NEVIĐENI ŠAMAR ZA PUTINA Još jedna prijateljska zemlja mu okreće leđa, neće više da plaćaju Rusiji koliko im traži

Druga najveća indijska državna banka Bank of Baroda prestala je da odobrava plaćanja za rusku naftu koja se prodaje iznad cene koju je Zapad odredio ovog meseca, potvrdila su tri upućena izvora Rojtersu.

Neke su indijske rafinerije plaćale u valuti Ujedinjenih Arapskih Emirata za rusku sirovu naftu s niskim sadržajem sumpora po ceni većoj od 60 dolara po barelu koristeći upravo banku Baroda.

Grupa G7, Evropska unija i Australija postavile su gornju granicu cene krajem prošle godine kako bi zabranile trgovanje ruskom naftom, osim ako se ona prodaje po nametnuto niskoj ceni, sve kako bi se Moskvu lišilo sredstava za rat u Ukrajini.

– Bank of Baroda je izuzetno oprezna u podmirivanju plaćanja za rusku naftu kupljenu po ceni iznad gornje granice. Rekli su nam da nema plaćanja iznad te cene – kaže izvor za Rojters.

Banka još nije komentarisala ovu situaciju.

Pre početka rata u Ukrajini, indijske su rafinerije retko kupovale naftu iz Rusije zbog viših troškova prevoza. Nakon zapadnih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, indijske rafinerije su iskoristile priliku i kupovale po nižoj ceni.

Rusija je tako zamenila Irak i postala glavni dobavljač nafte u Indiji tokom poslednjih nekoliko meseci, pokazuju podaci iz trgovačkih izvora.

Neke rafinerije, uglavnom privatni operateri, obavljaju plaćanja u dirhamima za rusku sirovu naftu preko privatnog zajmodavca „Axis Bank“. Još se ne zna je li „Axis Bank“ prestala da obavlja trgovinu ruske nafte po ceni iznad gornje granice.

Indija ne priznaje zapadno ograničenje cena ruske nafte, rekao je prošlog meseca za Rojters izvor iz ministarstva nafte.

– Nismo ni zaustavili ni smanjili kupovinu ruske nafte nakon odluke „Bank of Baroda“. Razmotrićemo korišćenje rupija za plaćanje nafte kupljene po ceni iznad gornje granice – rekao je drugi izvor, prenosi Blic.

Naime, Indija je prošle godine uspostavila mehanizam za podmirivanje međunarodne trgovine u rupijama. Neke ruske banke kasnije su otvorile račune u bankama u Indiji kako bi olakšale trgovinu rupijama, piše „Jutarnji list“.

Taj mehanizam još nije pokrenut zbog nedostatka ruskog interesa za rupije, kao i zbog trgovinskog deficita Indije s Moskvom.

Međutim, tokom prošlonedeljne posete Indiji, izvršni direktor ruske naftne kompanije Rosnjeft Igor Sečin razgovarao je o načinima proširenja saradnje s Indijom, a to uključuje i mogućnost plaćanja u nacionalnoj valuti.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare