U JANUARU I FEBRUARU U SRBIJI ROĐENO VIŠE BEBA! Rezultati bolji nego prošle godine, Brnabić: „Od 2019. godine polako IDEMO NAPRED“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je u januaru i februaru ove godine u Srbiji rođeno 5,1 odsto više beba nego u istom periodu prošle godine.

„U 2021. godini imali smo ukupan broj živorođenih 62.180, što je 488 više rođenih beba nego 2020. godine. U 2022. godini imali smo 0,3 odsto više rođenih beba nego 2021. godine“, rekla je Brnabić na Prvoj nacionalnoj konferenciji o porodici „Srbija – naša porodica“, Ona je navela da je 2019. godine u Srbiji, prvi put nakon 15 godina, stopa ukupnog fertiliteta bila iznad 1,5 i dodala da je ona danas 1,52.

„Vidimo da su svake godine rezultati sve bolji. Nije to veliki skok, ali je važno da je skok i da od te 2019. godine polako idemo napred. Moramo brže i bolje zato što je stopa ukupnog fertiliteta koja je Srbiji potrebna za prostu reprodukciju 2,1“, ocenila je Brnabić.

Ona je najavila da će Vlada i dalje raditi na unapređenju kvaliteta života i na ravnomernom regionalnom razvoju da bi se sprečila interna migracija, kao i na izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, gde će fokus biti na majkama preduzetnicama, na otvaranju novih vrtića.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da je svaka mera koju država preduzima u svim oblastima društvenog života važna kao deo odgovora na to šta možemo dodatno da učinimo da nas bude više.

On je rekao da se svaki od odgovora koji se odnosi na ekonomiju, infrastrukturu, zdravstvo, prosvetu tiče mladih i poruka je za njih da u Srbiji imaju perspektivu i da u našoj zemlji treba da planiraju svoj život i formiraju porodicu.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić navela je da je porodica garant opstanka društva, države i nacije i da je Ministarstvo strateški i finansijski spremno da insituciju porodice, kao najvredniji nacionalni resurs, podrži i osnaži u svakom smislu.

Ona je rekla da je zaštititi porodicu, u svetu koji se ubrzano, menja najveći izazov i najodgovorniji zadatak i da će se Ministarstvo tome posvetiti u punom kapacitetu i ocenila da je Vlada različitim pronatalitetnim merama učinila mnogo da pruži podršku porodicama sa decom i onima koji žele da osnuju svoje porodice.

Direktorka Kancelarije UNICEF za Srbiju Dejana Kostadinova navela je, govoreći o deci iz siromaših porodica, da su potrebne usmerene mere i socijalne službe kako bi podržale njihove potrebe u vezi zdravlja, obrazovanja.

„Srbija je mnogo uložila u uspostavljanje socijalnih usluga i pilotiranje veoma uspešnih modela tokom proteklih godina“, rekla je Kostadinova i ocenila kako je „vreme da Srbija učini naredni korak koji će dovesti prosperitet zemlje na novi nivo“ kako bi se osiguralo „da sva deca iz cele Srbije imaju pristup uslugama koje su im potrebne za razvoj“.

Majka šestoro dece Tanja Grbić rekla je da su bliskost i blizina dragih i pouzdanih ljudi najveća prednost višečlanih porodica jer kada je u porodici više braće i sestara „niko nikada nije usamljen“ ier uvek imaju nekoga sa kim mogu da provode vreme, da se druže, igraju i razgovaruju.

„Istinske prijatelje u životu je teško steći, ali članovi velikih porodica takve prijatelje pronalaze od najranijeg detinjstva među sobom“, rekla je Grbić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare