IVANA HTELI DA RAZNESU SA 3 KG EKSPLOZIVA: Bugarska na nogama nakon atentata na državnog tužioca POLICIJA TRAGA ZA TERORISTIMA 

Državne institucije Bugarske su na nogama zbog pokušaja ubistva državnog tužioca Ivana Geševa.

Pored automobila kojim se Gešev vozio sa porodicom do Sofije, podsetimo, juče oko podneva eksplodirala je bomba, a srećom u incidentu niko nije povređen. Prema navodima istražnih organa meta je bio Gešev dok je bomba aktivirana daljinski.

Bugarska policija je napad okarakterisala kao teroristički akt i naglasila da nije u pitanju „zastrašivanje“ već direktan pokušaj ubistvadržavnog tužioca. Navodi se i da su počinioci verovatno pratili Geševa i da je atentat profesionalno i dobro izveden.

– Bilo je najmanje tri kilograma eksploziva, prema prvobitnom mišljenju stručnjaka, ali i prema fragmentima koji su se rasuli i zaglavili u okolnom drveću. Metalne kuglice koje smo pronašli bile su veličine nokta – rekao je direktor bugarske Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov.

Bombaški napad se dogodio na velikoj krivini gde automobili moraju da uspore. Preduzete su dodatne mere za obezbeđenje državnog tužioca, a angažovani su i psi kako bi eventualno otkrili tragove koji bi mogli dovesti do počinilaca.

POLICIJA TRAGA ZA OSUMNJIČENIMA

Premijer Bugarske Galab Donev održao je sastanak sa čelnicima ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva i specijalnih službi zbog eksplozije.

Ministar unutrašnjih poslova, Ivan Demerdžijev, rekao je na sastanku da za sada postoje neka lica koja su osumnjičena, ali nije želeo da otkriva detalje, preneo je BNR.

– Imamo osumnjičene, ali ne mogu da ulazim u detalje. Trenutno ne mislimo da je došlo do curenja informacija, a postoji mnogo opcija za praćenje rute automobila. Povređenih nema, a vrsta eksplozivne naprave kakva je postavljena ne može da savlada zaštitu ovog konkretnog automobila. Stepen zaštite ovog automobila je takav da čak i da je bomba direktno ispod njega eksplodirala ne bi naškodila putnicima – rekao je Demerdžijev.

Ministra je naglasio da će država učiniti sve da se otkriju počinioci.

– Imamo mnogo smernica. Istraga je u toku, a dalje detalje će izneti tužilaštvo. Država će učiniti sve da se otkriju počinioci ovog dela. Svaka pretnja državniku ranga glavnog tužioca izuzetno pažljivo se proverava od strane svih relevantnih službi bez obzira na to kakva je i koliko je ozbiljna – dodao je Demerdžijev.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare