da krenem iza njega. Ja sam prethodno Jankovića ostavio na sporednom putu, prošao sam Marka i opet kad sam se vraćao sam susreo „smart“ u kontra smeru. Onda se dešava situacija sa „fijat doblom“.

Sudija: Kako ide kolona?

Spasojević: Marko je blokirao sporedni put u njive. Zadržao se možda pola minuta do minut, pa je krenuo napred. Ide Marko, pa izlazi „fijat doblo“, a ja sam „škodom“ iza „fijata“. Gde je smart ne znam i ne mogu da tvrdim da je to „smart“ kojim je Goran otet.

Miljković: Da li si uočio sa li je „smart“ zatamnjen kada ste se mimoišli?

Spasojević: Nisam uočio, bili smo u pokretu.

Miljković: Kojom blindom sedmicom je Marko Budimir donosio hranu?

Spasojević: Starom sedmicom. Bilo je dve, jedna je trebalo da se da Lainoviću, a druga je bila auto braće Budimir.

Miljković: Koja su sve kola u dvorištu tada?

Spasojević: Draganićeva „astra“, Lalićeva „škoda“ i sedmica je treći.

14.34 Sudija proziva prisutne

Počelo je prvo ročište ove nedelje, sudija proziva prisutne pre nego što okrivljeni saradnik Nikola Spasojević izađe pred sudsku govornicu.

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare