„VUK PRERUŠEN U BAKU HOĆE DA TE POJEDE“ Čeferinov govor za pamćenje ODJEKNUO Evropom: Prvi čovek UEFA upozorio na veliku OPASNOST

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin ponovo je danas aklamacijom dobio treći četvorogodišnji mandat, na Kongresu evropske kuće fudbala u Lisabonu.

Čeferin, 55-godišnji slovenački advokat, preuzeo je čelo Uefa 2016. godine posle suspenzije Mišela Platinija, a ponovo je imenovan na funkciju 2019.

Od srca vam zahvaljujem na jednoglasnoj podršci. Mnogo mi znači. Velika je čast, ali pre svega odgovornost prema vama i fudbalu„, rekao je Čeferin u obraćanju članovima Kongresa.

Čeferin je tokom godina umeo da se nametne, suprotstavio se predsedniku Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đaniju Infantinu oko projekta da se svetska prvesntva održavaju na svake dve godine, što je kasnije i odbačeno, ali je i uspeo i da spreči nekolicinu elitnih klubova da osnuju sopstveno takmičenje Super ligu.

Tri kluba – Real Madrid, Barselona i Juventus nastavili su da pružaju otpor toj odluci i osudili su Uefu zbog, kako su naveli, zloupotrebe dominantnog položaja.

Čeferin je nešto pre reizbora sa govornice Kongresa održao oštar govor koji je odjeknuo fudbalskom Evropom.

Super ligu uporedio je sa likom iz basne o Crvenkapi: „vukom prerušenim u baku koji je spreman da te pojede„.

Ovde imamo dva suprostavljena pogleda na svet. Imamo cinizam ispred morala, sebičnost ispred solidarnosti. Imamo pohlepu ispred dobronamernosti. Zaokupljenost sobom ispred otvorenosti prema drugima. Sramotne laži ispred istine. Cene deonica ispred sportskih zasluga. Trku za profitom iznad trke za trofejima„, rekao je Čeferin u svom govoru, prenosi Kurir.

Prvi čovek UEFA istako je da smo svi svedoci da se fudbal promenio do neprepoznatljivosti.

Klubove su kupili investicioni fondovi, lokalni identiteti su izgubljeni, a rashodi su porasli, jer su određeni klubovi vođeni na visokorizičan, čak i bezobziran način, koji prikosi svakoj logici i načelima. Moramo razbiti mit da je privatizacija fudbala nezaustavljiv proces. To je sadašnja opasnost„, upozorio je Čeferin.

Slovenac je poručio da će učiniti sve da preokrene tok istorije.

Fudbal jeste i uvek će ostati narodni sport„, zaključio je Čeferin.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare