Otkrivamo šta treba raditi na Vaskrs za dobrobit cele porodice! 

Pravoslavna crkva i vernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrs. Prema verovanju, Hristos je na današnji dan vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.

Protođakon Mladen Kovačević je za Informer govorio o vaskršnjim običajima i o tome kako se ovaj praznik obeležava u svetu.

– Vaskrs je temelj hrišćanske vere. To je osnovna istina na kojoj počiva sva hrišćanska vera i praksa. Apostol Pavle kaže: “Ako Hristos ne ustade tj. ne vaskrsne iz mrtvih, uzalud vera naša”. Vaskrs je praznik koji slavi uspomene na čudesni događaj vaskrsenja Hristovog, odnosno pobede nad smrću. Hristos je svojim stradanjem pobedio greh, a svojim vaskrsenjem pobedio je smrt – kaže protođakon.

Vaskrs je praznik kojem se najviše raduju deca zbog farbanja i oslikavanja jaja, a jaje i jeste najpoznatiji simbol ovog praznika.

 Najpoznatiji vaskršnji simbol jeste crveno jaje. To je simbol obnove života. Postoje i predanja koja govore kako je došlo do toga. Jedno od njih govori da je Marija Magdalina caru odnela crveno jaje kao simbol vaskrsenja. Međutim, jaje samo po sebi predstavlja život i obnovu života. Gospod kada je govorio, uvek je govorio jednostavnim jezikom kroz simbole koje je svako mogao da razume. U vremenima kada nije bilo crkava, kada narod nije mogao regularno da ih posećuje, prisustvuje bogosluženjima, kada su knjige i drugi vidovi informacija bili nedostupni, narod je negde u svom predanju i svakodnevnoj praksi nastojao da protumači i objasni, naročito deci, osnovne istine vere. Čuvarkuća je veoma bila značajna u našoj narodnoj tradiciji kao ognjište i čuvar kuće. Imala je funkciju da te sačuva i kroz veru protumači osnovne porodične vrednosti, osnovne vrednosti kojima je živeo, a i danas živi naš narod – objašnjava naš sagovornik za Informer. 

Pravoslavni vernici širom sveta proslavljaju Vaskrs, ali svaka zemlja ima svoju tradiciju i običaje.

– Naš srpski, pravoslavni narod vezan je za tradiciju. Moj neki opšti utisak je da drugi narodi slave više crkveno. Više su vezani za crkvu, dok mi, naravno sticajem istorijskih okolnosti, dosta pažnje posvećujemo običajima koji su porodični. Liturgijski se proslavlja u svim pravoslavnim hramovima. Hvala Bogu, danas možemo da vidimo prenose iz Evrope, Amerike. Uglavnom se kod svih naroda farba crveno jaje kao simbol vaskrsenja. Neki lokalni običaji vezani su za porodični život, trpezu koja je svečanija, za neku veseliju atmosferu – kaže Mladen Kovačević.

Shutterstock

Nije istina da danas ne biste smeli nešto da uradite jer, kako kaže naš sagovornik, takav način razmišljanja je crkvi stran – ne postoji šta treba, a šta ne treba, šta valja, a šta ne.

– Najvažnije je da se ode u crkvu. Svaki dan praznika, a naročito dan vaskrsenja Hristovog, treba da bude posvećen Gospodu. To je dan radosti, treba ga provesti sa bližnjima, u radosti i veselju. Onda čovek neće imati vremena da razmišlja o nekim drugim stvarima – ističe protođakon Kovačević.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare