RADIĆEMO LUKU ZA RASUTE TERETE! Vesić: Vreme je da Srbija više pažnje posveti svojim rekama 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas skupu povodom deset godina od osnivanja Agencije za upravljanje lukama gde je poručio da je veoma važno više ulagati u potencijale naših reka jer to znači da ćemo se bolje razvijati kao zemlja.

Vesić je rekao da Srbija ne koristi dovoljno svoje reke i da smo se ponašali kao da nemamo toliko kilometara obala, ističući da se resorno ministarstvo trudi da u narednom periodu bolje iskoristi naše reke.

Naveo je da je trenutno u završnoj fazi proceš za rekonstrukciju dve luke – Bogojevo i Prahovo čija će rekonstrukcija početi u narednom periodu.

Takođe, dodao je da će u narednom periodu početi i rekonstrukcija Luke u Sremskoj Mitrovici.

Vesić je podsetio da trenutno imamo osam medjunarodnih pristana i najavio da ćemo imati još tri.

– Nedavno smo uz podršku premijerke Srbije Ane Brnabić i vlade lansirali novi projekat pod nazivom ‘Zaplovi Srbijom’ koji treba da obezbedi izgradnju marina, pristana kako kanalskih tako i rečnih, zatim nautičkih sela i da svima nama omogući da više koristimo naše reke – rekao je Vesić.

Istakao je da će ministarstvo na čijem je čelu više pažnje obratiti ne samo rekama već i preduzećima, Agenciji za upravljanje lukama, Jugoslovenskom rečnom brodarstvu…

– Ponosni smo na njih što su izdržali teške trenutke kada su neki smatrali da je prevoz rekama prošlost…pokazali su da nije baš tako, da brodovi nisu prošlost već da smo mnogo zavisili od njih kada je bilo snabdevanje ugljem… – rekao je Vesić.

Istakao je da će se raditi na javno-privatnom partnerstvu za izgradnju nove Luke Beograd i dodao da je određena lokacija, te da će se nova Luka Beograd nalaziti na levoj obali Dunava, malo iznad Pupinovog mosta.

– Radićemo luku za rasute terete, radićemo više takvih projekata u budućnosti. Ministarstvo će dati naglasak na to jer smatramo da je vreme da Srbija više pažnje posveti svojim rekama – istakao je Vesić.

Između ostalog, naveo je da će se u Beogradu, u okviru ministarstva koje vodi, graditi dve fabrike za preradu otpadnih voda.

– Izgradnju jedne smo počeli, a to je fabrika u Velikom selu, a radiće se i u Batajnici – rekao je Vesić.

To će ukinuti više od 90 odsto svih izliva koje smo imali u Savu i Dunav, rekao je ministar i dodao da svake godine Beograd izlije zapreminu otpadnih voda u veličini 60.000 olimpijskih bazena.

– Treba zajedno da radimo kako bi naše reke postale ne samo naše blago već naš razvojni potencijal, a sa druge strane i mogućnost za dolazak više turista i promociju naše zemlje – rekao je Vesić.

Svima koji rade u Agenciji za upravljanje lukama čestitao je na uspešnom destogodišnjem radu jer su, dodao je, dali veliki doprinos razvoju naših reka.

Vesić je rekao da o tome koliko su reke i brodovi važni govore podaci iz naše istorije i podsetio da je jedna od najvažnijih borbi koju je vodio knez Miloš Obrenović u borbi sa turskom imperijom za osamostaljenje Srbije i njenu nezavisnost uporedo sa dobijanjem autonomije, a kasnije nezavisnosti, bila borba da dobijemo pravo da ističemo srpsku zastavu na brodovima.

Naveo je da smo to pravo dobili 1835. godine i da je u tom trenutku Srbija imala oko 200 ladja, te da je imati svoju zastavu na brodu značilo biti suverena i nezavisna zemlja.

– To je bila bitka koja je vodjena uporedo sa nekim drugim bitkama i govori o tome koliko su reke, pre svega Dunav, a kasnije i Sava bile značajne za razvoj same Srbije – rekao je Vesić.

Izmedju ostalog, podsetio je da je Srbija imala prvu multinacionalnu kompaniju na rekama – kompaniju kapetana Miše Anastasijevića koja je imala 74 lađe i 24 karamašlije.

Takodje, podsetio je da ove godine slavimo 188 godina od kako je prvi put stavljena srpska zastava na brodove i 161 godinu kako smo dobili svoj prvi brod koji je 1862. godine kupljen ukazom kneza Mihaila od Rusije, a zvao se “Deligrad“.

Ministar Vesić je tokom skupa od Agencije za upravljanje lukama dobio Zahvalnicu za uspešnu saradnju na razvojnim i infrastrukturnim projektima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare