OVO MESTO U KUĆI JE IZVOR ZARAZE: Svi ga zanemarujemo KAD ČISTIMO, a ono je ŽARIŠTE koje može OZBILJNO da nam ugrozi zdravlje

Prema stručnjacima, posteljinu bi trebalo prati jednom nedeljno, a dušek svakih šest nedelja. Međutim, postoji jedno područje na krevetu koje se često zaboravlja kad čistimo, a ono je žarište za razvoj prljavštine. Prema stručnjacima za krevete u MattressNextDayu, ladice kreveta ispod dušeka žarište su plesni i prašine koja može početi brzo da se širi. Martin Sili, izvršni direktor kompanije MattressNextDay, objasnio je:

„Tamno, toplo okruženje ladica kreveta savršeno je mesto za razvoj plesni. Kad počne, može brzo da se proširi i može da uništi stvari koje tamo držite – odeća i posteljina mogu da postanu neupotrebljivi i možda je potrebno da ih bacite“, prenosi Mirror.

„Ne samo da ćete morati da bacite mnogo svojih stvari, nego plesan može da ostavi i neprijatan miris u vašoj sobi, koji je teško ukloniti“. Martin je podelio i vodič korak po korak za potpuno uklanjanje plesni. Prvo pripremite stvari koje će vam trebati, a verovatno ih već imate kod kuće – naočare, rukavice, masku, četku, bočicu s raspršivačem, belo sirće i krpu. Najbolje je izvaditi ladice i staviti ih negde na dobro provetreno mesto za čišćenje, tako da se buđ ne proširi drugde u vašoj kući.

Buđ može biti opasna za vaše zdravlje, potencijalno može da izazove alergijske reakcije i napade astme, stoga je najbolje nositi masku, zaštitne naočare i rukavice. Stručnjaci preporučuju da prvo poprskate ladicu vodom kako bi se smanjila količina buđi koja se oslobađa u vazduh. Zatim iščetkajte sve mrlje suvom četkom ili metlom. Tada ćete napraviti proizvod koji će oterati plesan kombinovanjem jednakih delova tople vode i sirćeta u bocu s raspršivačem. Sirće je bolji u prodiranju u propustljive materijale kao što je drvo, što sprečava rast ispod površina, nego izbeljivač. Kao dodatni bonus, takođe ne oštećuje niti bledi drvo.

Poprskajte svoju tečnost po ladici i ostavite da odstoji nekoliko sati, pre nego što je obrišete vlažnom krpom, a zatim suvim peškirom. Ako i dalje postoji tvrdokorna buđ koja ne popušta, stručnjaci preporučuju da napravite drugu mešavinu od kašičice boraksa, neotrovnog alkalnog sredstva za čišćenje od mineralne soli, i 240 ml prokuvane vode. Kao alternativu boraksu, koristite sodu bikarbonu. Smesu utrljajte u drvo pomoću četke s mekim dlačicama dok se buđ ne ukloni, zatim lagano raspršite tečnost po ladicama kako biste sprečili vraćanje.

„Neverovatno je važno potpuno osušiti ladice na vazduhu pre nego što ih vratite u podnožje kreveta. Vratiti ih u krevet još uvek vlažne siguran je način da se buđ vrati. Najbolje je da ih sušite nekoliko dana na sunčevoj svetlosti. Takođe bi trebalo da držite manje predmeta u svoje ladice kako bi vazduh mogao da cirkuliše i kako bi bile manje šanse da se buđ vrati“, savetuju stručnjaci.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare